CARWASHTAGNACHT - retrospektív! 2. rész

carwas1.jpg

Akkor folytatódjon a "szellemidézés" annak a dalnak történetével, amelynek köszönhetően a két poszt és egész visszatekintés elkészült! A "mesélő" ismét Kiss Balázs. A videókat nagyon ajánlom!

----------------------------------------------------------------------------

1997 novemberében jött a Robeck. Ez egy különleges kiadvány volt bizonyos szempontokból. Pl. a formátumát úgy hívtuk, hogy EIS, ami annyit takart, hogy exclusive internet single, tehát csak az interneten lehetett meghallgatni, letölteni. Manapság joggal lehet kérdezni, hogy mi ebben a különleges, mindenki ezt csinálja, ez lett az új norma, de akkor ez még nagyon nem így volt, ritkaságszámba ment az ilyen. Nem mondom, hogy mi találtuk ki, biztos nem mi voltunk az elsők a világon, bár az is biztos, hogy nem volt előttünk példa, nem hallottunk másról akkoriban, aki ilyet csinált volna, magunktól találtuk ezt ki.

Ami érdekessége még, hogy akkoriban spórolni kellett a tárhellyel meg a sávszélességgel, a letöltési idővel (akkor még perc alapon ment a számlázás), ezért törekedni kellett rá, hogy minél kisebbek legyenek a fájlok, ezért ez a szám gyengébb minőségben, 112 kbps tömörítéssel került fel az oldalra, így lett pont 3 MB, amit úgy gondoltunk, hogy ez a határ, ennél nagyobb semmiképp se legyen. Örömteli, hogy végre elérhetővé vált jó minőségben is. Ami még érdekesség a Robeckkel kapcsolatban, hogy bár csak interneten volt elérhető, azért készült hozzá fizikai kiadvány is, egy kazetta, csak az nem került forgalomba.

Összesen 9 példány készült, 9 újságnak/fanzine-nek/újságírónak/fanzine-szerkesztőnek küldtünk belőle, névre szólóan, mindegyikhez külön borítót nyomtattunk az adott újság/ember nevével. Arra azért kíváncsi lennék, mennyi van még meg ezekből, kinek/kinél van ez még meg. Zeneileg talán ez az egyik legsikerültebb számunk, közel 4 perc zúzás, kalapáló-zakatoló dobgép, ének-gitár-basszusgitár széttorzítva, sok váltással, "többszólamú" énekkel - egy igazi noise-rock szörnyeteg.

1999-ben jelent meg a "hivatalos" nagylemezünk, a Constant Balance a Trottel Recordsnál - ügyesen körbenéztek, még beszerezhető (a szerk.) -, ez már kazetta mellett cd-n is (sőt, mivel akkoriban a kazettáknak már épp leáldozott, eredetileg csak cd-n jelent volna meg, mi erőltettük, hogy legyen kazetta is, szerettük azt a formátumot és hittünk benne - aztán persze szinte semennyit nem adtunk el belőle). Ezen az anyagon még tovább szélesedett a zenei paletta, a Godflesh-féle málházás és a (korai) Swans/Flagrum-féle szikár, disszonáns szaggatás mellé bejött a későbbi Swans hangzásvilága is, hatott rá a (régebbi, még nem sludge metalos) Neurosis törzsi dobokkal kísért torzított pszichedéliája is, de megjelentek az akusztikus gitárok és a szintetizátorok is, lágyabb, sötétebb, komorabb darkfolkos/darkwave-es hangulatokkal.

Teljes lemez link: https://hodpresents.bandcamp.com/album/constant-balance

Szerintem ez az anyag is elég jól sikerült, de ez már messze nem ért el akkora sikereket, mint a Distance. Ez már más világ volt. Mindkét értelemben, tehát akkoriban már más világ volt, valamint a lemez is egy más (zenei) világot képviselt. Kicsit elvontabb, komorabb, kevésbé közönségbarát, ha ezt a szót le lehet írni velünk kapcsolatban egyáltalán. Nagyjából itt is lett vége a történetnek - és kezdődött egy újabb fejezet az életünkben (ami a mai napig tart, de erről talán majd máskor).

Viszont maradt még egy kiadatlan felvétel a tarsolyunkban. Ez a számot még a Constant Balance dalaival együtt vettük fel, de úgy éreztük, nem illik a lemez hangulatába, ezért lehagytuk róla. Zeneileg talán a Robeckkel áll rokonságban, ugyanaz a széttorzított noise-rockos zúzás (csak itt ének nélkül), pont ezért gondoltuk úgy, hogy nem annyira illik a többi dal komorabb hangulatához. Eredetileg biztos volt valami (munka)címe is a számnak, de ki emlékszik már arra több mint 20 év távlatából (az Atariban meg lehetne nézni, valószínűleg rajta van még az eredeti floppy-lemezen, de ahhoz jelenleg nem férek hozzá - ha működik még egyáltalán). Így most a nagyon találó Untitled, Unreleased, Instrumental címet adtam neki. Örülök, hogy ennyi év után ez is megjelenik valamilyen formában végre, még ha nem is tesz hozzá sokat az "életműhöz", érdekességnek mindenképp jó lesz.

Szöveg: Kiss Balázs

Ennyi volt a történet! Ami eddig nem volt elérhető, most meghallgatható!

Ezt a posztot, azért tartottam fontosnak, hogy nyoma legyen annak, hogy voltak a '90-es években is kísérletező, izgalmas zenekarok, amikre mára  sajnos méltatlanul kevesen emlékeznek.

Címkék: Egyebek