ABANDONCY - Hollow//Living

(2020. Zegema Beach Records and The Ghost is Clear Records)

aband.jpgA Kansas City-ben működő ADANDONCY egy elég friss zenekar, mivel 2018-ban alakult. Tavaly kiadtak egy két számos EP-t, szerepeltek egy split lemezen, ideén augusztusban meg kijött a debütáló nagylemez. A zenekar trió felállású, akik: Damian - gitár, ének, Lincoln - basszus, ének és Morgan - dob és ütősök. A lemezen azért besegít egy-két haver, de ez nem annyira hangsúlyos.

A lemez kilenc szerzeményt tartalmaz 32 percben. Már az első számnál egyértelmű, hogy az alapok a noise-rockból jönnek. Igaz a kezdőszámot elég nehéz hova rakni mert elég zajos, feszes, még a post-hardcore határait is súrolja.. Nekem nagyon tetszik ahogy keverve van, mert ugyan vissza kacsint a Drive Like Jehu-ra vagy az Unwound-ra, de mégis azért modernebb a megszólalás valamivel. Szilárd alapok, karcos, feszes gitárok és nagyon durva lendület. A második 7 More Ohms-ban is megvan a dobütem tördelés, a karcos gitár, az eléggé ideges ének, amik így egyben, gyorsan "átszaladtak" rajtam. Egyszerű, de ötletes kiállások vannak benne. A következő trackben vesznek egy picit vissza tempóból, de ez is egy "darálós" szám, szokatlan helyen kiállássál, amitől izgalmas is marad a szám, hogy utána újra belecsapjanak a gitárokba. A negyedik szám egy pihentető dal, fura gitárral, gitározással torzítók nélkül. Aztán jön egy újabb feszülést okozó szerzemény a "But also Men", energia bomba. A hatos egy kísérletezős dal, amiben Brittany Jo Sawtelle énekel duettet a zenekarral, ez is egy nagyon szokatlan  dal lett a korábbiakhoz képest, de egyben nagyon érdekes is. A hetes számú darab egy könnyedebb gitárból épül fel a teljes rombolásra, kínzásra, bár én nagyon élveztem ezt a felvételt is. A következő I, Alone Left igazi kakukk tojás, a csepergélő eső hangja kezdésnek és a már már art-country jellegű gitározással. Persze a végére marad egy jó adag "ideg roham", mert a záró Let the Dead Die in Vain az egyik legfeszültségtelibb szám a lemezen.

Az ADANDONCY lemez igen csak lobbanékony, erővel teli, de viszont súrolgat a noise-rockon kívül egyéb határokat  és szerencsére. Azért elkanyarodnak a srácok a kísérletezgetés felé is, ami a jövőre nézve igen csak reményt keltő.

Meghallgatás, vásárlás itt: https://abandoncy.bandcamp.com/album/hollow-living

Fbook: https://www.facebook.com/abandoncy

 

Címkék: Lemezek