OFF FESTIVAL- Katowice - 2022. 08. 07. (vasárnap)

 img20220805181909.jpg

A vasárnapot eleve lötyögősre terveztük, meg nagyon sok lengyel előadó volt. Főleg hip-hop, meg pop vonalon, ami nem az én világom. Persze azért találtunk nézni valót, de leginkább háromra fókuszáltunk. Az is igaz, hogy egy lengyel zenekarért mentünk ki magunkhoz képest korán, amit nem bántunk meg.

Ez a lengyel zenekar a MIDSOMMAR volt, ami egy fiatalokból álló négyes. A név eleve a nem könnyű Fehér éjszakák című film eredeti címe, persze ez nem jelenti azt, hogy a zenei ennyire nehéz lett volna. A varsói négyest Alia Fay - ének, Dawid Dziwosz - gitár, Karol Grabias - basszus és Bartek Zdunek - dobos alkotja. A zenek meg dream-pop, shoegaze keverék. Alia Faynek nagyon szép hangja van ehhez a zenéhez. Nekem tetszett a 30 perces műsoruk, igaz a zenéről, az énekről a Cocteau Twins, meg a The Cure ugrott be. Előző a gitárról, meg az énekről, utóbbi meg a basszusokról. Nagyon jó kis délutáni kezdő, "varászlás"  volt. Egyébként a bemutatkozó EP-jük tavaly jött ki, ha minden igaz idén lesz újabb anyaguk. Tök jó lenne, ha még fejlődnének és kicsit jobban megtalálnák a saját hangjukat.

Bandcamp: https://midsommarofficial.bandcamp.com/album/the-dream-we-had

img20220807153310.jpg

img20220807153146.jpg

Ezután sétálgattunk, majd két óra múlva visszatértünk ugyanide az Experimental színpadhoz az angol CROWS koncertjére. Fogalmam sincs, hogy nekem miért maradt ki eddig ez a banda. Mondjuk az első lemezük 2019-ben jelent meg.  Az angol négyest sokszor kapcsolják az Idles-höz, mert van kapcsolódás több ponton hozzájuk. Zeneileg biztosan kapcsolhatóak, mert nagyjából hasonló post-punk, noise-rock keverés. James Cox énekes a maga szépfiús kinézetével, meg előadás módjával már eleve megfogta az OFF közönségét. Eleve? Az első számnál, ami a debüt album száma a Hang Me High elején már a közönség között énekelt, üvöltött, rázta a fejét. A basszeros tolta a torzított döngölést, a gitáros a noise-rockos, punkos gitártémákat, a dobos meg húzta magával az egészet. Nagyon nagy energiák mozdultak meg a koncert alatt. Az énekes végig kapcsolatban volt a közönséggel, énekelte a saját belső történéseit a szövegekben. Ők is az a kategória, akiket bármikor újra megnéznék. Minden percét élveztem, ráadásul lemezen is izmos, élőben állat.

img20220807181605.jpg

img20220807181641.jpg

img20220807181657.jpg

A Crows-t feldolgozni ismét sétálgattunk, de semmi nekünk valót nem találtunk, mert ugye a lengyel hip-hop nem annyira élvezetes, ha a szöveget sem érted. Belenéztünk Natalie Bergmann koncertjébe, de valahogy nem volt kedvünk hozzá. Inkább ismét nézelődtünk, beszélgettünk, sétáltunk. Igazából a következő "kiszemelt" ismét egy angol banda volt.

A kisebb nagyszinpadon az leedsi YARD ACT műsorára mentünk. Na, belőlük felkészültem mér itthon. Ők 2019-ben alakultak, de az első lemezük 2022. januárjában jelent meg. A gitáros és a dobos posztján volt változás 2020-ban. A mostani felállás: James Smith – ének, Ryan Needham – basszus, Sam Shjipstone – gitár és Jay Russell – dob. Az énekes, frontember az első perctől kommunikált a közönséggel, amit az nagyon díjazott is. Főleg, amikor kiderült, hogy a nagyszülők lengyel származásúak. A zene nagyon brit volt. Sam Shjipstone gitár játék nagyon bejött. Olyan érzésem volt, mintha  a The Ex vagy  Dog Faced Hermans gitározását össze engedték volna mondjuk egy pici The Smiths-el. Élvezet volt nézni és hallgatni a fickót, pedig nagy tekerés nem volt, de fifikás szólók igen. Az ének inkább olyan beszéd féle, minta The Fall-ban volt, de azért nem annyira közönyös. Na jó, meg azért picit közelebb az énekléshez is. Ők is olyan koncert programot nyomtak, amiben sikerült együtt mozogni a lengyel közönséggel nekik és nekem is. Érdemes meghallgatni őket!

Bandcamp: https://yardact.bandcamp.com/

img20220807203408.jpg

img20220807205511.jpg

Ezután a koncert után kajáltunk, majd belenéztünk a lengyel pop lengenda a Pappa Dance műsorába. Szórakoztató volt hallgatni ezt a fajta '80-as évek lengyel popját, főleg hogy az 1983-as lemezüket adták elő. Jó sokan voltak rajta, de persze nem az igazi fesztivál közönség. 

Eddigre már borzalmasan hideg lett 12 fok, amivel nem nagyon tudtunk mit kezdeni. Hiába vettünk magunkra minden ruházatot. Sajnos az általam várt belga AMENRA koncertjtéig, még volt 1,5 óra, amit nem bírtunk kivárni annyira fáztunk már. Így a 2022-es OFF Festival itt lezárult számunkra. 

Ugyan nem volt talán annyira erős a felhozatal mint korábban, de még is marha jó koncerteket láttunk. Remélem jövőre legalább ez a szint megmarad és visszatérnek a lemezboltok is! Mindenesetre jegyet megint venni fogunk!

Címkék: Beszámolók