Brothers of the Sonic Cloth – Brothers of the Sonic Cloth

(2015, Neurot Recordings)

boftsc.jpgGondolom sokan emlékeztek a mára legendássá vált TAD-re! A Sub Pop kiadó nagy reménysége volt a ’80-as évek végén, aztán a Nirvana beelőzte őket. Az ominózus turné – amit általában mindenki legendából ismer -, és ami által Budapestet is megjárta a Nirvana, Tad Doyle bandájával volt. Ezóta eltelt nagyon sok idő, volt egy kis szünet, meg egy Hog Molly nevű banda, ezután jött a Brothers of the Sonic Cloth, amely 2009-ben készített egy demót, játszott néhány koncertet, majd 2015 februárjában kiadta azonos című első nagylemezét.

A nem kis darab énekes-gitároshoz csatlakozott Dave French dobos és a felesége, Peggy Doyle basszusgitáron. A kiadást a Neurot Recordings vállalta fel, amit a meghallgatás után meg is értek. Aki grunge-ra, punkra számít, az bele se kezdjen.

 

Az első Lava olyan nóta, amiről az jutott eszembe, hogy tolnak egy gödör felé, amibe magamtól nem nagyon akaródzik belemásznom. Aztán a kettes Empires of Dust-nál seggbe rúgnak, hogy ne legyen kérdés bennem, hogy megyek-e. A harmadik számban meg inkább leülök és hagyom, hogy ez a sötétség, erő, energia rám telepedjen, mert nem tudok ellene tenni. A következő háromban, meg csak nézek kifele, ahogy haladnak a felhők, beborul az ég, szakad az eső, dörög, villámlik, majd az utolsó Outro-nál mégis csak kimászok, mert a zongorás darab nem illik bele a képbe, hogy ebbe a gödörbe mégis csak beleszokjak!

Nagyjából ennyi. Ja, hogy milyen a zene? Egyfajta doom, sludge, kemény zene. Hülyén hangzik, de tényleg „kemény zene”: ennyi.  Legyen metal, meg legyen egy kis grunge-os, úgy nyomokban, de pontosan nem tudom. A gitárok irgalmatlanul ütnek, Tad Doyle énekénél felejtsétek el a TAD-et, semmi köze hozzá. Súlyos sötét, mély, ebbe a masszába való!

Hosszú idő óta ez az első olyan lemez ebben a stílusban, ami nagyon megfogott, lehúzott, feldobott, összetört, összerakott és nem volt kérdés, hogy újra meghallgatom-e. Ne számítsatok könnyű, rockandroll szórakozásra, de  megéri időt fordítani rá, ha ez a stílus bejön! Nálam referenciapont lesz a későbbiekben, az tuti!

 

http://www.taddoyle.com/botsc/

Rendelés: http://www.neurotrecordings.com/artists/botsc/botsc.php