WILL HAVEN - Muerte

(2018. Minus Head Records)

muerte.jpgA Kalifornia állambeli Sacramento-ban működő WILL HAVEN-t szerintem sokaknak nem kell bemutatni. Azért mégis röviden azért annyit róluk, hogy 1995-ben alakultak és két periódusa volt/van a működésüknek. Az első 1995-2001-ig, amikor olyan bandákkal turnéztak együtt, mint a Deftones, a Slipknot vagy a Soulfly és persze jó lemezeket is készítettek. Utána  jött 7 év leállás, majd pedig 2007-től napjainkig a második kör. Igaz, az elmúlt 10 évben volt néhány tagcsere is, meg  tag visszatérések.  Sokan nem fognak velem egyetérteni, de a csapat leginkább Jeff Irwin gitáros zenekara. Legalábbis köré épül a tagság és persze a visszatért eredeti énekes Grady Avenell sem kihagyható, mint kulcs ember. A Muerte a zenekar hatodik nagylemeze, ami 23 éves történetükre vetítve nem túl sok. De szerintem, aki ismeri őket ezt nem bánja, mert így tuti megunhatatlanok és nagyon egyben vannak. Az utolsó nagylemezük  2011-ben jelent meg, szóval nem kapkodták el.

Az új album 11 szerzeményt tartalmaz és nekem baromira bejön. Ja! Hogy milyen stílusú a zene? Sokan gyorsan behajítják egy cimkébe, ami a noise-rock. Véleményem szerint, meg azért sokkal tágabban kell  értelmezni a zenéjüket. Valóban a gitárok, a noise-rock felé tolják a megszólalást, de a az egészet nézve egy hardcore - noise-rock-metal keverék. Az ének biztosan az hc felé húz, a teljes megszólalás, meg néha ez, néha az vagy mindkettő. Egyébként a korábbi lemezeiket nézve, nekem olyan, mintha a Deftones-nak lenne egy renitens kistestvére, aki nem hajlandó felvenni az ünneplőt, hanem ugyanazt a nadrágot és bakancsot hordaná hetekig. Valahogy ettől nekem mindig izgalmasabb, nem mintha a Deftones-t nem szeretném, meg nem mellesleg ismerik is egymást a  srácok.

will_ha55ven.jpg

Az első szám, egyből "letépte a fejem", nagyon kemény gitárral és félelmetesen energikus énekkel.  Egyből be is lapultam a székbe tőle. A következő Wind Of Change-ben folytatódik tovább az őrület, a gitár sok helyen nagyon zajos a kiállásoknál a szintialap ad egy kis lazulást, de az sem dallam, hanem inkább zaj. A harmadik Kinney-ben Grady hatalmasat énekel, pontosabban üvölt. A gitár szinte metsző benne, de számomra nagyon izgalmas az ereje és a nyersessége is. Nagyon nagy szám! Aztán fokozódik a feszültség a The Sun-al, ami kezdésnek lassú, majd beőrül, itt nagyon éreztem a Deftones gitárhangzásait, de a szám közbeni kiállásaival együtt elég súlyos marad. Az ötödik számban megint tekernek egyet a zaklatottságon és a keménységen, újabb szinti függöny, még több feszkó. Nincs leállás. A kakukktojás a következő No Escape, amiben Mike Scheidt az amerikai doom banda a YOB énekese működik közre. A zene tetszik, de a zenébe nem valahogy nekem nem illik bele a a vendég énekes éneke. Nem rossz szám, csak valahogy kizökkent az egészből erejéből. A kezdés nagyon kemény, megint a sacramento-i gitárhangzással és őrülettel, csak nekem nem tetszik ez a fajta metal éneklés, amit Scheidt nyom, még ha profi is. Viszont az egyszerű riffes alapzene marha jó, sőt a felénél a kiállás jót is tesz, hogy szusszanjunk egyet. Aztán lecsap a Unit K, ez is zajos és súlyos, jó kiállásokkal operál. Folytassam még? Nem igazán akarom, mert a többi számról is hasonlókat írnék, hogy valami irgalmatlanul gyilkos, baromi jól szólnak és totális energia bomba az egész stb., de nem feltétlenül a tempókkal szednek szét. A lemez beharangozója az utolsó El Sol című dal volt, amiben a Deftones gitáros Stephen Carpenter vendégszerepel, pontosabban ő is szerző benne. Nagyon érződik rajta Carpenter hatása, de irgalmatlanul erős lezáró szám a végére. Körülbelül ennyi, mert csak ismételni tudnám magam!

 

A WILL HAVEN új lemeze, eddig a 2018-as legjobb külföldi noise - rock/metal - talán kicsit hc albuma, amit volt szerencsém hallani. Hatalmas energia bomba, erős és nagyon jó megszólalással bír, de nem finomkodó és nem is populáris. Aki ismeri azoknak azért kötelező darab, aki nem, de bírja a nehéz riffekt, az üvöltős éneket és szeretné felsapnolni magát közel 50 perce, annak is ajánlatos meghallgatni.

Hallgatás itt: https://willhaven.bandcamp.com/

 fbook itt: https://www.facebook.com/willhavenband/

 

Címkék: Lemezek