PSYCHIC TV - Live at Thee Ritz - Koncertvideó 1983.11.06.

ptv5.jpg

Nem lesz egy hosszú bejegyzés, de számomra ez egy fontos lemez. Igaz, valós fizikai formátumban sajnos soha sem volt a kezemben, még  úgysem, hogy 1989-ben adták ki először. Valami kazettára másolva kaptam meg, még a '90-es évek közepén és ma is csak digitálisan formátumban birtoklom. Soha sem gondoltam volna, hogy ha nem is az egész koncertet, de egy órát megnézhetek belőle valaha, valahol. Szerencse, hogy van Youtube, így ez a valahol most lehetségessé vált.

A koncert felvétel  1983. november 6-án készült, idén lesz 35 éves. Nagyon szuggesztív szokatlan és mély anyag volt. Pontosabban nem csak volt, hanem most is az. Zajokkal, minimális elektronikával, nagyon furcsa hangulattal, szalagról bejátszott beszédekkel, gyerekhangokkal, zajokkal, hangmintákkal. Számomra, van benne egyfajta spirituálitás is. Nem könnyű zene, nem komponált zene,  néha már inkább egy elszállós rituálé, kísérlet, kinyilatkoztatás, de  semmit sem vetít előre a PTV későbbi átalakulásaiból. Sokan szerintem még zenének sem tartják, mert ahogy sokan gondolnak a zenére ez más. A mellékelt videóanyag, egy nagyon izgalmas kortörténeti dokumentum a korai experimental-ból, industrial-ból, de kizárva a képeket nekem csak a hanganyag is nagyon bejön. 

Az eredeti első kiadás:

ptv_1.jpg

A Psychic TV azon az estén Genesis P-Orridge, Alex Fergusson, Peter Christopherson (Throbbing Gristle, Coil), Geff Rushton ismertebb művész nevén John Balance (Coil) és John Gosling (Zoskia) alkotta. Ezen a koncerten Paula P-Orridge, másik nevén Alaura O'Dell játszott vibrafonon és ütős hangszereken.

ptv4.jpg

Most, hogy ezt így leírtam, azt hiszem le is vadászom valahonnan a polcra.

Íme a videó. Köszönet Micheal Baxter!

Címkék: Egyebek