Wreckmeister Harmonies - Light Falls

(2016.Trill Jockey)


Nem szoktam olyat csinálni, mint amit az írás végén teszek. Jobb ajánlót és talán ismertetőt sem tudnék írni, mint wreck.jpgamit az A38 Hajó szerzője írt, így a végére lazán ide másolom. Remélem nem lesz harag belőle! Erről a lemezről mindenképpen akartam valamit felrakni az oldalra, mert számomra J.R. Robinson (gitár, ének) és Ester Shaw (billentyűk, hegedű, vokál) által működtett Wreckmeister Harmonies új lemeze az év egyik legizgalmasabb hanganyaga. Ahogy az ajánló összefoglalja, hogy milyen stílusú zenei ötvözetek találhatók rajta, az teljesen megállja a helyét. Az album hét felvételt tartalmaz és nagyon izgalmas. Persze, ha valaki ismeri a jelenleg velük közreműködő kanadai Godspeed You! Black Emperor-t, akkor nem lehet kétsége arról, hogy milyen minőségű lemez lehet. Izgalmas vonósok, zajok, a gitár mélysége alól kikacsintó zongora, az ének komorsága és az egész hangulata valami filmzeneszerű, de mégis tiszta zene.

"JR Robinson súlyos, mélyre hangolt drone-ból, metálból, posztrockból, kortárs zenéből gyúr össze egészen egyedülálló, csak rá jellemző elegyet. Ebbe a fantasztikusan tág tereket alakító zenébe ragyogóan illeszkedik a rengeteg közreműködő: az A38-on többször is fellépett Einstürzende Neubauten-alapító Alexander Hacke, a hajón szintén többször játszó Ken Vandermark, az énekes-dalszerző Marissa Nadler, vagy az elképesztő gitáros, Ryley Walker.

A Wrekmeister Harmonies legújabb projektje egy nem mindennapi lemez. A szeptemberben megjelent Light Falls Primo Levi önéletrajzi munkatábor-regényén, a Mi az ember?-en alapul. Levi kíméletlen szikársággal ragadja meg azt az észrevehetetlen folyamatot, ahogy az embertelenség eluralkodik. "Zenében próbáltam megfogni a lassú, szörnyű változást. Ahogy a belefeledkezel a naplementébe, aztán egyszer csak felnézel, és vaksötét van" - mondja Robinson. És a lemez súlyos, mantraszerű, repetitív témái, egymásba folyó drone-jai valóban elemi erővel ragadják meg ezt. Mindezt erőteljesen egészíti ki a Rudimentary Peni-alapító zenész-képzőművész, Nick Blinko jellegzetesen komor, art brut-be hajló borítóterve."

A zenekar tagjai
JR Robinson: gitár, ének
Esther Shaw: billentyűsök, hegedű
Sophie Trudeau: billentyűsök
Thierry Amar: basszusgitár
Timothy Herzog: dob" - Forrás: A38.hu

Koncert: 2016. dec. 4-én a magyar Oaken-nel Budapesten az A38-on!

https://wrekmeisterharmonies.bandcamp.com/album/light-falls

http://www.thrilljockey.com/artists/wrekmeister-harmonies

 

Címkék: Lemezek