Hammerhead – New Direktionz

(2015. Black Wall Records)

hh.jpgAzok, akik hallották a ’90-es évek elején az Egyesült Államokban működő Hammerhead noise-rockját, most bizonyára felkapják a fejüket, hogy mi is ez. Igen, „az a Hammerhead” új lemezzel jelentkezett 2015-ben. Előzménye egy tavalyi Európa turné, amely folytatásaként a  turné után átalakultak az utódzenekarként működő Vaz-zá, így eljutottak Szegedre is, ahol a Jazz Kocsmában szétrobbantották a hallójárataimat. Ott már szó volt róla, hogy lesz új Hammerhead lemez is és íme itt van. A közös pont, hogy Jeff Morridian Jr. és Paul Erickson mindkét bandának tagjai, de a Hammerheadben kiegészülnek Paul Sanders basszistával.

A Hammerhead az amerikai noise-rock második hullámának egyik legerősebb zenekara volt a maga idejében, erős karcos lemezekkel, de ’90-es évek végén beszüntették a tevékenységüket és a fent nevezett két tag a Vaz nevű új bandájába fektette az energiáit. Jó 10 év szünet után, 2011-ben a trió kiadott egy kislemezt, majd 2014-ben egy rövidebb nagylemezt, 2015-ben pedig a New Direktonz albumot.

A lemez 6 szerzeményt tartalmaz, bő félórában. A torzított basszusgitár úgy bömböl, hogy a dob néha eltompul mellette, a gitárok vágnak, az ének a ’90-es éveket idézik. Nagyon jól eltalált a lemez játszási ideje, amikor kezdtem volna elfáradni a torzításokba, zajokba, akkor lett pont vége. Hibátlan! Az egész lemezről a benyomások: a ritmusszekcióba a basszusgitár ugyanúgy bedolgozik, mint ahogy néha a főriffekbe is, sőt van olyan, hogy csak a basszus visz egy főtémát, a gitár zajos, néha disszonáns és őrölt, a dobos is néha feltekeri magát, sok technikás részt hoz, hogy utána átadja a szerepet a gitároknak, az ének erős és húz magával, ahogy erre a stílusra jellemző, ezeket váltogatják egymás után, engem az egész megszólalás húzott magával. Kiemelni az utolsó nyolcperces STE-001-et (Vald All Over) tudnám, örvényszerű gitárjával, torzított vontatott ritmusával, nyomott énekével, amit egy pillanatra sem untam a hossza ellenére. Az fennmaradó 5 szám a ’90-es évekbeli nyers noise-rockot hozza, de nekem kicsit tisztább és dinamikusabb a megszólalás, mint az első lemezeiken. Nagyon egyben van. A rutin, meg az évek ugye.

Nagyon feszes, a klasszikus – már ha van ilyen – noise-rock minden pozitívumát magán viselő lemez lett a New Direktionz. Remélem lesz Hammerhead koncert is Magyarországon, el sem merem képzelni élőben, állat hangerőn hogy jönnek át ezek a témák. Mindenesetre füldugót fogok vinni a Vaz utáni halláskárosodásból tanulva.

Megjelenés digitálisan és bakeliten, limitált és normál verzióban!

Hallgassátok, vásárlás: https://hammerhead.bandcamp.com/

Címkék: Lemezek