Sheik Anorak – So Long (2015) – Or (2014) – The Summit (2014)

sheik_anorak.jpg

  1. április 7-én elmaradt a francia Sheik Anorak koncertje az A38-on, mert Bécsben ragadt az autója meghibásodása miatt. Korábban nem ismertem a munkáit, de nagyon szerettem volna látni a az A38 Hajó beharangozója után. Sajnos nem sikerült, de azért a néhány felvételét szeretném a figyelmetekbe ajánlani.

Sheik Anorak eredeti nevén Frank Garcia, ezen a néven 2006 óta működik, francia nemzetiségű, de a svédországi Göteborgban él. Sok műfajban az inde-rocktól, a free-jazzig, a black metalig kipróbálta már magát zenekarokban, Sheik Anorak a néven a szóló munkáit mutatja be. Minden hangszeren ő játszik, leginkább dobon, gitárokon és elektronikus hangszereken és élőben is így csinálja.

Kezdjük 2015-tel: a  So long egy 2 perces darab, indie-pop felé húzó populáris felvétel. Nagyon könnyen hallgatható, nekem kifejezetten slágeresnek tűnt. Persze nem a szokásos módon. Mindenesetre nagyon kellemes dal!

https://sheikanorak.bandcamp.com/track/so-long

A 2014-ben felvett Or viszont már egy nehéz 23 perces anyag. Közelebb áll a „zajzenéhez”, az ötletek és zajok ismétlődnek. Egyfajta zajkollázsokból áll össze a teljes 23 perc. Nagyon karcos, nem könnyű, de igazán érdekes hangokból, gitárral és effektekkel előállított folyam. A vége pedig egyértelmű noise-rock cuccba csap, olyan Sheik Anorak módon.

https://sheikanorak.bandcamp.com/album/or

Az első 2014-ben a bandcampre kikerült szerzeménye, pedig szintén egy teljesen más stílust képvisel. Itt dobon, gitáron és elektronikán is játszik. Nekem ez egyfajta noise, post-rockba oltva. Dinamikus, de egyben pszichedelikus is kicsit. A gitár dominál végig, emiatt kicsit furcsa a lezárása, mert én még hallgattam volna egy kis elszállást, de rendben van ez is.

https://sheikanorak.bandcamp.com/track/sheik-anorak-the-summit

Honlap: http://www.sheikanorak.com/

(fotó: Rose-MArie Loisy)

Címkék: Lemezek