UNWOUND "életmű" a Bandcamp-en!

unwoind.jpg

Elég sok írásomban hivatkoztam az UNWOUND-ra, amiről többen mondták már nekem hogy nem ismerik. Igazából ezért is írom ezt a posztot. Most van rá lehetőség, hogy akit érdekel vagy korábban nem ismerte őket belehallgasson, vagy "rájuk nézzen" kicsit. Ha meg ismered, akkor: skip!

A zenekar 1991 és 2002 között volt aktív, szóval nem mai banda. A zenekar tagjai Justin Trosper - gitár, ének, szövegek, Ver Rumsey - basszus és Sara Lund dob, aki 1992-ben az alapító dobos Brand Sandeno helyett érkezett. Ez a felállás  2002-ig vitte a zenekart.

Az UNWOUND-ot előszeretettel kategorizálják post-hardcore-nak, de szerintem ez nem igaz. Sokkal inkább noise-rock, experimentális gitár zene, mint hard-core. Bár azért kicsit tagadhatatlan a hatása az összképben az utóbbi műfajnak is. A zenekarra véleményem szerint egyébként a Fugazi, a Sonic Youth, a Melvins, a Hüsker Dü vagy a The Jesus Lizard nagyobb hatással volt, mint a sima hard-core bandák. A lemezeik dalai, a megszólalásuk évről - évre egyre jobbak lettek és egyre érettebbek és tisztábbak, ami teljesen jól nyomon követhető. Nem elfelejtve azt, hogy a srácok az alakulás évében 18-19 évesek voltak, a sorolt "hatás" zenekarok, meg már az underground tetején csücsültek. Szóval azért ez sem annyira meglepő. Pont ez a fejlődés és egy irányba menetelés az, ami miatt hivatkozási alap sokszor. Meg persze az, hogy a 20-as éveiket végig tolták ugyanazzal a lendülettel. Energikus, feszes, dühös, néha szokatlan: tehát friss volt. Nekem egyébként még néha ma is annak tűnik.

A legfontosabb: sajnos Ver Rumsey basszusgitáros 47(!) évesen idén augusztusban elhunyt. Szóval eredeti felállású koncert vagy találkozó már biztosan nem lesz. Azt hiszem, talán ezzel a szomorú eseménnyel összefüggésben, szeptemberben a zenekar felrakott öt még eddig elérhetetlen lemezét a Bandcamp-re. Ezek leginkább kislemezek, koncertek, demo felvételek, persze digitálisan.

Egyébként van egy baromi jól dokumentált archívumuk, ami itt található: http://unwoundarchive.com/

Itt a link, ha meghallgatnátok, vennétek:  https://unwound.bandcamp.com/

Az utolsó koncertjük:

Címkék: Egyebek