MANSANAS - Torus

(2019. EREL Records)

albumborito-mansanas-torus.jpgElég sok dolgot be fogok vallani, majd ennek a posztnak az írása közben. Először is, hogy erről az anyagról már írtam egy bejegyzést a megjelenés évében, de véletlenül kitöröltem. Mivel sokat vártam arra, hogy kirakhassam bekeveredett más jegyeztek közzé és töröltem. Azt hiszem az jobb poszt volt, mint ez lesz, de mégis szeretem ezt a lemezt.

Jó ajánlás az, ha következőket írom? Ez az egyetlen lemez az elmúlt évben, amit csak egyszer tudtam végig hallgatni, pedig legalább tízszer elkezdtem. Azt hiszem nem annyira, ha nem magyarázom meg. Pedig ez egy jó lemez! Annyira jól eltalált ambient ráadásul egy hangszerrel, profi mikrofonozással és effektekkel, hogy az idegrendszerem teljesen kisimul tőle és folyamatosan belehullok. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy unalmas lenne, mert nem az.

A MANSANAS Almási Krisztián kecskeméti ütőhangszeres  projektje, ami egy meditatív zene a szanszula (sansula) nevű afrikai eredetű hangszer különböző változatain. Amit egyébként kalimba néven szerintem sokkal többen ismerhettek. mert ez ennek a hangszernek egy változata. Évekkel ezelőtt volt lehetőségem meghallgatni a szerző nekem tartott "bemutatóját", ahol egyébkén ugyanazt történt velem mint a lemez hallgatásakor kilencszer. Most felmerülhet, hogy a haverja cuccáról ír. Igen, de nem azért mert a haverom, hanem mert jó amit csinál(t). Érdekes a hangszerelése és nagyon sima, világos "világot kreál" a hangszerén keresztül az agyamban és a testemben. A lemezen hét tétel van és nem szándékozom kiemelni egyet sem, mert úgy jó ahogy van. A legérdekesebb tapasztalásom az volt, hogy mikor a "behullásból" újra visszatértem a hallgatásba, tudtam hogy nem azt a részt hallom amit korábban, de ugyanúgy "vissza lökött a felhők közzé". Nem múlt el az az érzésem, hogy "itt és most" jó helyen vagyok, jó dolgot hallok és az sem, hogy ebből ennyi elég volt. Szóval nagy vonalakban ennyi! Aki kikapcsolódásra, nyugalomra, valami meditációs dolog féleségre vágyik, annak nagyon ajánlom. Ez egy lemez  az elcsendesüléshez, hívjuk ezt az érzést, helyzetet  bárhogy is.

Készült egy rövid film a lemez címadó darabjához, amit én nem láttam még, meg nem is tudom hol lehet megnézni. A MANSANAS oldalán vannak videók a hangszerről, a lemezről, azt érdemes megnézni. Meg bombázni Krisztiánt a MANSANAS facebook oldalán a fizikai formátumért, meg esetleg más hozzáférésért is talán...

A szerzői lemezajánlást meg érdemes megfogadni: "A felvétel hallgatása fejhallgatóval és/vagy egy csendes szobában ajánlott!"

Fbook: https://www.facebook.com/mansanasambient/

web, (de nem aktív): http://mansanas.hu/

 

Címkék: Lemezek