JARBOE - Skin Blood Women Roses

(2022. Consouling Sound Records RP )

jarboe-skinbloodwomenrosescover.pngGondolom a lemez címe, a régi  - értsd: '80-as évek vége - SWANS rajongóknak bevillanhat. Nem feltétlenül az anya zenekar miatt, bár azért is. Szóval aki képben van tudja, hogy World Of Skin néven Michael Gira és Jarboe készített ezen a néven három lemezt is. Ebből a Skin Blood Women Roses volt az első. Pontosabban a Blood, Women, Roses volt az eredeti címe, a "Skin" utalás a projectre az új kiadáson.. Azt hiszem a felvezetőből kiderült, hogy ez az album nem egy új JARBOE lemez, hanem az 1987-ben megjelent korong újra kiadása. Miért volt erre szükség? Ráadásul egy belga kiadó gondozásában? A válaszok elég egyszerűek.

Kezdjük a válaszokkal. Azért adták ki újra, mert elég nehezen beszerezhető, ha meg meg be is lehet, akkor nem túl jó állapotban. Meg persze elég drágán. A belga kiadó pl. az Amenra, Absent in Body és egyéb súlyosabb zenék kiadványait is gondozza. Szóval náluk simán jó helyen van. Ami pozitív, hogy vám nélkül beszerezhető, mivel európai kiadás. Persze az euró árfolyam maitt, nem túl olcsó. Viszont azt gondolom, hogy egy rajongónak ott a helye a polcán.

A lemez ugyan abban a sorrendben tartalmazza az eredeti lemez dalait. Mivel nekem kazettán meg volt korábban, sok újdonságot nem hozott. Viszont fizikailag nagyon jó a kézben tartani, plusz igen szép vörös színe van a lemeznek. Nekem mindig az volt a a benyomásom, amikor ezt a lemezt hallgattam régen, hogy ez a SWANS női letisztulása. Ez egy igazi JARBOE dal gyűjtemény, mint Gira anyag. Persze aki követi az Művésznő munkásságát tudja, hogy igen is ezek a lemezek megalapozták a későbbi szóló munkáinak a megszólalását. Nagyon szép dalok vannak rajta, mint a minimalista zongorával kísért Still A Child, vagy a szintén csak zongorás The Man I Love. Persze a több hangszeres  dalokban nagyon átjön a Swans "szellője" azért. Ugyanakkor szerintem nagyon jó leválik a Swans-ról minden dal hangulata. Ezért nem véletlen, hogy ezek a dalok nem a zenekar nevén jöttek ki. Pont aszért, mert ez inkább tekithető egy debütáló JARBOE anyagnak, a maga finomságával, érzékenységével, erejével és nőiességével.

Jelenleg már CD-n elérhető a kiadónál! A múlthéten CD és vinyl verziói volt a budapesti Wave Lemezboltban. Egyébként meg hallgassátok, fent van az egész lemez ha keresed!

Kiadó rendelés: https://store.consouling.be/collections/cd/products/title-skin-blood-women-roses

Jarboe Fbook: https://www.facebook.com/TheLivingJarboe

Jarboe oldala: https://www.thelivingjarboe.com/

Címkék: Lemezek