Melvins / Le Butcherettes (split) – Chaos As Usual

(2015, Amphetamine Reptile Records)

melvins_chaos_catalog_pic_1024x1024.jpg

Hamarosan, szeptember 27-én újra Magyarországon játszik a legendás Melvins. Ennek kapcsán utána néztem, van-e valami új kiadványuk. Van, bár új nagylemez ugyan nincs a 2014-es Hold It In óta, de egy split lemezt sikerült kiadni a mexikói Le Butcherettes-el közösen. Utóbbi zenekar ugyan nem legenda még, de ami késik, nem múlik. Idén megjelent nagylemezükön nem kisebb nevek működtek közre, mint a Iggy Pop, John Frusciante a producer pedig a Mars Volta tag Omar-Rodrigez Lopez volt. Szóval érdemes utánuk nézni a neten. 

A split lemez két Melvins számot tartalmaz. Az első Captain Comedown egy tipikus Melvins nóta, belesűrítve a sludge, a doom és rock and roll a legjobb összemixelésében. Buzz Osborne és csapata nagyon erős számot adott erre a kislemezre. Amennyiben nem lenne meg a jegyem a koncertre, ezután biztos jegyvásárlásba kezdtem volna. Többször is meghallgattam egymás után, mert megunhatatlan. A második Industrial Art inkább egy móka, az eleje egy zenekari hangbeállás is lehetne, amibe Dale Crover bele–bele pörget a dobján, vége pedig kísérletezgető zajongás. Nem rossz, de inkább időhúzásnak tűnik. Ez első nóta viszi el a Melvins részét, de azt rendesen!

A Le Butcherettes első dala a We No Owe egy bluesos kezdetű, Teri Gender Bender énekével felvezetett dal. Egyszerű szintetizátor háttérdallam, vaskos basszusokkal és ritmussal és nagyon erős vokálokkal, a végére egy kis elszállós gitár szólóval. Nagyon jó kis szerzemény! A második The Devil Lived, már erős, dob-basszus húzással és Teri énekével kezdődik, a refrén rész pedig, valami pszichedelikus, elszállt, de könnyen emészthető rövid dallamba megy át, hogy utána ki is ugorjon belőle. Mindkét felvétel nagyon friss, energikus és nagyon nehezen behatárolható. Én élveztem hallgatni őket, igaz, inkább ajánlom a zenekar koncert videóit a youtube-ról, mert ott sokkal nyersebb az egész megszólalásuk, ha lehet az ének meg még erősebb.

Mindkét zenekar hozza a saját stílusát, ugyan a Melvins közelebb áll hozzám, de Le Butcherettes elég karakteres és igazán élvezetes szerzeményeket rakott a kiadványra. Érdemes mindkét oldalt meghallgatni. 

Melvins: www.themelvins.net

Le Butcherettes:  http://lebutcherettes.net/

 

 

Címkék: Lemezek