System Morgue – Aquilon

(2018. Self Released)

sm.jpgA tavalyi év utolsó posztjai között volt az orosz System Morgue válogatás lemeze. Erre alig kezdődik el az év  és itt az új anyag.

Peter L. nem sok időt várt, hogy újabb drone - ambient anyaggal jelentkezzen. Az Aquilon öt felvételt tartalmaz, vastag 45 percben.  Az első 10 perces zajfolyam leginkább drone felvételként kategórizálható, elég mély ismétlődő gitárzajjal és aláfestésekkel. A második felvétel egy gitáros ambinet, amiben egy szöveg montázs halad végig, ami nagyon nyugodt és kikapcsoló. Gyanítom, hogy az ismertetőben említett Nostredamus próféciák egyike lehet a szövegrészlet. A harmadik Phare, mintha az első szám folytatása lenne, drone-os ismétlődő gitár, kiegészülve némi dobalappal, ami komótosan vezet egy lineáris tengelyen. A 13 perc végén az egész lassan lenyugszik, hogy elhaljon valahol messze minden hang belőle. A következő Auréloe, egy minimalista ambient darab, ami csak egyszerűen kikapcsol és utaztat egy nyugodt mederben terelgetve. Az utolsó címadó, Aquilon  a legsúlyosabb szerzemény. Zajos és mély, ismétlődő gitárok, lassan lecsapó dobok, háttérből feltörő gitárok hullámok. Elég apokaliptikus hangulatú, de az élvezhetősége teljesen megmarad. Igazán felkavaró, de nem vad darab. Nekem nagyon bejött.

A System Morgue hozza, a drone-os, ambient hangulatokat, ahol kell ott tép, de ahol mást akar mondani, ott szinte katartikus élményt okoz, azzal hogy "berágja" magát az ember bőre alá és ott mozgat valamit. Negyvenöt perc  megmerítkezés a  tökéletes minimalista hanghullámokban.

Letöltés itt: https://systemmorgue.bandcamp.com/album/aquilon

Videó anyag:

Címkék: Lemezek