The Tunnel - Plasma Den /Overland (Single)

(2017. Self Released) (Európai vinyl terjesztés: Antena Kryzku - Lengyelország))

tunnelplasma.jpgA The Tunnel 2017. januárjában megjelent lemezéről már korábban írtam (itt). Eszméletlenül tetszik a mai napig: a dobgépek, a zajos, kitekert gitárok, az őrület határait súroló ének miatt, meg azért is, mert nem mindennap hallok ilyet. Most meg itt az új kislemez Sam Black basszusgitáros és Jeff Wagner gitáros - énekes mellé, most már a felvételre is becsatlakozott Michael Jacobs a pOrch (írtam: itt) zenekar dobosa.

Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz élő dobbal a zenéjük, hogy nem veszíti-e el azt hűvösségét, zajos, "kattogását", amit a dobgép adott. Hát, nem! Valahogy a dob miatt, mindkét számban nekem dinamikusabbnak tűnik a zenekar, mint a korábbi lemezen. Az első Plasma Den-ben nem tolakodik a dob,  nagyon jól súlyoz a riffekhez és eszméletlen feszes tempót diktál. A gitár megszólalása pedig brutálisan jó. A noise-rock legjobbjait idézi és váltogatja Jeff Wagner, a torzítás és a torzítás nélküli megszólalást. Az énekes meg egyszerűen fenomenális: zaklatott, erős és különleges. Egy gothic zenekarban is elmenne, de a The Tunnnel nem az a zenei stílus, és az a fajta énektechnika sem  illene oda.  A végén az egy oktávval lejjebb dörmögő basszusgitár, majd a súlyos gitár és az ének, teljesen sokkba kergetett.

A második az Overland: komótosan kezdődik, mély dörmögő basszussal és a gitár néha bele - beletép a mély alapokba. Nagyon hangsúlyos az ének az egész számban, zaklatott és feszültséget generál, ahogy a minimál gitározás is. Sokkal lassabb szám, mint az első, ami nem baj, mert valahogy mélyebb, borultabb és feszítőbb érzést ad. Míg az első inkább egy kívülről jövő erővel nyomul az ember lelke felé, addig a másik már belülről marcangol.

Nem csalódtam a san fransico-i zenekar új felvételében. Nagyon különleges, még ha nem is könnyű zenét játszanak. Idén a második felvételük, ami dobogóra került nálam.

A lemez vinyl formátumban megrendelhető a lengyel Antena Kryzku-tól, amely remek albumokat árul egyébként is. A legjobb terjesztőt találták meg a stílusukhoz! (Katowicében sikerült is néhányat vásárolni tőlük. Noise-rock, punk, kísérleti cuccok után érdeklődőknek érdemes a honlapukra ránézni.)

Letöltés ingyen itt: http://thetunnelsf.com/album/plasma-den-overland-single

Lemezvásárlás itt: http://www.antenakrzyku.pl/pl/sklep/the-tunnel-plasma-den-10/

 

Címkék: Lemezek