Jarboe – As Mind Dissolves As Song

(2017. Self Released)

jarbo2.jpgJó 20 éve már, hogy Jarboe nem tagja a Swans-nak, de azért még mindig mindenki a zenekarhoz kapcsolja. Pedig nagyon más úton jár! Folyamatosan készít lemezeket különböző művészekkel, fest, ír és több művészeti ágban is kipróbálta magát. De azért még mindig a zenei megnyilatkozásai a legfontosabbak. Legalábbis számomra.

A sokadik album ez, nem volt kedvem megszámolni hányadik, mert mindenféle formátumban jelentek meg felvételei, kollaborációk más művészekkel is, szóval feleslegesnek találtam. Az As Mind Dissolves As Song egy 12 számos, vadonatúj szerzeményeket tartalmazó, digitális formátumban megjelent teljes nagylemez anyag. A lemezt a Művésznő leírása alapján a 2016-os egyesült államokbeli elnökválasztás során tapasztalt benyomások ihlették. A borító piros, kék, fehér színe is az USA zászlójára utal, a szövegekben burkoltan politizáló lemez is, de az érzelmi oldalról megfogva. Foglakozik a vesztességgel, a kiábrándulással és a harag, valamint a bűntudat és a szeretet kettősségével. (A cikk végére kiírom a lemez szövegeinek elérhetőségét is.) Nem túlbonyolítottak a zenei témák, de tele vannak érzelemmel, akár haragról, akár szeretetről vagy szerelemről legyen szó.

Nem találtam utalást rá, hogy a zenei részeket egyedül alkotta-e meg Jarboe, de az elmúlt 20 év hangzásbeli, érzelmi tapasztalatai benne vannak a lemezben. Igaz, nem vad és nem is sötét, mégis van benne egyfajta egyensúly. A nyitó Holiness, egyfajta visszakacsintás megszólalásban a „jarboes” Swans-ra és az egészben éreztem az elmúlt 20 év lenyomatát. Az egész lemez inkább szép, mint zaklatott, bár vannak benne érzelmi váltások. Tele zongorákkal, kellő gitárral, néhol ütemekkel. Nem viszi el az éneklést a végletekbe, inkább a normál hangtartományban énekel és a mondani való ellenére, inkább nyugalmat áraszt. Elfogult vagyok Jarboe hangjával, mert nagyon szeretem és ezen a lemezen bele is lehet szakadni rendesen. Ilyen szám a zongorával kísért For Love, az Enter, vagy a kedvencem az Escape Call, sőt a dalok nagyobb része. Persze van benne egy kis zaj, mint a The Rally, de nem ez dominál. Talán kicsit hosszú a közel egy órás játékidejével, mindenesetre egy nagyon jó lemezt sikerült elkészítenie. Ajánlatos meghallgatni, nem csak rajongóknak.

Belehallgatás, rendelés itt: https://www.thelivingjarboe.com/shop/download/mind-dissolves-song/

Szövegek: https://www.thelivingjarboe.com/lyrics/mind-dissolves-song/

Mivel az új lemezhez nem találtam videót, legyen egy régi kedvenc.

Címkék: Lemezek