Improvizatív zenei albumok az Inexhaustible Editions-től 2015

Az improvizatív zenéről leginkább szerintem mindenkinek a jazz ugrik be. Igen, valóban van átfedés a jazz és az improvizatív zene között, de a magyar Inexhaustible Editions kiadó nem feltétlenül erről közelít a stílus felé. A kiadó alapítója és nem mellesleg az Improv.hu oldalt működtető Juhász László hosszú évek óta próbálja a műfajt elfogadtatni egy szűk, de lelkes közeggel. Én évek óta figyelem a működését, de nekem is hosszú időbe telt, mire talán megértettem a különbségeket. A hagyományos zenei kereteket nagyon erősen feszegető produkciókról van szó. Sokszor nem kifejezetten csak zenéről, hanem hangkollázsok egymásra építéséről, nem hagyományos hangszerek (amik nem hangszerek egyébként, hanem tárgyak) használatáról, hanem egyfajta „hangművészetről” van szó, fel–felbukkanó zenei megnyilvánulásokkal. Ezek leginkább élőben létrejövő és esetleg rögzített zenei kísérletek, improvizációk, amiket az előadók személyisége, hangulata határoz meg. Érdekes kísérletek, de előre leszögezem, hogy nem könnyű hallgatnivalók, még ha izgalmas dolgok is születnek ezeken a felvételeken.

 Miguel A. García, Ilia Belurkov  - Wolkokrot

wolkot.jpgAz első megjelent album 2015 augusztusában jött ki a kiadó szárnyai alól, két elektronikát és hangmintákat használó előadó, Miguel A. García és Ilia Belorukov munkája. Sokkal nehezebben feldolgozható anyagra számítottam. Érdekes minimalista dobgépek, elektronikai hangokra és zajokra épített hat szerzemény található a lemezen. Igazán érdekessé teszi, hogy pl. a zaj mögül pl. a Drss you Up I-ben előre tör Madonna Dress You Up címú száma, mintha egy rádióból szólna és ki is végzi a zajokat, amik korábban felépülnek. Szintén nagyon izgalmas a negyedik Bolotianyk-ban bejövő kicsit punkos dalfoszlány. Nem tudom ki az eredeti előadó, de nekem nagyon a holland The Ex korai cuccaira emlékeztetett. Teljesen jól elfér a hangörvényben és fel is rázza az addigi hangulatot. Az ötödik Spoul Sacriface-ban  nagyon meghatározó a német nyelvű beszéd sampling, ami mögött a különféle zajok teljesen kitöltik a teret, komor hátteret adva egy magunk felé forduló érzés megtalálásához. Az utolsó Drss You Up II akár egy erős ambient szerzemény is lehetne, de nem fordul át abba, főleg, hogy a végét egy régi oroszul énekelt dal és beszéd zárja.

A Wolkokrottól sokkal nehezebb zenét (zajt) vártam, ugyan nem könnyű, de teljesen hallgatható lemez és még izgalmas is a minimalista, de hatásos hangmintáival. Valamiért a Psychic TV és a kísérleti elektronikai csoportok munkáit idézte fel bennem. Ez az a lemez, amit ha nem promóként kapok, megrendeltem volna magamtól is. Ja és fejhallgatóval érdemes hallgatni!

Küchen & Müntzing Scheibenhonig – Rop På Hjälp

raj.jpgEz a kiadó második, 2015 decemberében megjelentett lemeze, Martin Küchen és Herman Müntzing a sévodrszági Lundban 2014-ben rögzített stúdiófelvétele. Mindkét szerzemény közelebb áll a kiadó céljaihoz, mint az előző album. Az előadók mindent használnak. Mi az a minden? Vasak, húrok, elektronikus játék szintetizátorok, fa ás műanyag dolgok, szoprán szaxofon, mandolin. Utóbbi két hangszer persze nem a maga tiszta valóságában szólal meg. Érdekes felvétel ez a közel negyven perc is, ami igazán megmutatja az improvizatív zene lényegét. Én mégis azt gondolom, hogy hallani és látni is jó egyben, hogy mivel „operálnak” az előadók. Egyébként nagyon sok eszköz hangját be lehet azonosítani, igaz némi képzelőerő kell hozzá. Minőségi felvételek ezek is, bár így lemezen ez a játék idő néha nekem kicsit soknak tűnt. Annyi probléma lehet velem is, hogy a kicsit jobban keretbe foglalt zenéket jobban élvezem. Mindenesetre az érdeklődőknek az a műfaj szerelmeseinek ajánlott lemez. főleg, hogy nem sok hasonló lát napvilágot Magyarországon.

A két lemez közül, a Wolkokrot nekem nagyobb élmény volt, de a másikra is érdemes odafigyelni. A kiadványok nagyon igényes digipack formában kaphatók, és a kiadó bandcamp oldaláról megrendelhetőek. Köszönet a lemezekért!

https://inexhaustibleeditions.bandcamp.com

www.improv.hu

Címkék: Lemezek