Illúzió Zéró – A holnap hőse

(2015. Szerzői kiadás)

„Én lennék a holnap hőse, de nem találom a trendet

Ami ráutalná a bankszámlámra a szabadságot és rendet

Miért lobognak a zászlók, mitől szépek a képek

Ha nem működnek a szimbólumok, hiába járnak a gépek.” – A holnap hőse

 

izero.jpgAzok, akik a ’90-es években a Gyula – Békéscsaba – Szarvas tengelyen mozogtak koncertek miatt, bizonyára hallottak a gyulai Abigél zenekarról. Sajnálatos, hogy a feledés homályába merültek, igaz már akkor megmondták, hogy „kizárólag a gitárhősök fontosak”. Nem is lettek  azok sajnos! No de hogy jön ez ide? Hosszú hallgatás után az egykori Abigél két tagja Szabó Ferenc énekes, basszusgitáros és Rusznyák Csaba dobos új zenekarukban ismét együtt játszanak kiegészülve Oláh Szabolcs gitárossal és Séllei József billentyűssel, Illúzió Zéró néven. Nem siették el a srácok, mert jó pár év munkájának gyümölcse ez a tizennégy számos debütáló lemez.

Zeneileg elég nehezen bekategorizálható a zenéjük, szóval legyen az alternatív rock zene, de abból is populáris és kifejezetten hallgatható kategória. Nagyon érződik, hogy sok gyakorlás, próba van a dalok mögött, mert elég szépen  ki vannak érlelve a számok. Nekem leginkább a dob – basszus játéka jött be a teljes lemezen. A basszus témák nem bonyolultak, de nagyon jó alapot adnak és az összhangba sem zavarnak be. A dob díszítései pedig nekem kifejezetten tetszenek, úgy változatosak, hogy nem verik szét a számokat. A gitárokban is vannak nagyon jó ötletek, de néha a kevesebb több lehetett volna. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a mai zenei vonulatokból nem érné hatás a zenekart. Ettől a stílustól, a jelenleg nyomuló post-punk vonulat nincs annyira messze, hogy ne lehetne némi hangzásbeli „lopást” összehozni, de igaz ez a mai rock zenékre is. Mire gondolok? Nagyon sok helyen nincs ereje a gitár soundnak, a torzítások nem ütnek. Olyan kis töketlenek sok helyen a „zúzósabb” részek, pedig én vártam volna a katarzist néhol. Mondjuk olyat, mint az Egy narancs, két szem című szám végén, ami van. Na, az nagyon tetszett! Szerintem simán beleférne, hogy sokkal vastagabb legyen gitár torzítás és a megszólalás. Pl. a Szamba után címűben a torzítás nagyon nem jön be, viszont a dallamok amiket játszik az összképpel együtt teljesen fülbe mászó, ötletes és hangulatos. A billentyű teljesen jó, ahogy javítja a zenei összképet és erősíti a hangulatokat a háttérből. Vannak azért zenei áthallások innen-onnan, de ezt mindenki döntse el maga, honnan.

A lemez 14 felvételt tartalmaz, amivel az a gond, hogy szerintem túl hosszú lett az anyag és volt, amikor untam. Főleg, hogy vannak szerintem túl hosszú számok is, mint A 2. magyar űrhajós, mondjuk annak a szövegében túl sok az autó márkás hasonlat, ami engem zavart. Viszont a saját szám ízére rövidítve a lemezt tetszettek a dalok. Az Abigélben is nagyon szerettem Szabó Ferenc szövegeit, de ez azért más, mint azok, persze, tudom eltelt jó néhány év. Azok nekem valahogy személyesebbnek tűntek, még ha ugyanolyan történetmesélés is volt, mint itt. Ezen a lemezen nem minden szöveg fogott meg egészben, de mindegyikben eltalált valami, amin agyalgatni lehetett. Akinek túl könnyű a zene, annak a szövegeket nagyon ajánlom. Sajnálom, hogy a honlapon csak a dalok vannak fenn és semmi más információ és persze a szövegek is hiányoznak! Érdemes lenne többet foglalkozni vele és a facebook profillal is. 

Most ide is írogatok kiragadott sorokat, amik nagyon beragadtak már az első hallgatásra nálam. Lehet, hogy a szövegkörnyezetből kiemeléssel más értelmet is nyernek, de nálam betaláltak.

Egyedül vagy: „Régen féltél a metrón, de ma már Te tervezed, hosztesz lány volt a rangod, de van már saját neved…”

„Egyedül leszel mindig, felőröl a hazád, illúzió zéró/ büszke akarok lenni rád.”

Fiatal özvegy: „Csak a megszokás viszi végig a városon/ fiatal özvegy szemez a villamos/ vége a gyásznak, nincs mire várni tovább/ senki sem védi, ha ő nem védi magát.

Fiatal özvegy romok szerte szét…”

A 2. magyar űrhajós: „Az ápolónő bekapcsolja a TV-t, hogy veled nézze meg a százezredik részét/ Valami meg nem értett vágynak és mind az egész kórháznak el is mondja másnap/ a TV-ben az a vágy az enyém.”

„Harmincig túl fiatal vagy, utána túl öreg.”

Ritkán kétszer: „A világ testén az ékszer és ritkán hazudok kétszer.”

„Alig vagyok már épp csak azért, hogy érezd/ Te kötsz valahogy az időhöz és a térhez/ Szórakoztat a tömeg, megerősít a magány…”

Még egyszer: „… megnyomok egy gombot éljük át még egyszer, sirály küzd megint a széllel,  minden újra ugyan olyan/ Ma örökké fogunk élni, a kavics, amit dobtam, most még egyszer csobban.”

Szamba után: „Kialszanak a lampionok, de világítanak/ A dolgok mögé világító szavak…”

Többet nem is írok a szövegekről. Bevallom, hogy van olyan szám, amit vagy tizedjére hallgatok meg leginkább a szövege miatt, aztán meg az egyéb ötletek miatt. Érdemes belehallgatni és mindenre figyelni. A lemez hosszával és 1-2 zenei résszel  - „és ritkán hazudok kétszer”  - nem tudok még mindig megbarátkozni,de ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg meghallgatni.

A zenekar koncert helyszíneket keres. Szóval, ha tetszik az alábbi eléréseken megtalálhatóak!

Jó agyalást!

Facebook: https://www.facebook.com/illuziozero/?fref=ts

Letöltés: www.illuziozero.hu

 

Címkék: Lemezek