MOUTHBREATHE(R) - Only In America

(2021. Self Released)

motuh.jpgIdén már a második teljes anyaga jön ki a MOUTHBREATHE(R)-nek, az elsőről is írtam egy rövidet. Most meg erről a másodikról is fogok. mert ez is elég izmos lett. A zenekarról azóta sem tudtam semmit kideríteni, azon kívül, hogy ausztrál és a Sydney/Salt Lake City tengelyen van valami összefüggés. A Damien, Corey, Lachla, Logan négyes fogat megint csak odaver a hallgatóknak ezzel a kilenc számmal. Lövésem sincs hogyan csinálták, hogy ennyivel a debütáló album után, megint egy ilyen erős cuccot pattintottak össze.

Az egész album egy daráló. Ízig - vérig noise-rock, igazán meg kell erőszakoljam magam, hogy a punk-ot leírjam, mint stílus kapcsolódást velük kapcsolatban. A szövegek, már amennyit értek belőlük, meg amit lefordítgattam elég nehezek. Olyan belső vívódások, amiknek van társadalom kritikus vetületük is. Amennyiben a zenével együtt érteném a szövegeket teljesen, akkor a zene erejét és dühét is megsokszorozná bennem az biztos. Stílusban teljesen rákapcsolható a Vaz, The Jesus Lizard, Hammerhead vonalra.

Az a "gond", hogy a stílusnak megfelelően, ezen a lemezen sincs egy gyenge dal sem. A basszus ahol kell röfög, ahol meg azt kívánja lesújt, ráadásul nagyon sok helyen irgalmatlanul királyul van effektezve. Kicsit elkenve, karcolva, ködösítve, hogy utána vissza találjon a masszív alaphoz. A gitár is hasonló agyafúrt, mert néhol zenget, néhol vág, néhol tördel, de mégis teljesen egységesnek mutatkozik. Az egyszerűsége adja az izgalmat benne, mert nagyon vaskos, meglepő hangok jönnek ki belőle. Pont a kiállásai, meg a zenei tér néholi "üresen" hagyásai miatt is. Például a második Primavel-ben is van olyan rész, amikor csak a dob - basszus - ének hármas szól, csak azért hogy utána a gitár "visszamarjon".  A durva az, hogy az ének is végig hozza azt a szintet, amit egy ilyen műfajú zenében a hallgató elvár.  Sőt, a hangszeres fronton is, ha az ember oda figyel rá, akkor nagyon keményen masszív, kiszámolt és izgalmassá tett zaj-rock betonalappá áll össze a Mouthbreathe(r) zenéje!

Nem nagyon tudok többet mit írni róluk, mert a tényleg friss és tényleg a valódi noise-rock-ot játszó bandák közül most Ők a legnagyobb királyok nálam! Az első számtól az utolsóig feszítik bennem azt a bizonyos rugót! Szerintem aki bírja az ilyen zenét, az tuti nem fog csalódni bennünk, ahogy szerintem a debütáló lemezben sem lehet. Főleg, ha ezért az amerikai alapú noise-rockért van megőrülve valaki. Csak azt nem értem, hogy alig egy év alatt, hogy a francba raktak össze két ilyen bika lemezt! Gratula!

Bandcamp: https://mouthbreather9.bandcamp.com/album/only-in-america

Spoty: https://open.spotify.com/artist/3GXaD43jJcGrKip3K29XK4?si=8kxGREKCTP2vyYsd-wNEjQ&nd=1

Fbook: https://www.facebook.com/Mouthbreather99

 

Címkék: Lemezek