Suuns and Jerusalem in My Heart – Suuns and Jerusalem in My Heart

(2015, Secretly Canadian)

A napokban újra a lejátszómba került ez a lemez, amiről 2015-ben írtam, mivel továbbra is tetszik kirakom az endhits.hu után ide is! Ráadásul legnagyobb bánatomra, így kell lemaradni egy koncertről. Ma november elsején, 2 nappal később vettem észre, hogy 2016. 10. 30-án a Jerusalem in My Heart Budapesten játszott. Mindenkit irigylek, aki látta a koncertet!

suunsjerusalem-560x560.jpgAki ismeri a Suuns-t, gondolhatja azt: „Na ezek megint kanadaiakról írnak.” Pedig véletlen, tényleg! Az előzőekben a Godspeed You! Black Emperor –ról, most meg megint egy kanadai banda, a Suuns, és még a város is egyezik: Quebec. Erre a zenekarra is általában rásütik, hogy post-rock, pedig szerintem nem az, és nem is volt soha, most pedig csináltak kollaborálva egy lemezt, ami nem is tudom mi, így elsőre.

A négytagú csapat, harmadik nagylemeze ez a furcsa című album. Ami igazán érdekes, hogy a felvételek 2012. novemberében kerültek rögzítésre és hét nap alatt készültek el vele. A négyes fogatba beszállt Radwan Ghazi Moumneh, aki természetesen korábban besegített a már említett GY!BE-nak is, és számos egyéb felvételen hangmérnökösködött. A Jerusalem in My Heart név őt takarja. Ugyanakkor a sajtóanyagok szerint ez mégis inkább egy Suuns album. Na, ezt döntse el mindenki saját maga, hogy mennyire az! 

A lemez hét szerzeményt tartalmaz, amelyek mindegyike nagyon érdekes lett. Egyfajta experimental rock és elektronikus zene és közel-keleti arab zenei hatások, hangulatok, hangzások keverése, bár előbbit inkább ráfogom a darabokra. Még mielőtt elhúzná bárki is a száját, hogy: „Vazzeg, megint egy arabos baszakodás, rock és elektro köntösben”, annak mindenképpen hangsúlyozom, hogy nem az! Pontosabban nagyon-nagyon kicsit, de marha izgalmasan összedolgozva, sőt, inkább az elektronika felől van megközelítve az egész lemez. Hogyan? Analóg szintetizátorokkal, dobgépekkel, kütyükkkel adják legtöbbször az alapot, a hátteret meg az effektezés, gitárok, ének hangminták. Egyébként többszöri meghallgatás és belefeledkezés után jön át igazán, hogy mennyire bele van szőve az arabzenei világ érzése. Nagyon sejtelemes, de nem egy populáris, tiszta hangzás, és egyből befogadható világot fest a Sunns and Jerusalem in My Heart közös lemeze.

Én nagyon izgalmasnak találtam, pont az analóg elektronika és a gitárok nem túl tolakodása és az agyassága miatt. Szóval, ha van időd, tökéletes, érdekes kikapcsolódás a teljes lemez!

http://www.secretcityrecords.com/artists/suuns-jimh

https://www.facebook.com/suunsjerusaleminmyheart

 

 

Címkék: Lemezek