Bastard Disco – Warsaw Wasted Youth

(2017. Antenna Kryzku)

bd.jpgA Bastard Disco nem egy angol zenekar és nem is amerikai, hanem egy viszonylag friss lengyel zenekar, akikre a katowicei OFF Fesztiválon figyeltem fel.  Persze, az amerikai – angol párhuzamot nem véletlenül írtam.  A zenekar négy tagú: Yury Kasyanenko - ének, Kamil Fejfer - gitár, Paweł Cholewa - basszus, Marek Kamiński - dob.

A zenekar 2015-ben alakult és 2016 végén vették fel a nyolc számos első nagylemezüket. Igazából egy nagyon jó bemutatkozó lemezt. Rendben, tudjuk, hogy nem sok új van a nap alatt, mert a lemez egyértelmű hatásokat mutat, de akkor is jó anyag. Az első számról, a Global Warningról nekem valamiért a Fugazi késő lemezeinek megszólalása ugrott be, jó kis tekerős dal, tiszta énekkel, nagyon jó, kicsit zajos gitárokkal. A második, 1st of March at the Emilii Platter St. is viszi tovább a feszes tempót, ebben meg a Sonic Youth Goo és Dirty lemezeinek gitározása jutott eszembe. Elég erős noise-rock, indie-rock keverékszám mindkettő. Igaz, a noiseból nem a karcosabb, mélyebb fajta, hanem kicsit lazább stílusú. A harmadik, Canvas-ról a régi Jane’s Addiction és Smashing Pumpkins villant be, szinte az egész szám alatt ez a két név vibrált bennem. A következő Medicine, kis torzított basszussal kezdődik, marha jó ez is. Kicsit időutazás a ’90-es évekbe eddig mindegyik szerzemény, valahogy azért mégis friss.  Pont annyira populáris, amennyire kell. Igazából nincs kedvem tovább írni a dalokról, mert minden számnál találok valami kapcsolódási pontot, korábbi vagy jelenlegi kedvencemhez. Ugyan, lehetne nagyon negatív is ez a kijelentés, de nem az. Az oka, hogy nagyon egyben van az egész lemez, nagyon jól szólnak a gitárok és jól is hallgatható. Ugyanakkor, csak annyira ül fel a mai trendekre, amennyire éppen kell. Előnye, hogy mindezek ellenére, elég nyitottnak, frissnek tűnnek a srácok és a zenekari megszólalásuk is. Nekem lehetne egy kicsit súlyosabb az egész, de nem hiszem, hogy teljesen én vagyok a célközönség. Feszes, de mégis laza gitározással, energikus énekkel megspékelt underground rockzene, jól fogyasztható és még izgalmas is. Remélem a következő bátrabb lemez lesz, egy még vaskosabb megszólalással! Azért ebben a bemutatkozó lemezben sem találok sok hibát. Egyébként, az amerikai KEXP-be simán elférnének! Jó debütáló lemez, megérte minden zlotyját a megvétele.

u.i.: ( Megtörtént:  KEXP interjú 2017.08.29-i bejegyzésben! Íme: http://blog.kexp.org/2017/08/29/off-festival-2017-interviews-w-silver-apples-kikagaku-moyo-bastard-disco/ )

Hallgatás itt: https://bastarddisco.bandcamp.com/album/warsaw-wasted-youth

Rendelés itt: http://www.antenakrzyku.pl/en/shop/bastard-disco-warsaw-wasted-youth-lp-release-date-200217/

Címkék: Lemezek