ODVAS - Decayed Bark Sets the World Ablaze

(2017. Far From... Records)

odvas1.jpgNem tudom mennyi magyar dark-ambient megjelenés van egy évben, de hozzám elég kevés jut el. Persze jóból is megárt a sok, mert azért nem könnyű mindig ilyesmit hallgatni. Fergeteges jó kedvet nem hiszem, hogy bárkinek is okoz a műfaj folyamatos hallgatása, befordulni és abban is maradni, meg nem igazán van rendben. Legalábbis nekem nem. Ennek okán, mondjuk nem is túrom a netet állandóan a színtér előadói után. Tavaly év végén a magyar Far From... Records gondozásában még is megjelent kazettán(!) egy ilyen anyag az ODVAS-tól, amit eljutott hozzám. A négy számos kazetta egy szóló project első bemutatkozása.

 odvas2.jpg

 A nyitó The Hunter a kezdetektől nagyon komor, repetitív zajokkal operál, de ami igazán súlyossá teszi, az a háttérben elhangzó szöveg, amit sajnos nem értek ki, de elég hüvős, feszült hangulatot ad és végig fel-fel tűnik. Plusz, a mindenféle csikorgás, kopogások, zajok, amik egyre durvábban szívtak magukhoz. Elég félelmetes, felkavaró, de valamiért mégsem kényelmetlen hallgatni. Még akkor sem, ha némi feszültséget is keltett bennem.

 Az A oldal második darabja a My Own Truth egy igazán jó, magával ragadó darab. Ködös, de a ugyanakkor a visszhangosított hangok - pontosan egy -  adnak egyfajta könnyedséget. nem tudom pontosan milyen hang van megeffektezve, de víz vagy akár kő koppanás is lehet. Nem tudom megfogni, hogy pontosan mi, de nagyon elkapott, a vége felé leginkább erre a hangra figyeltem. A majdnem öt perces hosszát még keveslettem is, mert nagyon kikapcsolt. Aztán jött a kazetta átka, katt,  megfordítani és folytatás.

A B oldal első száma a Decayed Bark egy nagyon komor cucc lett. Hegyek között gomolygó felhők, valahol a  távolban lezúduló hó, szél, ami a fák lombjait hajlítja... Totális belső mozi volt számomra, nagyon bántam, hogy vége lett. Egyébként a The Hunter folytatása is lehetne ez a darab, mert nagyon összeillenek. 

A negyedig The Victim egy igazi kakukktojás. Egy másik zenekar száma is lehetne. Azt hiszem értem, hogy lezárásnak szép a zongora dallamával, de valahogy nekem nem illett a három előzőhöz.

Mivel tudom, hogy miért lett kazetta megjelenés és azt is, hogy a lemezvásárlás a vinyl felé toldódik, ez nem egy kritika lesz. Az ODVAS bármilyen felvételének kiadását, nem szabadna olyan formátumban kiadni, ami megszakítja a zenehallgatást. Az első három szám, egyben sokkal jobban ütne. Feltéve, ha nem automata forgófejű deckje van valakinek. Ja, még annyit, hogy a fejhallgatóval való meghallgatás nagyon ajánlom!

Érdemes belehallgatni az ODVAS felvételekbe, ha kicsit mélyebb dolgokat hallgatna valaki. Kíváncsian várom a teljes hosszúságú lemezanyagot!

Nagyon baráti összegért, itt megrendelhető: odvas.odvas@gmail.com

Fbook: https://www.facebook.com/ODVAS-556969454665236/

Belehallgatni itt: https://soundcloud.com/user-790267629/odvas-my-own-truth

 

 

Címkék: Lemezek