JARS - ДЖАРС

(2019. P.O.G.O. Records)

jars.jpgRitkán fordul elő, hogy a minimálisan megmaradt orosz tudásom bevillan. Ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy a ciril betűket ismerem és viszonylag folyamatosan ki is tudom olvasni a szavakat. (Oké, még  a tanórák elején volt jelentésre is emlékszem. Most már sajnálom, hogy csak ennyi maradt meg.) Na, most szükség volt erre a minimálisra a számcímekhez legalábbis. A JARS egy orosz zenekar, aminek a ciril betűs lemezcíme a zenekar neve.  (Csak annak írom, aki nem tudja kiolvasni fent.) A lemez 2018-ban került fel a zenekar oldalára, de a P.O.G.O. Records, januárban tette közzé a bandcamp-en az albumot. Hatalmas ország Oroszország, de mégis meglepődöm mindig, ha valami jó banda kerül elém onnan, pedig nem kéne, mert a nagy számok törvénye alapján miért ne lehetne sok jó. Milyen zene? Noise-rock - metal - punk egyben, váltva, néha, mindig, kísérletezve, néha megőrülve....

A zenekar trió felállásban működik: VLADIMIR VESELIK -  basszusgitár, ALEXANDER SELEZNEV -  dob, ANTON OBRAZEENA gitár, ének, zajok. A lemezen közreműködik még:  NIKITA ROZIN ének 7. szám, VASYA OGONECHEK ének, szöveg 5. szám és ANTON PONOMAREV szaxofon 9. szám. Nézzük, akkor, hogy mit is művelnek moszkvai barátaink. Most hogy elkezdtem írni, gondolkodom, hogy a szám címeket leírjam-e. Hogy írjam? Oroszul és írjam át fonetikusan magyarra? Na, majd meglátjuk! 

A lemezen 9 szerzemény található, amit keretbe foglal az első 9 perces és az utolsó 14 perces tétel. Ezekről mindjárt írok külön is, mert elképesztően állat mindkettő. Az első E  négy perce egyfajta gitár riff súlyozás, majd második felére belassulnak a srácok és kicsit komótos is lesz, aztán a végére  súlyos gitárokkal - az egyik riffeket nyom a másik magas hangfekvésű zajokat - és üvöltő  énekkel hergelik a hallgatót. A második Бытие на нож (btie na nozs) akár egy amerikai banda száma is lehetne, nagyon dühös, nagyon punkos. A harmadik (nem vállalom be a címét) esküszöm az első két taktusról a Sex Pistols ugrott be - röhögjetek, de tényleg -, na aztán meg a  jó kis UNSANE a gitárról, meg a az egész hangszeres brigád munkálkodásáról. Az ének meg egy hisztérikus, "csaholó", őrült valami. A negyedig Котобус (kotobusz) egy mélyre hangolt basszus témával kezdődik,  legalábbis én azt hittem csak az eleje lesz az, de nagyon egyenletesen végig gyalogol az egész számon, amit zajos gitárok, dallamok és riffek vesznek körül, amibe Anton azért néha néha belekiabál. Eléggé befelé fordító darab a zúzása ellenére. Fasza! A negyedik Человек швейцарский нож (cselovek zsventsarszkij nozs) is lehetne egy amerikai banda száma, a szám címe egyébként valami olyasmit jelent, hogy "emberi svájci zsebkés" a címhez hűen nagy darálással kezdődik és úgyis fejeződik be. A közepén a tempót néhány kiállással megtűzve és lassítással fékezve, plusz elég "pszichós" énekkel megtoldva. A végére azért vissza tér a totális őrület. A hatos Саботируй (szabotiruj)  nagy kedvencem lett egyből, igazi zajos-punk nóta, feszült, hisztérikus énekkel és kőkemény gitárokkal.  Őrület, imádtam! Amit most írok az is furcsa lehet, de a korai NIRVANA ugrott be róla. Azt hittem nem lehet fokozni a  vadulást, de hetedik, nyolcadik számban átgázoltak rajtam, olyan erős tempós és súlyos dal mindkettő, hogy csak na. Az hetedik inkább az úthenger, míg a nyolcas inkább valami pszchotikus őrület, üvöltő énekkel, daráló gitárokkal. Az utolsó Все совпадения случайны (vsze szobpadenyija szlucsajní) eleje egy szokásos zajos, punkos szám, feszültséggel teli énekkel és kegyetlen gitárokkal, döngő basszussal, majd hetedig perctől lassú le - lecsapó riffek, karcos ének, zaj, súlyozós riff, zaj, riff, zaj, majd egy free-jazzbe hajló szaxofon jön be és fúj őrült hangokat és növeli a feszültséget. Anton Ponomarev szaxofonjának "csövébe szoruló" hangjaival zárja ezt a 14 perces pszichózist a zenekar.

Ez egy nagyon erős, súlyos anyag. Leginkább azoknak fog tetszeni, akik a noise - rock - punk kombinációt szeretik és értik. Vannak könnyebb energikus részek is benne, de igazán nehéz részek is beköszönnek, amik ha fogékony vagy rá elég szépen beszippantanak, mert a JARS-os srácok totális "bolondokházát" teremtenek néha és a megőrülés határára toltak hallgatás közben. Engem az orosz nyelvű ének nem zavart, mert a zene magában is lehengerlő az ének meg még tesz is hozzá. Csak azt sajnálom, hogy nincs fizikai formátum a lemezből!

Letöltés, itt: https://pogorecords.bandcamp.com/album/jars-ii-pogo-127

Itt meg egy interjú és koncert videó angol felirattal, amiben van néhány szám élőben. Ezután nagyon megnézném őket élőben!

спасибо!

Címkék: Lemezek