Genocide Organ – Obituary Of the Americas

(2016. Tesco Organisation)

go.jpgA Wilhelm Herich vezette Genocide Organ két év után új lemezzel jelentkezett. A csoport  az alapítón kívül kiegészül még rejtélyes nevű közreműködőkkel mint D.A.X és Doc M., illetve az egyetlen ismert név még az Anenzephalia zajkülönítményből ismerős lehet Brigant Moloch. A G.O. 1986-ban kezdte működését, az első albumuk 1989-ben jelent meg, azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan jelentetnek meg lemezeket. Milyen a zene? Nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett zenei a keret, melyek a harmóniák, riffek és egyéb összetevők mentén működnének. Leginkább egyfajta power-elektronic-industrial-noise címkével írható le. Ezt tényleg úgyis kell elképzelni, ahogy ide leírtam. Semmi mellébeszélés.  Szövegek és jelképek használatában is megosztó a csoport, de ezekről nem írok, mert nem akarok belemenni, mert lehetséges, hogy nem jól fognám meg a szimbólumrendszerek használatát.

Az új lemez nyolc felvételt tartalmaz, témájában a dél-amerikai országokra fókuszál, úgymint Bolívia, Guatemala vagy Mexikó. Ezen belül is az országok sötétebbik oldalára, címekben, hangmintákban, szövegben utalásokban a paramilitáris szervezetekre, a kommunista gerillákra, a bűnözésre és egyéb nem túl pozitív társadalmi és politikai problémakörökre. A lemezt – szerintem - négy nagyon erős spanyol című szerzemény fogja közre: az Autodefensa, a Formation De Guerilla, a Kaibil és a Tudo Por La Patria. Már ennek a négy számnak a címe is erős: Önvédelem, Gerilla formáció, Kaibil (a hírhedt guatemalai különleges egység), Mindent a hazáért. A kivágott beszédrészletek és háttérzajok egyébként teljesen összeillenek a számok címével. A felsorolt négyesben az elsőben a vezényszavak, a második felvétel eleve fegyverropogással kezdődik, a harmadikban szintén a militáns hangfoszlányok uralkodnak, míg az utolsóban a szónoklatok. A négy felvétel közötti másik négy felvétel is igen erősen zaj- és samplingorientált. Az egész albumról elmondható, hogy nehéz, nagyon nehéz. Ahol egyáltalán van, ott a ritmust a zajok zakatoló ismétlése adja, a narrációk teljesen lenyomják az embert. Utóbbi néha teljesen kivehető, máshol meg annyira torz, hogy alig lehet a szavakat elkapni, de nagyon jó helyeken pakolták a zajmasszába. Egyáltalán nem egy felpörgető negyven perc, mert minden sötétség, minden felhozott témával kapcsolatban nagyon negatívan, szélsőségesen és kritikus hangon jön teljes erővel a lemezből az ember fülébe, majd agyába. Az említett négy szerzemény szerintem irgalmatlan erős, feszes és zsigerig hatoló, ahogy a „gépek” és hangok szinte gondolkodásra késztetnek és le is oltják a világosságot ugyanezekben a gondolatokban. A Genocide Organ lemezének meghallgatásához sok erő kell, de ha sikerül ezt megugrani, szerintem nagyon érdekes dolgok köszönnek majd vissza abból, amit hallottunk.

Hagyományos értelemben vett zenére ne is számítson senki, mert ez nem az. A G.O. egy industrial/noise zenei gépezetet működtet elektronikus hangszerekkel, számítógépekkel, ami a zajokból mutat fel egy nagyon sötét, komor lenyomatot a jelenkorról.

Rendelés: 

https://www.tesco-germany.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=obituary&search_in_description=1&x=0&y=0

Facebook: https://www.facebook.com/Genocide-Organ-137252473015914/?fref=ts

Címkék: Lemezek