AutopsiA - Black Friday - Fekete Péntek

(2019. Self Released)

autop.jpgAzok, akik hallották az AUTOPSIA nevét és esetleg még zenét is azoknak nem nagyon kell bemutatni a csoportot. (Egyébként, teljesen más stílusban és több országban is működik ezen a néven zenekar.) Akik viszont még nem, azoknak röviden: 1979-ben alakult zenei formáció ami a volt Jugoszláviában kezdte működését és a zenén keresztül, más művészeti ágakra is rácsatlakoztak. Korai időszakukban, industrial, dark - ambient, néha ritual-ambient és hangokkal kísérletezős zenekarról volt és van szó még mai is valahol. A kezdeti dolgaikat szokták a szlovén Laibach-al is párhuzamba állítani, bár a Autopsia nem került olyan széles körben kultikus státuszba, mint a szlovének. A délszláv háború kitörése után, átköltöztették székhelyüket Prágába és azóta is ott alkotnak. Igaz, nem nagy intenzitással. Kicsit túrva a netet a művészeti koncepciójukról, lehet találni elég jó írásokat. Nektek ne kelljen keresni én ide másolok egy linket, amiben elég hosszasan szó van róluk is és a szimbólum használataikról és művészi koncepciójukról. Olvassátok el, ha érdekel. (itt) (itt) A '90-es években nagyon mély és érdekes lemezeket raktak össze, amik nem könnyen fogyaszthatóak, de nagyon egyediek.

A most megjelent, három számos lemeznek van magyar vonatkozása. Mégpedig, hogy az elhangzó szöveg Orcsik Roland költő, műfordító, író barátunk egy verse. Amit a szerző  mond el a lemezen magyarul, majd a második track-en szerbül. Roland egyébként a szegedi Lajka zenekar tagja is. Ugyan én ismerem Roland költeményeit, de ez itt elhangzó szöveg teljesen mellbe vágott. A szöveg alapkoncepciója az, hogy megírt egy verset, amibe belekeverte a Jelenések könyve és A kommunista kiáltvány egyes részeit. Rakta, "vágta" és így állt össze ami itt elhangzik. Milyen? Nyomasztó, néha talán megbotránkoztató és nagyon erős. Nyomasztó, ahogy a képek ugrálnak benne, a tartalmak keverednek, majd úgy éreztem, hogy értem, ezután széthullik minden, majd újra összeáll és így tovább. Ráadásul negyed órás egy felvétel és abban végig mondja Roland a szöveget.

autops2.png

Az AUTOPSIA meg készített, egy sötét, "fekete bársony függöny"  nehéz, zenei hátteret vagy teret a versnek vagy a vers idomult hozzájuk. Nem tudom! Bevallom, hogy az első két hallgatásnál a zenét alig hallottam meg, mert a szöveg teljesen rám telepedett. A szerb versmondásos  második track, amiből ugye szinte semmit sem értettem, adta a lehetőséget, hogy a zenét is meghalljam. Nagyon profi munka és jól kíséri a szöveget, bár inkább maradnék a függönyös hasonlatnál. Sőt! Megmerem kockáztatni, hogy ez egy hallgatható "performance", amire egy olyan előadást építesz fel az elmédben, amit akarsz. A lemezen található három felvétel, három különböző mixként van jelölve: Protestant, Ortodox, Chatolic. Az első egy "szabadabb" zenei háttér, zajok, lebegős részek, hangmanipulálások, a dark-ambeint felé húzó összképpel. A másik megnevezésnél az Ortodox a szerb szöveg alá készült. Gyanítom, hogy nem véletlenül. Ebben megjelennek az ortodox liturgiák zenei elemei. Egyébként nekem ezt tetszett a legjobban. Bár, biztosan benne van, hogy a szerb szöveg mondása nem vonta el a figyelmem a zenéről. Az utolsónál pedig a katolikus templomokban felhangzó orgona hangok kapnak fontos szerepet és tetten is érhető, miért ez lett a mix elnevezése!

Azt gondoltam elég sok, nehezen feldolgozható anyagot hallgattam a 2019-es éveben, de az AutopsiA, Orcsik Roland közreműködésével készített lemeze az, ami legjobban rám "telepedett". Sötét, elgondolkodtató, felkavaró, nehéz és nem napi hallgatásra való. Mégis többször előszedtem, még akkor is ha komoly kihívás  volt  számomra végig nyomni, mert sok negatív érzést elindított bennem. A végére viszont azt figyeltem meg magamon, hogy hogyan tudom a helyén kezelni ezeket a képeket és az egész hangulatot, ami feljött.

Csak erős idegzetűeknek ajánlom és azoknak akik a koncepciót is eltudják fogadni, nem csak a  zenét.! Plusz azoknak, akik nem félnek szembe nézni egy - két gondolattal és nem ijednek meg a rendezett - rendezetlenségtől. A zenében pedig a sötétebb tónusoktól és a vallási  áthallásoktól.

Ide rakom külön a szöveg linkjét, de szerintem először hallgassátok meg az olvasása nélkül, mert Roland nagyon jól adja elő. Aztán úgyis értelmezni akarjátok majd!

http://www.muut.hu/archivum/29495?fbclid=IwAR2M6i7pIJj20iOC7PeE7lmEvuKMqm5wIoehYgdO4ja6aRVDS_01Xk9TPwA

Meghallgatás, letöltés itt: https://autopsia.bandcamp.com/album/black-friday-fekete-p-ntek-crni-petak

http://www.autopsia.net/

https://www.facebook.com/autopsiaofficial/

 

 

Címkék: Lemezek