Archiváltunk: DOG FACED HERMANS - Szentes, 1992. 08. 22.

dgf.jpg

Barátaimon keresztül megpróbáltam néhány eltűntnek hitt videóanyagot összeszedni és feltölteni. Ezen koncertek nagy részén jómagam is jelen voltam. A minőség olyan amilyen, mert ezekben az időkben a szalagos VHS videókamera ment. Tudjátok? Az a nagyfajta táska, szóval nem a jó minőségükről voltak már alapból híresek. A digitalizálásuk a 2000-es évek vége felé történt, így az sem a mostani technológia. A videót megvágtam úgy, hogy a kamera próbálgatása ne legyen benne, de a beállás, a koncertre készülődése a zenekarnak igen. A kamera nézőpont váltásai nem vágások, hanem a kameraman mászkálása. Eredeti. :-)

Az 1992-es Dog Faced Hermans koncertjéért köszönet Arató Mátyásnak, aki még ma is szervez koncerteket és Szentesre nagyon sok jó zenekart vitt a '90-es években. Plusz: fanzinet csinált, zenéket másolt, csereberélt, klubot működtetett, meg ilyesmi... Tőle került hozzám ezeknek a felvételeknek néhány darabja, majd felszívódtak, most meg előkerültek. Továbbá köszönet Almási Krisztián és Vad Zsolt barátaimnak, mert tudtam hogy az általam kölcsönadott cucc valamelyiküknél meg lesz.

A DOG FACED HERMANS zenekar szerintem  kiállta az idő próbáját, mert a mai napig különleges és nagyon élvezhető a zenéjük mai füllel is. A stílusuk nem könnyen lőhető be, mert az anarcho-punk, a noise-rock, az experimental, az avant-punk, a jazz-punk mind rájuk húzható. Ezáltal nem is lehet pontosan meghatározni mit is játszanak, de nagyon egyedi és nagyon izgalmas zenét dobtak össze.  A skót zenekart: Marion Coutts - ének, trombita, Andy Moor - gitár, Colin McLean - basszus és Wilf Plum - dobok alkotta a zenekar 1995-ös feloszlásig.

Lemezeik: 

  • Everyday Timebomb (1989)
  • Mental Blocks for All Ages (1991)
  • Humans Fly / Everyday Timebomb (1991)
  • Hum of Life (1993)
  • Those Deep Buds (1994)

 

A koncert a Szentesi Ifjúsági Házban volt, ahol baromi melegben, zárt ablakokkal kellett a koncertet lebonyolítani, szellőzés nulla. Pontosan azért történt ez így, mert nem voltak nyithatók az ablakok. Egész pontosan a mai napig nem nyithatók. Hatalmas hangulat volt, de szerintem ez lejön a videóból is. Sajnos a meleg miatt, Marion rosszul lett, így a koncert kicsit hamarabb véget ért, de szerintem minden nézőben maradandó nyomot hagyott. Persze kapcsolódik hozzá sok történet: például, hogy hogyan jutottunk el Gyuláról Szentesre. Esetleg az, hogy Bojt Tomi barátom akinek köze nem volt ehhez a zenei stílushoz, hogyan rúgatta be a helyi punkokat a koncert után, de ez egy melléktörténet. A legfontosabb, hogy íme a videó és nézzétek meg, hogy volt ilyen is egy vidéki kisvárosban, ahol sok ember összegyűlt egy koncert kedvéért, internet nélkül... a többit meg gondolja hozzá mindenki.

https://dogfacedhermans.bandcamp.com/

Íme a videó:

Címkék: Egyebek