SOOMA - It's All About To Change

(2020. Radicalis)

sooma.jpgAhogy elkezdtem a SOOMA lemezét hallgatni, akkor jöttem rá, hogy milyen kevés svájci zenekart ismerek. Persze, hogy egyből a The Young Gods, a Yello, meg az egykori noise-core Autopshy  ugrott be, de igazán ennek a triónak semmi köze az említett zenekarokhoz. A Zürich-ben működő SOOMA 2014-ben alakult és számos koncertet lenyomták már, leginkább Franciaországban és Svájcban. A most megjelent It's All About Change című lemezük sem az első megjelenésük. A zenekar hármasát a következők fejek alkotják: Fidel Aeberli - dob, Yannick Consaël - gitár, ének és Victor Rassov - basszusgitár. Náluk nincs mellé beszélés, mert a zenei totál vegytisztán belőhető: nagyon vastagon noise-rock cucc az egész album. Annyit finomítanék talán, hogy el - el bújik benne néha egy kis pszichedélia, meg talán egy kis stoner hangzás is.

A teljes anyagot tavaly rögzítették, amiről már korábban két számot kidobtak a netre. Elég hívogatóak voltak azok is, de ez a kicsit több mint fél órás anyag nagyon egyben van. Persze sokszor hasonló vagy ugyanezeket a bandákat sorolom fel a noise-rockereknél hatásként, de a svájciaknál is nagyon átjön az Unsane, Pigs, Hammerhead szeretete, néhol még az Austerity Program is beugrott. Viszont az ének és bizonyos gitár kezelések miatt, én baromira élveztem az egészet és érzek benne egy fajta saját SOOMA hangzás világot, "mixelést" is. Iszonyatosan feszes, zajos, ötletes gitárokkal van tele, amik azért nincsenek szétjátszva. A basszus földbe döngöl ahol kell, a gitár meg tényleg zajos és metsző. Nekem az énekkel kapcsolatban néha az ugrott be, hogy a hang egy pszichedelikusabb zenekarban is elmenne simán néha.

soomaband.jpg

Nincs rajta olyan felvétel, ami ne tetszett volna valamiért. Természetesen, mint minden hasonló lemezen, kicsit szokni kell a megszólalást, de aztán szépen lassan beszippantja az embert. Első hallgatásra tetszett például a nyitó  Alive darálása és a szokatlan ének hang benne,  a második Break It-ben sem vettek vissza, hanem még egy lapáttal tettek a tempóra és a hangulatra is. A lemez közepén a  1141 című számban a gitár effektezés, zajozás is nagyon rendben van. A  Recca címűnek ez egész hangulata átjött, a komor énekkel, menetelő basszussal, az üveg hangon bepengetett gitároktól az egyik részében...  Nem is ragozom tovább, mert a zenét hallgatni kell leginkább. A noise-rockért rajongók nem fognak csalódni bennük. Remélem elvetődnek erre felé, hogy fizikai formátumban is birtokolhassuk az albumot, mert mint mindig: a posta, meg a svájci frank árfolyam nem a barátunk, de a SOOMA-t azért meg annak tekintem azáltal, amit ezeken a felvételeken "hozzánk vágtak".

Meghallgatás, rendelés, letöltés itt: https://sooma.bandcamp.com/

Fbook. https://www.facebook.com/soomaband/

Videók: 

 

Címkék: Lemezek