UNIFORM - Shame

(2020. Self Released)

unifrom.jpgVégre sikerült valami igazán karcos anyagba bele akadnom. Bár ez nem jó szó, na mindegy! A New - York-i UNIFORM egy két tagú különítmény, amit Michael Berdan (ének, elektronika) és Ben Greenberg (gitár, elektronika) visz a hátán és hozzájuk csatlakozott Mike Sharp dobos. A csapat 2013-ban alakult és a Shame a negyedik lemezük. Ajánlólevélnek annyi, hogy ha megvan a THE BODY, akkor a srácok 2018 óta három közös lemezt is felvettek velük. Szóval biztosan nem véletlenül kooperálnak együtt! Meg egyébként jártak már Budapesten, szóval nem hiszem, hogy mindenkinek újdonság lesz, de ez akkor is egy új lemez.

Milyen a lemez? Egyszóval is tudnám jellemezni: kegyetlen. Még pedig azért, mert  egy fajta egyvelege az industrial - metal-nak, a noise-rock-nak meg az experimental noise-nak. A nyolc szám 32 perc, de úgy rám telepedett, hogy az első hallgatásnál nem tudtam eldönteni, hogy vége legyen vagy akarom még, Aztán másodjára már a hajtottam az érzéseket belőle, ami bevallom valamiféle sötét erőként bugyborékoltak bennem. Elsőre egyébként a lassabb tempójú számok fogtak meg. A hangszerelés, dob, gitár és mindenféle zajkeltő elektronikus kütyük, de azért előtérben a dob, az ének és a gitár van rendesen előretolva. A gitár ahol kell sípol, riffeket játszik, elfolyik vagy beledöngöl a földbe. A zajok teljes mértékig a korai industrial felé viszik a hangzást, de mégis XXI. századi módon szólal meg. Persze utóbbi hülyén hangzik zajoknál, meg "fura" hangoknál, de tényleg jól szól. Meg néha azért azon kaptam magam, hogy nem a dobra figyelek mondjuk hanem arra, ami a "háttérben történik", meg bennem.

Elsőre egyébként a lassabb tempójú számok fogtak meg. Aztán másodjára a darálósabbak is. Sajnos a szövegek nincsenek mellékelve, csak egy számnak, de nem vidám egyik se, ami át jött belőle. Az énekről egyébként az ausztrál KOLLAPS ugrott be, persze ők állatmódjára effektezik szét az éneket. A UNIFROM-ban is hasonló a torzítás, de ez még ének és nem annyira zaj. Viszont pont el van találva, hogy belemarjon az emberbe. A Shame a tempó váltások ellenére egy nagyon egységes anyag. Hangulatilag mindenképpen. Nagyon - nagyon nem könnyű, de olyan ami jól beléd mar és nem hagy senkit szerintem hidegen. Szóval velük megint nem lesz az, hogy: "vannak jó számaik", "nagyon olyan mint"... Inkább az lesz, hogy letaglóz és "beránt egy pincébe", hogy ott beletapossanak földbe vagy/majd felkenjenek a falra.

Bandcamp: https://unifuckingform.bandcamp.com/album/shame

 Európai rendelés: https://evilgreed.net/collections/uniform

 

Címkék: Lemezek