The Austerity Program – Beyond Calculation

(2014, Controlled Burn Records)

ap.jpgHét évet kellett várni a New York-i noise-rock duó új teljes nagylemezére, ami  2014. 06. 17-től vinyl/CD formátumban kapható . Aki képben van a Hydra Head kiadó megjelenéseivel, annak nem lehet ismeretlen a zenekar neve. Igaz, a Hydra Head már a múlté, van helyette saját kiadó! A kéttagú zenekart Justin Foley gitáros-énekes és Tod Calabrese basszusgitáros alkotja, az alapokat pedig a Dobgép adja, ami/aki a harmadik tagja a csapatnak.

p="" style="text-align: justify;">A lemez nyolc felvételt tartalmaz. Számcímeket nem kell keresni, mert nincsenek, ahogy korábban sem voltak. A dal megnevezések 30-39 vannak számozva, 38-as nincsen. Milyen a zene? Mintha a ’80-as évek amerikai noise-rockját (pl: Big Black) összecsúsztatták volna a ’90-es évek amerikai noise-rockjával (pl: Unsane). De komolyan! A dobgép ver, zakatol, kiáll ahol kell, a basszus betorzítva, túlvezérelve dörmög, a gitár pedig a két nevezett zenekar gitár soundjának egybeforrasztása. Az első dal, a 31-es súlyos torzított gitár és dobgép beütések halmaza, majd bemelegít a következő 30-ashoz. Na, itt már kalapál a dobgép, szaggat a gitár és jön az ének… Ami egyre erősödik a dal alatt, a dobgép kiáll, a gitárok súlyoznak, én meg csak néztem, annyira húzott magával. Az egész, ahogy megszólal, egyből felrázza az embert. Hihetetlen erősen szólal meg minden felvétel jól oda tekert erősítőkkel, vastag hangzással. Na, a következő daloknál is ez a recept folytatódik. Rengeteg kiállás van bennük, a gitárok és dobgép szinten is, a sűrű masszát meg a basszus törögeti. Az is előfordul, hogy a dobgép kiáll és csak a gitárok vágnak végig egy riffet, egy menetet. A 32, 35 című szerzemények, amelyek engem leginkább a ’80-as évekbe lőttek vissza a tempóikkal és a torzításokkal. A lezáró darab, a 37-es, elsőre nyugodtnak tűnik, de a végére megint ledaráltak a srácok. Nem írtam minden dalról, mert nem érdemes. Annyira erős és annyira egyben van az egész lemez, hogy ezt a korai noise rajongóknak (is) meg kell hallgatni! Eddig is kedveltem a The Austerity Program dolgait, de ezzel a lemezzel nálam feliratkoztak a műfaj legnagyobbjai közé!

Az új album bakelitjében CD verzió is lesz! Azt hiszem, érdemes lehet rá befektetni, még ha postával kicsit húzós is! Én nem vagyok bakelitgyűjtő, így remélem lesz csak cd verzió is! Tudom… gáz! De ez van!

Előrendelés és belehallgatás itt: http://controlledburnrecords.com/catalog/releases/austerity-program-beyond-calculation-preorder-pack

http://www.austerityprogram.com/

Itt a 30-as!