XIX. Wroclaw Industrial Festival 2020. 11. 06 - 08.

industrfeszt.png

Sajnos a Wroclawi Indusztriál Fesztiválnak is betett a járványhelyzet, de nézők nélkül és leginkább lengyel előadókkal online, mégis csak tető alá hozták az eseményt a szervezők.

Korábbi írásaimban már jeleztem, hogy a lengyel zenei színtér eléggé változatos, izgalmas és figyelemre méltó sok stílusban. A wroclawi fesztivál, ami lassan 20 éves múltra tekint vissza is elég erős felhozatalt szokott hozni lengyel és nemzetközi előadókból is. Elektronikus, ipari és egyéb ezekhez a stílusokhoz köthető fellépőkből. Valahogy lengyel zenészek, zenekarok a "nagy nevek" miatt nem kerülnek annyira fókuszba. Erre itt van az online fesztivál és csak füleltem és néztem, hogy mennyire jó produkciók vannak a fesztivál profiljába tartozó zenékből Lengyelországban.

Jobb dolgom nem lévén, legtöbbjét végig néztem élőben!

Nagyon köszönöm a lehetőséget a szervezőknek, hogy így nem maradtam le róluk!

Ez a poszt egy szubjektív ajánló, de a többi koncert is megnézhető az oldalon. Bár, ahogy most nézem, nagyjából mindet ajánlanám valamiért. Bocs!

2020.11.06. (péntek)

Az első koncert MECIEJ FRETT új lemeznének a The World As A Hologram bemutatója volt. Macej neve a lengyel JOB KARMA kapcsán lehet ismerős. Az említett zenekar a '90-es évek óta működik, amit volt szerencsém élőben látni, ahol nagyon jó benyomást tettek rám. A FRETT is elektronikus zene és eléggé más, mint az anyazenekar. Egyfajta IDM/techno, amiben az előadó énekével is megfűszereződik. Nem nehéz koncert, ezért nagyon élvezetes is volt az előadás 40 perce.

Bandcamp: https://ant-zen.bandcamp.com/album/the-world-as-a-hologram

FRETT - XIX WIF 2020 from wroclaw industrial festival on Vimeo.

 A következő AGRESSIVA 69 egy kultikus lengyel industrial - elektronikus zenekar, ami a híresebb lemezeit a '90-es évek elején jelentette meg. A Fesztiválon egy új dobossal, basszus, gitár elektronika felállásban léptek színpadra. A stílus leginkább a német KMFDM és a korai The Young Gods vonalba építhető be. Szoktak még a MInistry-re is hivatkozni velük kapcsolatban, de nekem az nem jön át annyira. Az 50 perces szett elég energikus és engem inkább a KMFDM felé húzott hangzásában.

AGRESSIVA 69 - XIX WIF 2020 from wroclaw industrial festival on Vimeo.

SCHLOSS TEGAL (USA) az egyetlen nem lengyel előadója, ami az este legsötétebb és legnehezebb koncertje volt. Elég zajos, elég különleges és nehezen befogadható. amennyiben csak bele hallgatsz nem fog átjönni. Bennem felmerült velük kapcsolatban a COIL, a LUSTMORD, bár van egy fajta egyedisége és "misztikuma". Viszont nagyon fel kell rá készülni. A nehézsége miatt, sokszor az 50 perces fellépést soknak éreztem a monitor előtt

Bandcamp: https://schlosstegal.bandcamp.com/

SCHLOSS TEGAL - XIX WIF 2020 from wroclaw industrial festival on Vimeo.

2020. 11. 07. (szombat)

C.H. DISTRICT (PL) a név Miroslaw Matyasik-ot takarja, aki a '90-es években kezdett el elektronikus zenéket csinálni. Ő az a fajta zenész, aki a korai analóg elektronikus hangszerek hangját használja és  próbálja ezt a vonalat szem előtt tartani. Nagyon atmoszférikus néhol, jó kis ütemekkel megtűzdelve. A korai Autechre, Drum Club, Aphex Twin - nem annyira "beteg", mint az AT - vonalát életben tartva. Nagyon kerek 35 perc, bár én még elhallgattam volna.

 Soundcloud: https://soundcloud.com/c-h-district

C.H. DISTRICT - XIX WIF 2020 from wroclaw industrial festival on Vimeo.

JUDE (PL) a legsúlyosabb koncert, amit megnéztem szombaton. Ők is a '90-es évek közepén kezdték a működésüket és megmaradtak egyfajta koncepcionális, több modern művészeti ágat is beépítő, gyakorló kollektívának. Nyers basszus, nyers torzított gitárok, dobbal, ipari hangzással, nagyon súlyos fejbe mászó énekkel. Iszonyatosan nehéz zene! Az egész koncepció, a vetítés, a zene, a megjelenés nem hagyott hidegen, bár a koncert egy órájának a végére olyan volt, mintha a mellkasomon ülne valami mázsányi sötét szörnyeteg. Hiába tetszett vártam, hogy "lemásszanak" rólam. Baromi kemény, de azért nagyon ajánlom!

Bandcamp: https://judejudejude.bandcamp.com/music

JUDE - XIX WIF 2020 from wroclaw industrial festival on Vimeo.

Folyt.köv.

Címkék: Egyebek