Harvestman – Music For Megaliths

(2017. Neurot Recordings)

har17.pngMegszokhattuk már, hogy a Neurosis két frontembere mindenféle produkciókkal jelentkezik, amelyeknek sokszor nem sok köze van az anyazenekarhoz. Lehetséges, hogy szentségtörést követek el, de nekem Steve von Till szólómunkái mindig jobban tetszettek, mint a Scott Kellyé. Pontosabban: közelebb állnak hozzám. Harvestman néven az ötödik stúdiólemeze jelent meg, igaz a saját nevén is jelentet meg szóló munkákat, de azok inkább hagyományos dalszerkezetű szerzeményeket tartalmaznak.


Az új Harvestman teljesen más világ, mint a polgári neve alatt megjelenő szólóalbumok. Sokkal inkább kísérletező, ambientbe hajló, és bevallom, nekem sokszor kicsit izgalmasabb is. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a többi unalmas lenne.

Az új lemez 7 felvételt tartalmaz, amik olyan 6 perc körüliek. Leginkább gitárokkal és effektekkel összepakolt hangfolyamok, baromi érdekes mély hangulattal. Nekem a Harvestman valamiért mindig egyfajta furcsa szakrális megnyilvánulásnak tűnik: a felépítése, a hangzásai és az elmélyülés miatt, amit nekem ad.  Egyébként a lemez címe is asszociációkat ébreszt, a „nagy kövekkel”. Ezek alatt az olyan építmények értendők, mint pl.: az angliai Stonehenge. Általában ezeknek a "nagy köveknek" funkcióját, az oda kerülését, még mindig számos rejtély veszi körül. Egyfajta misztikus köd, mint ahogy a Music for Megaliths szerzeményeit is. A gitárok, zajok, nem törnek előre vagy robbannak szét, stabilan állnak, ahogy ezek az építmények is a szitáló esőben, a tűző napon, és köztük mindig fúj a szél, mi több, a különböző korok szellemei még mindig körülöttük suhannak ezekben a fuvallatokban. A Sundown című szerzemény az egyetlen kivétel az albumon, ahol kicsit megfeszülnek a gitárok, de a többiben inkább szárnyalás van és az említett fuvallatok, illetve az utolsó - a White Horse, - amiben egy rövidet énekel Steve és ez változtat kicsit az egységesség érzésén. Bár, az album lezáráshoz tökéletesen illik. A lemez, egy gitárokkal összepakolt finom ambient, ami kikapcsol, lazít, de egyben gondolkodtat is. Pihenésként is érdemes meghallgatni. Nekem bejött, és nem csak azért, mert elfogult vagyok.

https://harvestman.bandcamp.com/album/music-for-megaliths

Rendelés: http://neurotrecordings.com/artists/harvestman/harvestman.php

Címkék: Lemezek