Psychic TV/PTV3 – Snakes

(Angry Love Productions 2014.)

ptv3.jpgErről a lemezről tavaly ilyenkor írtam: azaz 2014-ben. Kapott hideget - meleget másoktól, nekem azóta is tetszik a PTV3 utoljára megjelent nagylemeze.

Miért hallgassátok meg?

Egyrészt, mert valamiért mindig izgalmas számomra egy új PTV megjelenés, még ha tudom is, hogy ez már nem az a produkció, mint régen volt; másrészt, mert Genesis Breyer P – Orridge valahogy nem hagyja magát eltüntetni és valamiért még mindig érdekel, hogy ő és csapata mit művel. Nem fogok nagy litániákat írni, de hozzá és a változó "birgádjához" köthető az acid house stílus kitalálása, egy csomó elektronikus, kísérleti zenei őrület életre hívása, arculatváltások, performance-ek, sok száz kiadvány, még ha az "életműben" lehetnek  megkérdőjelezhető pontok is. Nem kikerülhetőek bizonyos műfajokban és nem mellesleg olyan emberekkel dolgoztak együtt, mint Rose Mcdowall, John Balance (Coil), David Tibet (Current 93), Hirmal Örn Hilmarsson, Marc Almond és még sorolhatnám.

A PTV3 a Psychic TV harmadik újraszületése. Teljesen más vonalon, mint az előzőek, bár találunk benne kapcsolódási pontokat, ha akarunk. A maga köré gyűjtött zenekar meg eléggé rendben van, ezt ezen a lemezen be is bizonyítják.

A Snakes idén novemberben jelent meg vinyl-en és hét felvételt tartalmaz. A zenekar tagjai: Alice Genese - vokál, basszus, Edward Odowd – dob, szempler, Jeff Berner – gitár, billentyűk, Jee Stewart billentyűs hangszerek, John Jackson – hegedű, Philip Cope – themerin, Genesis Beyer P Orridge – ének.

Az első dal egy pszichedelikus popdal, ami a szövegből kiindulva az elhunyt feleségnek szól. Nagyon érdekes gitárhangzás van benne és hihetetlenül nyugodt szerzemény, de semmi különös. Szinte már sláger jellegű. A következő Burning The Old Home, viszont mindent felvonultat. Laza elszállt gitározást, majd pszichedelikus rock gitárszólókat a közepén és végén, történetmesélést, gyönyörű zongora- és hegedűkíséreteket. remek darab a maga 13 percével. Ezt nagyon ajánlom azoknak is, akik idegenkednek a PTV munkásságától. Zseniális, ködös, varázslatos szerzemény, és a darabjai akár külön is élhetnének.

A folytatás is egy pszcihedelikusabb, de tempós felvétel, a háttérben működő bassline-ok, sípok, túlvezérelt gitárok érdekes hátteret adnak az éneknek. Nem rossz, bár nekem nem tetszett annyira. Na, ezután jön a címadó dal, a  Snake. Ismét egy olyan felvétel, amit többször meg kellett hallgatnom, hogy mindent megtaláljak benne. Nagyon jól keverte a pszichedlikus rockot és az ambient-tel, egy fajta törzsi rituáléval. Indián törzsek vagy Jim Morrison szelleme is megjelenhetne, nem tudom miért ez ugrott be, de valószínűleg P-Orridge kántálása és sziszegése miatt és a gitárok sejtelmes zajai, hang foszlányai miatt. Nekem ezen a lemezen ez volt maga a meditáció. A következő Thee Mountain az egyik legbetegebb felvétel, az egyszerű gitárjával és a gonosz énektémájával. Ha gyerek lennék, szétparáznám magam tőle! Aztán jön a Project Expect! lendülettel és feszültséggel teli zajokkal összepakolt másfél perce, hogy váltsa az Overdriven Overlord. Utóbbi inkább egy stoner és pszichedlikus rock keverék stílusú dal. Ilyen gitárhangzást, mint az elején van, utoljára a Missing Foundation lemezén hallottam, majd egy hammondorgona hangú  szóló szétjátszik mindent, aztán átengedi a terepet ismét a gitárnak. Aztán újra gitárőrület, baromi súlyos hangzással, a basszus és a dob meg húzza az egészet végig és adja a szint az énekhez. Erős rock dal lemez zárónak.

Összefoglalva a Psychic TV 2014-es nagylemeze nekem nagyon bejött! Nagyon erős pszchedlikus rock lemez. Jó hangzás, érdekes hangulatokkal, erővel.

u.i.: No, meg ott van még a vele pár huzamosan megjelent LA Angel 7”, ami igazán kísérletezős és érdekes, de arról most nem írok.


Rendelés: http://porridgeshoppe.myshopify.com/

http://www.genesisbreyerporridge.com/genesisbreyerporridge.com/Genesis_BREYER_P-ORRIDGE_Music.html

 

 

Címkék: Lemezek