Blood Bitch – Acid Tongue

(2015. Self Released)

cover.jpgA zenekar neve,  - ami egy Cocteau Twins szám címe is volt valamikor - és a nagyon furcsa album cím az, ami Igazából felhívta a figyelmemet, a kanadai Edmontonban működő duóra, amelynek tagjai: Amanda Trajkovski – basszusgitár, programok, ének és Philip Traikovski – gitár, programok, ének. A zenekar 2014-ben alakult és ez az első hosszabb lemezük, ami a napokban kazettán(!) jelent meg, illetve digitálisan a bandcamp oldalukon.

A hatszámos lemez egy olyan időutazás, ami a ’80 és évek goth-rock, dark-wave zenéiért rajongókat nem fogja hidegen hagyni. A lemez hat felvételt tartalmaz, huszonöt percben. Az első szám, a  Betray Me alatt már a gitárokról beugrott a Christian Death első két lemeze, mert hasonlóan penge élesek a gitárok, utoljára a régi Christian Death lemezek hallgatásánál éreztem ugyanezt, meg a már említett Cocteau Twins Granlands-ének hallgatása közben. Náluk ez úgy szólal meg, hogy a hideg ráz, annyira tiszta és fagyos, no meg beugrik a Sisters Of Mercy is a dobgépek miatt, sőt az ének is idéz valamit, amit hamarosan le is írok. A második dal, a Stay Away is ezen a nyomvonalon halad, ott erősen bejött az énekről a korai Siouxsie and the Banshees „szenvedős” éneke, amit én nagyon bírtam akkor is, és Amanda is valami nagyon hasonlót hoz. A következő Total Hysteria is egy ’80-as éveket idéző goth sláger lehetne, kalapáló dobgéppel és az odaillő énekkel, ahogy telt a lemez játékideje, egyre inkább beszippantott az ének és a gitárok ereje. A címadó Acid Tongue egy inkább goth-rock, sőt talán egy kicsit rockosabb hangzású dal, de a nagyon erős női ének végig feszültséggel teli érzést ad, plusz a basszus komótossága tartja a sötétebb stílushoz nagyon közel ezt a szerzeményt és nem rántja át egy egyszerű rock számmá, komoly darab. Az ötös Nothing Lose kezdése a Sisters Of Mercy demo-s időszakára emlékeztetett, de a gitár annyira éles benne, hogy ezt el is felejtettem egyből. Egyszerű, de hatásos gitárdallam megy végig, az ének pedig továbbra is ugyanazt a nyugtalanságot hozza, mint korábban. A hatodik Wall of Confusion vészjósló basszussal kezdődik, majd beszáll a nagyon egyszerű és nagyon erős gitár, a már megszokott női énekkel végig nyomják az utolsó dalt, ami nagyon komor hangulatot áraszt, a tempója ellenére és benne is hagynak ebben a sötét masszában, így a lemez végére.

A kanadai Blood Bitch lemeze, egy nagyon erős goth-dark,  - vagy ha már sokan használják úgyis ez ta kifejezést - , kicsit post-punkkal fűszerezett bemutatkozó lemez. Én minden percét élveztem, pedig egyáltalán nem egyszerű anyag, de akit valaha megérintett a Christian Death, a Siouxsie, a The Cure korai időszaka vagy a Bauhaus, az megtalálja benne, amiért érdemes hallgatni őket. Imádtam!

Meghallgatás, rendelés, letöltés itt:

http://b1oodb1tch.bandcamp.com/releases

Címkék: Lemezek