HELP - S/T EP

(2019. Self Released)

help.jpgAz egyesült államokbeli Portlandben működő HELP nevéről, egyből valami Beatles tribute zenekar ugrott be, utána  meg az, hogy vajon hány ilyen nevű banda működhet a világon. A válasz: sok. Mondjuk azt már nem tudnám megmondani, hogy hányan "taposnak bele" közülük úgy a hallgatóba, mint az oregoni trió. A zenekar 2018-ban alakult, szóval elég friss a banda és a bemutatkozó anyag is az. A zenekar Ryan Neigbors - gitár, ének, Boone Howard - basszus, ének és Bim Ditson - dobos alkotja. A zene pedig, punk, noise-rock, HC keverék vagy nem is tudom.

A hat számos bemutatkozó EP nem túl hosszú. Egész pontosan 14 perc 20 másodperc. Rövid, de hihetetlenül dühös és energikus. Igazán az összes számra igaz az utóbbi észrevétel. A stílus meghatározásról az első körben, nekem a punk ugrott be az énekről és a első megszólalásokról. Utána a gitár hangzásokról, majd az egész hangszerelésről inkább a noise-rock. Leginkább a Drive Like Jehu, Cutthroats 9 vonala, mert legalább annyi nyersesség van a számokban, mint ezeknek a bandáknak a számaiban. Oké, a felsoroltak 20 évvel ezelőttiek, de én kedvelem ha ma is vannak hasonlóak, akik behoznak ilyen energiákat.

A szövegek elég feszültséggel telik és ugyan néhol elég burkoltan, de társadalom kritikusak is. A honlapjukon van a mondanivalójukkal kapcsolatban Tőlük egy egész jó kis írás, ami szerint  a széttöredező, összeomló társadalmi közösségek problémájára akarják felhívnia figyelmet. Visszatérve a zenére, a HELP első anyaga egy noise-rockra épített punk anyag, de az is lehet, hogy egy punk zenére épített noise-rock cucc. Meg kell hallgatni és nektek eldönteni. Az biztos, hogy energikus, dühös, inspiráló, vad állat negyed óra. 

Honlap: https://helpifuckingneedit.com

Bandcamp. https://helpifuckingneedit.bandcamp.com

Címkék: Lemezek