THE AUSTERITY PROGRAM - Bible songs 1.

(2019. Controlled Burn Records)

tap.jpgJustin Foley (gitár, ének) és Thad Calabrese (basszus) duója kiegészülve egy dobgéppel nem olyan régen  Magyarországon járt, aminek én nagyon örültem, mert hosszú évek óta követem a duó dolgait. Igaz, nem sűrűn adnak ki lemezt, de akkor mindig olyat, hogy rommá hallgatom. Szerintem aki a SUMAC előtt megnézte őket a Dürer Kertben az nem csalódott bennük. Nagyon erős előadás volt a new-york-iaktól, ahogy a lemez is az lett. Hogy került egy súlyos noise-rock duó a SUMAC elé? Úgy, hogy Aaron Turner SUMAC vezér Hydra Head kiadója adta ki 2007-ben az első The Austerity Program lemezt. Ami nagyon jó ötlet volt, ha csak azt nézem, hogy így ismertem meg a zenekart. 

Az új Bible Songs 1 című lemezük, közvetlenül az SUMAC-al közös európai turné előtt jelent meg, ami ugyan elérhető volt a neten, de direkt nem hallgattam meg a koncert előtt. Aztán élőben jól oda is vert nekem és gyorsan meg is vettem bakelit (bocs, vinyl) formátumban. Az egész lemez megjelenése nagyon igényes és valahogy előre is vetíti, hogy nem lesz egyszerű. A borító kicsit sejtelmes, de utal a címre és valahogy nagyon átjön, hogy a témája kapcsolatban lesz a Bibliával. Függetlenül attól, hogy a címben is ott van. Az album hat felvételt tartalmaz és mindegyik címe egy az Ószöveségből vett fejezet, bizonyos vers részei. Viszont a szöveg nem egyezik a Biblia szövegével, hanem Justin  olyan értelmezéseket ad hozzájuk, amikben kicsit kitekeri a "főszereplők" adott részekben, helyzetben való lehetséges nem túl pozitív gondolatait és azokat próbálja a "szájukba adni" az eredeti szövegre vetítve. 

A lemez hét szerzeményből áll és valami elképesztően feszült. Feszült a gitár magas, kicsit szokatlanul torzított hangjaitól, a földbe döngölő basszustól és a zene visszatérő hidegségétől.  a  váltásaitól, a dobgép néhol töredezett ritmusaitól. Az egész lemezen érződik, hogy egy mérnökien elkészített, kiérlelt anyag. Az ötletek nincsenek túlbonyolítva, de ahogy megszólal valami olyat ad, amit utoljára a '80-as évek végi, '90-es évek eleji noise-rock bandák tudtak adni. Amennyiben egy szót sem értesz a szövegekből, akkor is érződik, hogy el akarnak valamit mondani, valamit ami Őket foglalkoztatja. A számokban számos váltás van és ahogy élőben, úgy a lemezen is átjön, hogy sebészi pontosan kiszámolt minden részlet. Néha nem lehet eldönteni, hogy a gitárok vannak a dobgéphez igazítva vagy fordítva, esetleg az egész direkt az ének miatt olyan, amilyen. A gitárhangzások szokatlanok lehetnek, főleg azoknak, akik a noise-rock alap bandáit nem ismerik (Big Black, Hammerhead stb,), de az egész megszólalásnak van egy tipikus The Austerity Program megszólalása. Azok akik pedig, veszik a fáradtságot és természetesebbe megy a szövegek értelmezése, még találnak egy feszültség faktort a szövegeken keresztül a zenekarban. Nem nagyon tudok mit írni a lemezről, mert önismétlés lenne. Egy nagyon erős, hideg, feszes album, dobgéppel, alunyakú gitárokon. Nem akarok egy szerzeményt sem kiemelni, mert úgy jó, ahogy van. A Bible Songs 1 teljes 20 perce valami eszméletlenül szétfeszítő és meghökkentő. Már annak aki nem tudja mire számíthat a srácoktól. A 2019-es lista TOP 10-ében benne lesz nálam az tuti!

 Rendelés, meghallgatás itt: https://austerityprogram.bandcamp.com/album/bible-songs-1

Címkék: Lemezek