EVERENDING STORY SPLIT 2021 - LanternI - Band in the Pit - Arkas - Entrópia Architektúra

(2021. Self Released)

everending.jpgAlapvetően én nem szeretem a split lemezeket. Az oka annyi, hogy sokszor futottam bele olyanba amikor piszkosul hallgattam volna még egy-két szerzeményt valamelyik előadótól vagy mindegyiktől, de nem volt több.  Aki egy picit is követi a még működő koncerthelyszíneket vagy az undergroundot, akkor a  címben sorolt zenekar nevek nem hiszem hogy ismeretlenek. Az év utolsó napján került fel ez a  négyszámos split a youtube-ra, amit most sikerült csak többször végig hallgassak. Bár már előtte megfogalmaztam egy pozitív dolgot a "videóval" kapcsolatban, amit nem fogok most lelőni.

A nyitótétel a LanternI-é, ami a leghosszabb dal a lemezen. Nekem tetszett a debütáló 2019-es anyaguk is, de ez a 9 perc most azért jött be, mert érzek benne egy kis finomodást, nyitást. A zene alapvetően sludge-metal, viszont vannak benne olyan részek amik picit szállósabbak, könnyedebbek. Mondjuk kapásból a kezdés is ilyen, persze tudok párhuzamokat vonni, mint mondjuk a svéd Cult Of Luna elszállásai vagy a Neurosis "felhőképző" nyitányai. Természetesen a felhők után a leszakadó esőt is hozzák, amit azután a felvezetés után vár is a hallgató. Aztán csendesedik, visszalassul az egész. Marha jó a basszus komorsága  a kiállásnál, meg a gitárok enyhülése is. Mondjuk ezek mind beetetések egy doom-os, de nem annyira karcos végjátékhoz. Jó dal lett.

Fbook: https://www.facebook.com/lanterniband

Bandcamp: https://lanterni.bandcamp.com/

 A dunaújvárosi Band in the Pit is igen régóta jelen van a zenei porondomon. Ők egy teljesen más műfajú trió, mint a nyitó csapat. Pszichedlikus-rock, post-rock, elszállás, pici zaj-rock. Élőben mindig szeretem őket megnézni, ha úgy alakul. Elég rövidke darabot raktak az anyaghoz szerintem. Eleve az indítás nekem valami korai stoner cucc is lehetne, a basszus meg a dob felvezetése miatt. Mondjuk szinte végig ugyanazok a körök mennek mindkét hangszeren. A gitár meg "követi a kígyókat a sivatagban, meg megkavarja homokot" is. Ezen a felvételen a "trippet"a gitár hozza az építkezéseivel, effektezéseivel, megszólalásával. Baromi nagy kár, hogy nincs kifuttatva egy katartikus végjátékba, hogy a hallgatók "megkapják"  teljesen a zenekar hangzási összképét!

Fbook: https://www.facebook.com/bandinthepitofficial/

Bandcamp: https://bandinthepit.bandcamp.com/

A harmadik darab, mint kiderült a split ötletgazdáié a budapesti Arkas-é. Egyébként a 2019-es debütáló Cincia EP-t széthallgattam a megjelenéskor. A felállás azóta annyiban változott, hogy a duó kiegészült azóta  fúvós hangszerekkel (fuvola, szaxofon), amelyeken egy hölgy játszik a most már trióban. Ez egy házi felvétel  - ami ma már nem lo-fi, garázs diktafon felvételt jelenti -  és egy  érdekes dal lett. A dob - gitár alapok nekem bejönnek, sőt megszólalásban a fuvola is jól jön pluszba. A gondom azzal van ami az én szubjektumom, hogy a rock zenében nem szeretem a fuvolát. Engem idegesít. (Talán azért mert gyerekkoromban sok Jetro Tull-t voltam kénytelen hallgatni.) Biztosan van olyan hallgató, akinek ettől érdekes és izgalmasabb lett az Arkas, de az előbbi miatt nekem annyira nem jött be ez a dal. A tavaly novemberben megjelent Artemis című szaxofonnal készült számuk sokkal  jobban elkapott és izgalmasabb volt számomra. Érdemes ezt is meghallgatni, mert "ízlések és pofonok", ami valamiért nekem nem, másnak miért ne.

Bandcamp: https://arkasmusic.bandcamp.com/

 A zárás talán a négy előadó közül a legnépszerűbbé az Entrópia Architektúráé lett. Egyébként a stílus közelség miatt, a split nyitókerete talán a LanternI a záró meg az Entrópai. Tudom, hogy mindenki leírja, de én is lefogom. A zenekar az egyetlen, akiket elég sokan ismernek, fiókban a lemezanyag, de nem jön ki, pedig a Jeges klipje óta sokan várják. Remélem hamarosan a felszínre kerül a több szerzemény is! Mindenesetre az Abyssus Invocat 2021-ben a második stúdió dal tőlük, amit közreadtak. Egyértelműen a legsúlyosabb szám így  split zárásként. Egyébként a maga hat perc körüliségével nem is rövid. Lassan építkezik és erősödik benne a feszültség, ami a végén be is gyűrűzik. Ami nekem tetszik, hogy hangzásban nem egyértelműen a sludge - metal hangzás jön, pedig benne van. Inkább valami apokaliptikus, törzsi szellemidézést éreztem a sokadig hallgatáskor is. Minden alkalommal máshogy húzott le vagy gyűrt össze. Eszembe is jutott, amit az egyik haverom mondott, amikor élőben láttuk őket. "Na ilyennek kellene lennie a mai VHK-nak szerintem a körítés nélkül! Ebben benne van ugyanaz és működik is, minden nélkül. Pedig nem az én zeném!" Tényleg jó lenne a teljes lemez anyagot egyben meghallgatni egyszer! Jó választása végére ez a dal, mert nem hiszem, hogy hidegen hagyna bárkit is. Talán arra is ráerősít ezzel a felvétellel az Entrópia Architektúra, hogy mitől más mint a többi hasonló zenekar itthon.

Fbook: https://www.facebook.com/entropia.architektura

Érdekes ez split a különbözőségek miatt. Pozitívnak azt érzem, hogy nem azonos stílusú, megszólalású bandák kaptak helyet rajta. Nem hiszem sajnos, hogy emiatt a sok éve általam várt változás beindulna. Pedig jó lenne! Ami arról szól, hogy a különböző stílusú zenekarok megférjenek egy színpadon. a közönségeik meg nem csak a kedvencükbe beleragadva  kivonulnak a termekből, majd visszaosonnak, hanem végig nézik a más típusú, más hangzású fellépőket is. Legalább addig amíg értelmezik, esélyt adnak nekik is. Mindenesetre egy jó kezdeményezés és az is biztos, ha egyszer megjelennek a résztvevők teljes lemezei, mindegyik zenekarét megfogom hallgatni. Ahogy egyébként eddig is. Ezt a négy zenekart meg pont mindig megnéztem bárhol is játszottak, ahol ott voltam. Meg meg is fogom. Ahogy eddig is....

Címkék: Lemezek