MOAN & DEAD FACTORY - Onset Of Oblivion

(2022. Self Released)

moan.jpgA lengyel Dead Factory-t a Wroclawi Indusztriál Fesztivál videójából ismertem meg. Nagyon bejött amit ott élőben csináltak. Aztán kiderült, hogy a név a katowicei Maciej Mutwill-t takarja, aki hosszú éve óta készít dark-ambient, industrial, industrial ambient dolgokat. Ez a lemez egy kollaboráció a MOAN-al, ami pedig Rafał Sądej-t takarja. Ő is nagyon régen mozog az underground sorolt szegmensében. Sőt a '90-es években egyéb zenekarokban is megfordult. Igaz, az utóbbi időben csak a saját dolgaival foglakozik és jelentet meg felvételeket.

 

Az Onset Of Oblivion-ra ők ketten álltak össze és összerakták ezt a nagyjából 25 perces, három felvételből álló EP-t. Nem tudom kinek van benne több munkája, de gondolom néhány dolog miatt MOAN-nak.

A lemez masterelést szintén Rafał Sądej készítette, míg a zene közös munka eredménye. Picit sötét lett, de nem vészesen, ezért nekem mindegyik szerzemény bejön. A furcsa az, hogy elég mélyek, de az ipari jellegű hangminták ellenére engem nem borítottak meg. Egyáltalán nem húzott érzelmileg negatív irányba. Nem tudom, hogy a részek és a trackek közül kinek mi volt a szerepe, de elég jól folyik az egész lemez. Nincsenek benne olyan kilengések, hogy "kényelmetlen" lenne. Inkább mély és nagyon jó arányban alápakolt ipari hangminták jelennek meg. Talán láncok, huzalok, mindenféle fémes hangok, de agyalgatni kell rajta, hogy sejtésünk legyen mik lehetnek. Ehhez persze többször, figyelmesen végig kell hallgatni az egészet. Egyébként a nyitó Scorched, ami a legrövidebb szám, frankón felvezeti az azt követő 18 perces folyamot. Nem egybefüggő egyébként, hanem külön felvételek, de hangulatban hasonlóak és nagyon jók. Legalábbis nekem tetszenek, mert ha nem, akkor nem írnék róluk. Nagyjából 25 perc dark-ambinet, indusztriál fűszerezéssel, kikapcsolódáshoz. Lent meg egy hozzá illő korrekt kis videó a  nyitó tételhez!

Bandcamp: https://deadfactory.bandcamp.com/album/onset-of-oblivion

Fbook: https://www.facebook.com/deadfactory

Címkék: Lemezek