Szűkített Kvartett – Sűrű

(2015. Trottel Records)

 

szukitett-kvartett-vol-1.jpg

 

Néhány héttel ezelőtt, még az endhits.hu révén, kaptam egy levelet, amiben két Trottel Records kiadvány volt. Az egyik a most terítékre kerülő Szűkített Kvartett nagylemez. Nem igazán tudtam mire számítsak, mert a név valami komolyzenei dologra utalt nálam, a lemez címe meg általában népzenei produkcióké szokott lenni. A borítón minimális információk, így kezdtem neki a hallgatásnak. Vajon mi is lesz hallható ezen a lemezen?

A négyes tagjai: Bakai Márton – hegedű, Pribay Valéria –cselló, Clemente Gábor – ütőhangszerek, Szalay Tamás - nagybőgő

Az album tizenegy felvételt tartalmaz. Az első 10+ kezdeti hangjai csángó népzenének tűntek, majd egy váltással valami egész más következett. Valamilyen kísérlet, ami közelebb áll a klasszikus kamara zenéhez, mint a folkhoz. Baromi érdekes hangulattal, amit Bakai Márton hegedű témái uralnak, amihez későbbiekben a teljes zenekar beszáll, hogy újra a népzenei vonal felé vegyék az irányt. A nagybőgő játssza az alapköreit, az ütős szekció dobol, csörög, ritmizál. Erős kezdés. A következő Billegős nagybőgő felvezetéssel indul, majd bekapcsolódik a dob, hegedű és a cselló. Nagyon szép dallamokat játszanak, itt is egymásra csúszik a népzene, kicsit a jazz és a kortárs komolyzene, a végén az egész lecsendesedik, hogy a bőgő hangmenete billegtesse a fejemet. A harmadik Jaj De egy szomorú hegedűvel kezdődik, a közepén jön be a többi hangszer, de ugyanaz a melankólia megy végig a játékidőben. Természetesen ezután egy vidámabb darabot vártam, ami nagyjából be is jött. A Csámpásban ismét előkerül a ritmus és a jazz beütés, jó dallamok és virtuóz játék és ha jól gondolom, improvizáció minden hangszeres részéről. Jó kis szerzemény, jó móka. Sokszor nem értem az instrumentális zenében a számcímeket, de biztos a keletkezéshez van köze, ilyen a Gyilkos című, ami egyáltalán nem az, hanem egy szépen folyó darabocska. A hatodik szerzemény az Életlen, amit eleinte cselló ural, majd megérkezik a hegedű, a bőgő és az ütősök is. Nekem ez lett a lemezről az első kedvencem. Gyönyörű hegedű dallamok, háttérben a cselló támogatja a hatást, finom kiegészítő dallamokkal. Ezt követi, a hetes, aminek a címe a Hatos. Ez egy könnyedebb felvétel, kicsit tempósabb és kicsit a népzenei felé visszakanyarodó hangulatokat hoz. De valahogy ez is megmozgatott a kicsit komótos tempójával. Ezt is elsőre megszerettem. Ismét lassulás következik az Áriával, ami nekem megint inkább a jazzes felütésű lassú négy és fél perc. A következő Kicsi ötösben ismét egy kis tempó jelenik meg, izgalmas hegedű szólókkal és kísérettel. A tízes a Verbunkos című, ami a leghúzósabb szerzemény, szinte végig jazz és folk zene keveréke megy, - de ahogy most végig gondolom az eddigieket, az egész albumra ez a stíluskeveredés jellemző - megszórva egy kis kortárs komoly zenével. Kiállásokkal, nagybőgő szólóval, majd megérkezik egy verbunkos vonós dallama végén egy újabb tempós gyorsulással. Az utolsó szerzemény a Sirály, inkább egy kísérletezős improvizációnak tűnik, leginkább az eleje, majd a bőgő és az ütős szekció adja az alapot újra a hegedű alá. Végig az volt az érzésem, mintha bizonyos keretrészek meglettel volna előre, de a felvétel 7 percének a nagyobb része improvizáció lenne. Nekem ez közelebb volt a kortárs komoly zenéhez és a jazz-hez, mint a népzenéhez.

A meghallgatás és most a megírás után kezdtem el utána nézni a Szűkített Kvartettnek, mert semmilyen információ nem jött a lemezzel. A zenekar jó ideje játszik már együtt, az első lemezüket 2011-ben még hárman vették fel, ezt követően bővült négy főre a felállás. A Sűrűn található felvételek a Duna Táncműhely táncdarabjaihoz készített zenékből állt össze. Az utánaolvasás után, azt hiszem már bizonyos, hogy a megérzéseim jók voltak. A népzene a főhatás a Szűkített Kvartettben, amihez jön egy kis kortárs kamara, improvizáció. Sőt a „termés” nagy része improvizációból született.

Nagyon érdekes lemez a Sűrű és tényleg elég sűrű hangulatilag. Igényel némi koncentrált figyelmet a meghallgatása, de izgalmas zenekar, izgalmas zene, érdekes stíluskeveréssel.

 

Rendelés: http://www.trottel.hu/catalogue-katalogus/

Zenekar:

https://www.facebook.com/pages/Sz%C5%B1k%C3%ADtett-Kvartett/261440473897152?fref=ts

 

Címkék: Lemezek