Remete - Odabenn

(2015. Twilight Records)

remete.jpgIgen, ez a név egy magyar előadót takar, akinek egy argentin kiadója van, ami ráadásul főleg dark, dark-ambient, dark-folk, EBM előadók munkáit gondozza. De mi vagy ki is ez a Remete?

A Remete név Madura Jánost takarja, aki korábban a számomra nagyon sokat jelentő Our God Weeps-et működtette a 2000-es évek elején, ami a svéd Arcana nyomaiban járó neo-classical stílusú zenét ötvözte a neofolkkal, sokszor elektronikus hangszereléssel. Minőségi és nagyon mély lemezeket készített ezen a néven. Az Odabenn az önálló projectjének debütáló lemeze, ami a 2013 és 2015 között készült felvételek kivonata.

A lemez nyolc szerzeményt tartalmaz, amit én nem tekintek - így a harmadik hallgatás után sem - külön daraboknak. Valahogy ez az egy óra így teljes, ha egyben végig futott a lemezjátszómban. Stílusilag egyfajta erős dark-ambient hallható a lemezen, ami nagyon mély és nagyon komor, de mégsem fullad bele a sötétségbe, mert mindig van valami benne, ami tovább löki a hallgatót abba a világba, ahol valami fény mégis csak megcsillan. Ennek köszönhető szerintem, hogy nem válik unalmassá, továbbá annak, hogy nem érezhető benne a görcsösség, ami mostanában az ebben a stílusban alkotókat jellemzi (hogy még komorabb, még nehezebb és még nehezebben befogadható legyen). Olyan minőséget képvisel, amit Magyarországon más nem tudott eddig meglépni, de meg merem kockáztatni, hogy Európában is keveseknek sikerült. Kiemelhetnék darabokat címek alapján, de nem teszem, mert számomra ez a lemez egy egységként kezelendő. Kiemelhetném még továbbá Varga Betty énekét, ami igen csak erős hangulatot ad a lemezhez, de ezt sem teszem. Egyetlen egy dolog van, ami azoknak, akik nincsenek ezekhez a hangulatokhoz szokva nehézséget okozhat: az a lemez játékideje, ami kicsit hosszú a maga egy órájával, ha a mélységét is megéli a hallgató. A Remete lemeze egy igazán kimagasló produktum a hazai igen csak sekélyes zenei tengerben, sőt ebben a műfajban is.

Meghallgatás, rendelés: https://remete.bandcamp.com/

FB: https://www.facebook.com/Remetehun

 

Címkék: Lemezek