The Austerity Program – Beyond Calculation

(2014, Controlled Burn Records)

ap.jpgHét évet kellett várni a New York-i noise-rock duó új teljes nagylemezére, ami  2014. 06. 17-től vinyl/CD formátumban kapható . Aki képben van a Hydra Head kiadó megjelenéseivel, annak nem lehet ismeretlen a zenekar neve. Igaz, a Hydra Head már a múlté, van helyette saját kiadó! A kéttagú zenekart Justin Foley gitáros-énekes és Tod Calabrese basszusgitáros alkotja, az alapokat pedig a Dobgép adja, ami/aki a harmadik tagja a csapatnak.

A lemez nyolc felvételt tartalmaz. Számcímeket nem kell keresni, mert nincsenek, ahogy korábban sem voltak. A dal megnevezések 30-39 vannak számozva, 38-as nincsen. Milyen a zene? Mintha a ’80-as évek amerikai noise-rockját (pl: Big Black) összecsúsztatták volna a ’90-es évek amerikai noise-rockjával (pl: Unsane). De komolyan! A dobgép ver, zakatol, kiáll ahol kell, a basszus betorzítva, túlvezérelve dörmög, a gitár pedig a két nevezett zenekar gitár soundjának egybeforrasztása. Az első dal, a 31-es súlyos torzított gitár és dobgép beütések halmaza, majd bemelegít a következő 30-ashoz. Na, itt már kalapál a dobgép, szaggat a gitár és jön az ének… Ami egyre erősödik a dal alatt. A dobgép kiáll, a gitárok súlyoznak, én meg csak néztem, annyira húzott magával. Az egész, ahogy megszólal egyből felrázza az embert. Hihetetlen erősen szólal meg minden felvétel jól oda tekert erősítőkkel, vastag hangzással. Na, a következő daloknál is ez a recept folytatódik. Rengeteg kiállás van bennük, a gitárok és dobgép szintjén is, a sűrű masszát meg a basszus törögeti. Az is előfordul, hogy a dobgép kiáll és csak a gitárok vágnak végig egy riffet, egy menetet. A 32, 35 című szerzemények, amelyek engem leginkább a ’80-as évekbe lőttek vissza a tempóikkal és a torzításokkal. A lezáró darab, a 37-es, elsőre nyugodtnak tűnik, de a végére megint ledaráltak a srácok. Nem írtam minden dalról, mert nem érdemes. Annyira erős és annyira egyben van az egész lemez, hogy ezt a korai noise rajongóknak (is) meg kell hallgatni! Eddig is kedveltem a The Austerity Program dolgait, de ezzel a lemezzel nálam feliratkoztak a műfaj legnagyobbjai közé!

Az új album bakelitjében CD verzió is lesz! Azt hiszem, érdemes lehet rá befektetni, még ha postával kicsit húzós is!

Előrendelés és belehallgatás itt: http://controlledburnrecords.com/catalog/releases/austerity-program-beyond-calculation-preorder-pack

http://www.austerityprogram.com/

Itt a 30-as!

 

Címkék: Lemezek