Astralia – Solstice

(2017. Aloud Music SL)cover_8.jpg

Mostanában kevés olyan zenekar csúszik be nálam, ami a stílus-meghatározás miatt nem „rémiszt” meg előre, és nem kezdek el kibúvókat keresni, hogy miért ne hallgassam meg. A post-rock pont egy ilyen címke, mivel kevés olyan zenekar van már ebben a stílusban, amit nem rakok félre, mert azt gondolom: „ilyet már úgyis hallottam”. A spanyol Astralia lemezének viszont örülök, hogy adtam egy esélyt, mert valóban hallottam hasonlót, de azért számomra még sem ugyanolyan, mint a többiek. Szóval: így dőlnek meg a saját sztereotípiák.

A Solstice, a triófelállású zenekar harmadik nagylemeze. A zenekar tagjai: Jordi Guzman – dob, Albert Clemente – basszusgitár és Roger Guzman - gitár. A lemez hét szerzeményt tartalmaz. Igen, a post-rockból minden elem megtalálható benne, ami a műfajt jellemzi, de valahogy a gitárok sokkal nagyobb mélységet hoznak, mint az egyszerű csilingelés. Igen, szárnyalós, igen, vannak benne dallamok, de erős riffek jönnek fel és nagyon megérintenek, mert van benne egyfajta szépség. Nekem végig egy szó jutott eszembe hallgatás közben: vágyakozás.

Jordi Guzman dobos játéka hihetetlenül erős a lemezen és az egész zenekarban. Színes, izgalmas témákat játszik, de nem uralja le a számokat. Minden ott van, ahol kell és ez igaz a gitárosokra is, ennek tetejében még eszméletlenül jól is szól az album! Amikor a gitárok torzítanak, akkor sem veszik el a szépségét és a sodrását a zenének. Mondjuk, végig az volt az érzésem, hogy két gitáros van. Egy, aki a vastag alapokat adja, a másik pedig a merengő szárnyalást. Pedig mindezt Roger Guzman hozza össze. Ugyan váltakoznak a lassú és gyorsabb részek, de annyira egységes mégis a hangulat, hogy egy külön világot építenének fel a hangszeresek. Ez a lemez is olyan, amiről nehéz írni, mert egy hangulatfröccs az egész: remek hangszeres játékkal, teljesen fülbarát hangzással és hangulattal. Igen: post-rock, igen: a stílusba besorolható, igen: a hangzás sem teljesen egyedi, de az Astralia olyan érzelmi világot teremt a Solstice-on, ami mellet kár elmenni.

https://astralia.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/Astralia/

Címkék: Lemezek