komakino

2021.okt.10.
Írta: KomaKino

SLANT - 1집

(2021. Iron Lung Records)

slant.jpgLeginkább más stílusú zenéket hallgatok, de néha jól jön egy kis hard-core, mert a kellő helyzetekben arra is rátudok csavarodni. Ebben némileg segítségemre van az Izomerőszakpogo Distro "vezére" Viktor. Leginkább punk, HC zenékből rendel lemezeket, amikből a hozzám hasonló "bolondoknak" is jut. Persze vettem már Tőle frankó post-punkokat is. Meg is lepődött, amikor ráírtam, hogy a SLANT lemezére befizetnék. Mondta is: "Oké, de ez nem olyan, mint   miket szoktál kérni. Meg is lepődtem." Ez igaz, de ez egy marhára bejövős lemez nekem, még ha legtöbbször nem is ebben a stílusban hallgatok cuccokat.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.okt.05.
Írta: KomaKino

Tábor Radosti (Cz), Contemplatron (Pl), Magadan (Cz), Uncle Grasha's Flying Circus (Cz) - 2021. 10. 01. Bratislava (SK), A4

hsnaoty.jpg

Végre egy beszámolót tudok írni, ráadásul egy nagyon jó kis estéről.  A Hradby Samoty egy igazán izgalmas Szlovákiában megrendezett nyári fesztivál, ahol experimental, noise, dark, elektronikus, különleges zenei formációk és audio-vizuális cuccok vannak. Persze abból is a sötétebb és az underground felé húzó része.  Sajnos az elmúlt években nem sikerült eljutnom a  fő fesztiválra, de az október elejére szervezett pozsonyi esemény már felkeltette az érdeklődésem. Aztán le is tettem róla, mert gondoltam úgysem jön el velem senki. Lassan el is felejtkeztem róla, de a  koncert előtt egy héttel "Entrópiás" Csaba barátom rám csörgött. A kérdése az volt, hogy  nem lenne-e kedvem menni Tábor Radosti-ra Pozsonyba, mert senki sem akar és eszébe jutottam, mint lehetséges útitárs. Annyira meglepett, hogy mondtam hétfőre megmondom, persze két óra múlva már írtam, hogy menjünk. Az igen csak barátságos 10 Euro-s belépő meg szintén hívogató volt, úgyhogy a következő pénteken munka után el is indultunk. 

Tovább
Címkék: Beszámolók
2021.sze.28.
Írta: KomaKino

LE DAYS - We Are Nowhere

(2021. blindblindblind)

leday.jpgNem is tudom honnan kezdjem, mert ez a lemez digitális formában már az év elején megjelent. Sokat kellett várni a vinyl elkészülésére. A megjelenéskor belehallgattam, de vártam a fizikai formátumot, meg el is felejtkeztem róla. Aztán a Független Lemezkiadók vásárán a magyar blindblindblind kiadó asztalán ott volt, így gyorsan vettem is egyet. A lemez dupla vinyl kiadvány, amely borítója nagyon sötét, de valamiért emiatt nagyon szép is. A közepén a szövegekkel van egy bootleg, ami igazán ötletes. A név  Daniel Hedin svéd alkotót takarja, aki 15 szerzeményt pakolt az albumra. A lemez nem rövid, mert közel 70 perc a teljes játékideje, de nagyon - nagyon különleges és igazán komoly művészi produkció. Szóval, nagyjából erről fog szólni ez a poszt.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.sze.23.
Írta: KomaKino

MEKONG - End of the World

(2021. Icy Cold Records)

mekng.jpg

Vannak elmaradásaim néhány lemezzel kapcsolatban, amiből most egyet pótolok is. Az első ilyen a Krakkóban tevékenykedő MEKONG lemeze lett, ami idén májusban került ki. A fizikai formátum a francia Icy Cold Records-nál jelent meg, amelynek a kiadványait követem egy ideje. Így találtam rá erre a lemezre. Aki képben van a kiadó dolgaival, szerintem sejti, hogy milyen stílust takar a lengyel egy személyes projekt zenéje.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.sze.16.
Írta: KomaKino

CRADLE OF JUDAH - Cradle of Judah

(2021. Self Released)

judah.jpgFolyamatosan az történik velem, hogy a darkfolk, neofolk - a két elnevezés, nagyjából ugyanazt a műfajt takarja stílusú zenekarokat elkezdem temetni. Egyrészt, mert nagyon hasonlóak mind, és a régebbiek szintjét ha meg is ütik az újak, akkor is nagyon - nagyon hasonlítanak a régebbi csoportokra. Másrészt meg elég sok köztük a nagyon maníros, erőltetett anyag. Ezután, mint mindig majdnem véletlenül belefutok valamibe, ami levesz a lábamról. Ilyen "lábról levevős" lett a Massachusettsben működő CRADLE OF JUDAH debütáló anyaga is.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.sze.04.
Írta: KomaKino

MOUTHBREATHE(R) - Only In America

(2021. Self Released)

motuh.jpgIdén már a második teljes anyaga jön ki a MOUTHBREATHE(R)-nek, az elsőről is írtam egy rövidet. Most meg erről a másodikról is fogok. mert ez is elég izmos lett. A zenekarról azóta sem tudtam semmit kideríteni, azon kívül, hogy ausztrál és a Sydney/Salt Lake City tengelyen van valami összefüggés. A Damien, Corey, Lachla, Logan négyes fogat megint csak odaver a hallgatóknak ezzel a kilenc számmal. Lövésem sincs hogyan csinálták, hogy ennyivel a debütáló album után, megint egy ilyen erős cuccot pattintottak össze.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.aug.31.
Írta: KomaKino

Fekete Zaj 2021 - 4. nap (szombat)

fz.jpg

A negyedik napot eleve már valamiféle levezető napnak gondoltam. Persze egyértelmű volt, hogy ez lesz a főnap. Már abból a szempontból is, hogy egy igazi kuriózum fellépés volt a főattrakció. A Fekete Zaj szervező brigádja összehozta azt, amire senki sem gondolt.  A Kátai Tamás jegyezte  Thy Catafalque dalainak élő előadást közel harminc zenész közreműködésével, aminek az eredményeként, kilehetett tenni először a fesztivál történetében a megtelt táblát. Bár nekem nem miattuk lett emlékezetes a zárás, de hát mint minden eddig napnál, most is ezt majd a végén.

Tovább
Címkék: Beszámolók
2021.aug.29.
Írta: KomaKino

FEKETE ZAJ 2021 - Mátrafüred - 3. nap (péntek)

fz.jpg

Előre tudtam, hogy számomra ez lesz a legtöményebb nap. Még akkor is, ha a végét kicsit el is szúrtam, de erről majd később. Ez volt az egyetlen nap, amikor már az első koncertet célba vettük az Osztálykirándulás színpadon. A kezdő zenekar pedig a SOVIET MONDAY volt. Semmi infóm nem volt róluk egyébként, csak a név fogott meg.

Tovább
Címkék: Beszámolók
2021.aug.25.
Írta: KomaKino

FEKETE ZAJ 2021 - Mátrafüred - 1. nap (szerda)

 fz.jpg

Fotók: Sándor László

Eléggé ínséges idők járnak a járvány miatt, a koncertek szempontjából is. Ennek ellenére titkon reméltem, hogy legalább a FEKETE ZAJ FESZTIVÁL megrendezésre kerül. A remény beteljesedett, amiért hatalmas köszönet az egész szervező gárdának és a lebonyolító stábnak is. Nagyjából a magyar vonalra számítottam a fellépőknél, de szerencsére sikerült néhány külföldi produkciót is elhozni. Nem kis örömömre.

Tovább
Címkék: Beszámolók
2021.aug.14.
Írta: KomaKino

Deidra Skye - Three Graces

(2021. Self Released)

deidra.jpg

A New Yorkban élő és alkotó Deidra Skye nevű hölgyről semmit sem tudtam meg eddig. Ráadásul ezzel az anyaggal együtt, csak öt dala került ki a bandcamp-re. Az augusztusban publikált három számos EP mindegyike talán külön stílusú is, és igen csak jók. Nem tudom, hogy ez út keresés-e, de nagyon - nagyon ígéretes. Ezért is írok róla. A három szerzeményt otthon rakta össze a kisasszony és nagyon jól sikerült. Pedig több stílus is keveredik bennük.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.aug.12.
Írta: KomaKino

SUMMITEER - Wisdom Teeth

(2021. Self Released)

cover_19.jpgNem olyan régen kaptam meg a SUMMITEER  zenekar a bemutatkozó lemezét. Legalábbis elsőre azt hittem, hogy zenekar, de nem is zenekar, hanem egy személyes projekt, ami Szecsődi Tamás gitárost, zeneszerzőt takarja. A megvalósításban  a szerző segítségére volt Oláh Marcell  az ének nagyobb részében, a masterelésben és a keverésben. Két dalban basszuson Papp Domonkos, Szűcs Dávid  a 3. szám énektémájában, Kelemen Gábor pedig 4-ben dobon. A hét számos Wisdom Teeth igen csak kerekre sikeredett. Még úgyis, hogy nem feltétlenül az én vonalam a lemez anyaga. A számok első vázlatai elég régóta a fiókban hevertek, majd 2015 után Tamás elkezdte ezekből felépíteni a dalokat. Lassan, 2018-ig rakosgatott össze, rögzített részeket, dalokat. Majd egy éves megszakítás után, 2020-ban porolta le újra és Oláh Marcellal (ex-Border Of Byzantium) kiegészülve 2020 decemberében kezdték el felvenni ezt a hét számot. A zenei koncepcióban a '90-es évek végi, 2000-es évek elei post-rock/post-grunge vonal hangzásaink modern, 2021-es megjelenítésén volt a hangsúly. Na nézzük, hogyan sikerült!

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.aug.06.
Írta: KomaKino

EATERS OF THE SOIL - E.P.

(2021. Forbidden Palace Records)

eater.jpg

Ez a lemez nagyon "beköszönt hozzám", mert pont valami ilyesmi csemegére vágytam. Írtam már több Forbidden Palace Records-os kiadványairól és megint nem csalódtam a ráérzésükben. Az EATERS OF THE SOIL, egy 2020 decemberében alakult holland trió, aminek tagjai: Rutger van Driel – pozán (harsona), Stef Brans – gitár, Niels Achtereekte – basszus, szintetizátorok és zeneszerzés. Ez a négyszámos EP meg a bemutatkozó anyaguk, ami szerintük doom/noise/improv/jazz, ami teljesen igaz, meg nem is, de kicsit mégis. Ezt majd a posztban jól ki is fejtem.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.aug.02.
Írta: KomaKino

WHAT'S YOUR DAMAGE? - Concluded.

(2021. Self Released)

whats2021.jpg

Igazából pont az volt a fejemben, hogy hallgatnék valami punkosabb dolgot. Erre a chicagói "kis kedvenc" bandám új lemezébe akadtam bele. Nagyon megörültem neki, mert a bemutatkozó anyagukat nagyon sokszor meghallgattam, meg még írtam is róla (itt). Azután valahogy, talán a COVID miatt lemaradtam arról, hogy megjelentettek egy split lemezt is a The Prettybads-el. Mihelyst kedvem és lehetőségem is lett rá, gyorsan be is csatlakoztattam a hallójárataimba az igen csak friss nyolcszámos Conclude.-ot.

Tovább
Címkék: Lemezek
2021.júl.30.
Írta: KomaKino

CASTELLI - Castelli

(2021. DisciplineMusica)

castelli_castelli_ep.jpgAz olasz post-punk színteret nem annyira ismerem, de amiket hallottam belőle azok mind tetszettek. Olyanok, mint mondjuk az Ancien Régime vagy a Soviet Soviet, az újabbakkal viszont nagyon le vagyok maradva. Amikor megkaptam a CASTELLI bemutatkozó lemezét, az ismertetőnél már meglepetés ért, mert nem tudtam, hogy a név Stefano Castelli-t az olasz Clone Culture énekesét takarja. A milánói zenekar bemutatkozó lemezét jó néhányszor meghallgattam még 2020-ban, de eddig semmit sem tudtam róluk. (Ők például az újabb elektronikus alapú post-punk vonalba tartoznak.) Ezután fogtam bele a hét számos EP meghallgatásába. A sajtó anyagban viszont egy teljesen más stílus megjelölés volt dalokhoz. Érdekes is lett számomra egyből az anyag. 

Tovább
Címkék: Lemezek
süti beállítások módosítása