BASTARD DISCO - China Shipping

(2019. Antena Krzyku)

bdisco.jpgA varsói BASTARD DISCO debütáló lemezéről már írtam tavalyelőtt, sőt élőben is láttam őket. Pavel, a basszusgitáros küldte el nekem az új lemezük anyagát emailben, hátha ez is tetszeni fog. Digitális formátumban jött, de a meghallgatás után biztosra mondhatom, hogy az idei katowicei OFF Fesztiválon a kiadó standján ez lesz az első lemez, amit meg fogok venni. A lemez kilenc számot tartalmaz, olyan jó fél órányi játékidővel. A zenekar tagjai továbbra is: Kamil Fejfer - gitár, Marek Kamiński - dob, Paweł Cholewa - basszusgitár és  Yuri Kasianenko - ének. 

Már az indítás is rendben van. Dallamos ének, a zene meg olyan késői Mudhoney és a Sonic Youth között fél úton, bár nem annyira koszos gitár hangzásuk van, mint az utóbbi bandáé. A második dal a Future Crimes is megint csak egy nagyon jól hallgatható felvétel, jól súlyozott gitárokkal, amit nagyon feldob a gitáros bele-bele taposása egy torzítóba, és ugyanezt megteszi a refrémeknél is. Az énekes Yuri nagyon jól, és valahol mégis "nagyon távolról" énekel: jó kis darab ez is. A harmadik Time Traveller kezdő kopogásai valamint a gitár is picit a '90-es évek amerikai gitárbandáit idézte bennem. Beugrott az első Smashing Pumpkins lemez hangulata, néhány szám közben a Cave In és a Dinosaur Jr is. A gitár jó kásás lesz a szám közben, és egyre súlyosabban zakatol, az ének meg egyre idegesebb, és egyre energikusabb is. Itt már véltem felfedezni némi stoneres beütést is a gitár hangzásban, talán. Igazán az új lemez a negyedik számtól, annak is a közepétől kapott el és vettem fel igazán a  fonalat. Leginkább azért, mert addigra győztem le magamban azt, hogy hatásokat vadásszak a számokban. Hagytam magam teljesen átengedni a zenehallgatásának. Vannak ebben a lemezben is bőven áthallások számomra, de ha nem tudnám, hogy lengyelek a srácok és a kiadójuk is, akkor azt hinném a BASTARD DISCO-ról, hogy egy SUBPOP Records-os bandával van dolgom. Egyáltalán nem fárasztóak ezek az áthallások és a dalok sem nehezek, hanem már-már populárisak (ezt nem kell szó szerint érteni). Ami nagyon bejött elsőre a negyedik, a Clean!-ben az őrült ének és a feszes gitárok. A Ministry Of Self-Defence-ben a vad ének, a dögös, őrült, garázsrockos gitármegszólalások. A Game of Patriots-ban a verzékben a karcos gitárok, az ének kicsit ködös és elég erősek együtt. A refrémben az őrület érződik az énekben, majd a szám levezetésében lévő gitártéma illetve a vokálok nagyon rendben vannak. A nyolcas Sink or Swim már az első hallgatásnál a kedvencemmé vált. Nem véletlen, hogy ennek a számnak lett videóklipje. A gitárok és a dob az egész számban nagyon egyben vannak, és elég különleges érzetet keltenek bennem a kicsit hideg ének miatt, holott akár simán rock zenének titulálnám, de mégis az. A záró B-side Son egy fejrázós dal, ami a maga 2 perc 23 másodpercével egy energiabomba és korrektül összefoglalja az egész lemezt. Jól hallgatható album, megjegyezhető refrémek, néhol izgalmas gitárok, energikus megszólalások egy eléggé egyben lévő alternatív rockzenekartól! 

Hallgató barát, nem nyomasztó és még nehéznek sem nevezném, de nem is sablonos a China Shipping! Ajánlatos, erre mondaná az egyik barátom: "olyan autóvezetős".

 Meghallgatás, rendelés itt: https://bastarddisco.bandcamp.com/album/china-shipping

 

Címkék: Lemezek