C.M.C. - Now

(2021. WEaST CMC Agency Records)

cmcnow.jpgDe régen írtam le a fenti kiadó nevét! A Szász György vezette újra életben lévő C.M.C. (Cro-magnoni Cola) az év végére egy teljes, új nagylemezt publikált.  Amiben nekem semmi meglepő nem volt, mert egész évben akik követik a zenekart, láthatták, hogy készülget. Szerencsére nem csak digitális, hanem fizikai formátumban is megjelent a Now. A zenekar első, '80-as évek végi '90-es évek eleji időszakáról írtam már többször. A jelen időszak pedig 2019-től kezdődött el, ami a múlt helyrerakásával  indult. Ez a lemez pedig egy új folyamatnak a végleges lenyomata.

Napok óta gondolkodom mit írjak a lemezről, mert számomra a második Halálmorze című lemezük örök darab több évtizede. Plusz nagyon fiatalon, tőlük jött és ragadt meg bennem az, hogy lehet ezt a "zene dolgot" máshogyan is csinálni, érteni, hallgatni. Végleg ráállítottak egy útra, amiről szerintem zenei érdeklődés, megértés, hatás, nyitottság tekintetében már nem fogok lejönni. Ennyit a személyesről!

A korábbi felállásból a lemezen Szász György és Kósa Vince munkája van jelen, a  másik alapító Szántó Zoltán sajnos már nem élte meg ezt az "újjászerveződést". Az irányítás így mára Szász Györgyé maradt, mindenféle körülmények miatt, de szerintem ezt mindenki tudja már. A mostani C.M.C. nekem inkább tűnik egy kollektívának vagy egy workshopnak, ahogy csatornájukon írják. A főbb szerepekben:  Horváth Barnabás Barnsz - gitár, dob, Gazdag István zeneszerző, Gáspár Csaba zeneszerző és Kósa Vince a zenekar korábbi gitárosa, mint zeneszerző. Szász György pedig az egész mozgatásáért, összeállításáért, narrációért, a szövegekért és minden egyébért felel ami a zenekar körül mozog. 

A lemezen 15 szerzemény található, ezért nem is lett rövid. Viszont annál izgalmasabb. A szerzőktől függetlenül minden számban van valami hihetetlenül érdekes hang, rész, ötlet, megszólalás. Ráadásul durván jól szólnak! Nagyon sok beszéd hangminta van bennük, plusz a "vokalista szövegei" sem egyszerűek. A zene elektro-industrial alapú és hangzású a legjobb fajtából, meg EBM, néhol még picike szinti-pop is. Nagyon jól hallgatható, de mégis mély, gondolat és érzés szinten is. A zeneiségén totálisan hallatszik, hogy szerzők nem ma kezdtek az elektronikus zenével, programozással, stúdió cuccokkal foglalkozni. Az első hallgatás után azon gondolkodtam, hogy kié tetszik a legjobban. A "gond" azzal van még most is számomra, hogy mindig másik szerzőjé üt meg. Bár talán  nem is fontos annyira ez. Na, ezt egészítik ki Szász György szövegei, ami pl.:  A filmben, A sertés énekében vagy a Zsákutcában azért "oda tud úgy szólni", hogy a hangsúly a szövegeken legyen. Ezt úgy értem, hogy volt olyan, amikor a zene részletei nálam "elvesztek" a szöveg súlyától. Persze dübörögnek a gépek, "belesikítanak", keverednek a hangok folyamatosan. Az egész szív magába!  Talán ez a része hasonlít benne a korai C.M.C-re leginkább. Tudtam előre valahol, hogy baromi nehéz lesz erről a lemezről írni. Nem is nagyon tudok többet.

A NOW-ről egyértelműen leírható, hogy ez egy másik Cro-magnoni Cola, egy másik, új fejezet. Viszont nem estek abba a hibába, hogy csak visszafelé tekintgessenek. Ez a vonal előre halad, iszonyatosan jó ötletekkel, lavírozva a fent említett stílusok között. Technikailag meg piszkosul összerakva. Elnézést a zenekartól és az olvasóktól is, mert hiába van nálam nagyjából három hete a lemez, egyszerűen képtelen vagyok részletekbe menően írni róla, mert annyira sok minden van benne. Sőt az első néhány hallgatásnál az volt, hogy csak egy - egy számot hallgattam újra meg újra. Kapásból leragadtam a második Tiszta szívvel zenei alapjainál, aztán a Zsákutca dobjainál, a Doberdó 1916 háttérhangjainál, meg a szövegek is be - beszippantottak . Azóta meg amikor előveszem, folyamatosan más és más hangulat fog meg benne. Emiatt igazából azt ajánlom, hogy aki még nem hallotta az hallgassa meg. Persze lehet bele is, de nem érdemes! 

Nem is ragozom tovább, mert az új kollektíva is megnyert magának, ahogy a korai is úgy 30 éve. Innen gratulálok, szerintem az év egyik legjobb, legizgalmasabb magyar elektronikus zenei albumának elkészítéshez minden résztvevőnek! 

(Csak egy valami hiányzik: Vince gitárjai! Bocs! Egyébként a lemezen lévő gitárhangzásokkal sincs semmi bajom, mert piszokul jól illenek a dalokba, meg azért néha megidézi a régi cuccokat. De, azért..:-) na... )

Bandcamp: https://cromagnonicola.bandcamp.com/album/cmc-now-lp

Fbook: https://www.facebook.com/CroMagnons-Coke-CMC-112227863474600/?ref=page_internal

Címkék: Lemezek