komakino

2020.már.29.
Írta: KomaKino

BLEAKNESS - Functionally Extinct

(2019. Sabotage Records)

blealness.jpgLegnagyobb bánatomra, a járványügyi helyzet miatt, sem új zenéket hallgatni, sem írni nincs nagyon időm. Meló van! Emiatt, igen csak rövid leszek! A BLEAKNESS nevével az amerikai FOTOCRIME turné vendég fellépői kapcsán találkoztam, de mint mindegyik a közeljövőbe meghirdetett koncert dátum, ez is törölve lett sajnos.  Igaz már korábban rávetettem magam, a francia zenekar lemezére, azért csak írok róla. Meg azért is, mert reménykedem benne, hogy a Fotocrime turné pótlásnál jönnek Ők is. A  trió felállás 2019. decemberében hozta ki ezt a lemezt, ami zenekar első teljes nagylemeze. Egyébként a zenekar 2018-ban alakult és a  tagjai: Jake - dob, Nico - gitár, ének és Phab - basszusgitár.

Tovább
Címkék: Lemezek

THIS IS WRECKAGE - I Don't Live, I Exist

(2020. Self Released)

thiswreck.jpgValahogy megint sikerült belenyúljak! Sokan azt gondolhatjátok, hogy csak a noise-rockra vagyok rácsúszva, de nem. Pontosabban nem csak arra, de azért a posztban szereplő a walesi Cardiff-ben működő THIS IS WRECKAGE  mégis csak egy noise-rock banda. Ráadásul, piszkosul jó! A trió 2011 óta működik és azt hiszem, ez a negyedik anyaguk ami azóta megjelent. A zenekar  tagjai: Rugz - basszus, vokál, Pling - dob, ének és Grave - gitár, ének.


A március elején a bandcamp-re kirakott lemezük 11 számot tartalmaz, és egyszerűen nincs rajta egy rossz dal sem. Persze csak akkor, ha a jó vastag alapokra épülő, de mégis karcos zajrock bejön a hallgatónak. Nekem első körben a The Jesus Lizard, a Girls Against Boys, meg a Metz jutott eszembe Őket hallgatva, mint hatás.

Tovább
Címkék: Lemezek

THE MISSION - 2020 - Live at Petit Bain, Paris

mission.jpg

Sajnos a járványügyi helyzet miatt, számos nagyon várt koncertet, turnét töröltek vagy elhalasztottak. A Wayne Hussey vezette THE MISSION turnéja is halasztva lett, akik bő két hét múlva játszották volna dupla napos koncertjüket a Dürer Kertben. Kicsit csalódott voltam hogy elmarad, de az okok teljesen érthetőek. Mindenesetre ez a turné elkezdődött azért, és a Párizsban  2020. 03. 04 - 05-én tartott koncertek felkerültek az unARTignyc csatornájára.  Nem rövid a

Tovább
Címkék: Egyebek

ON GRAVES - Grime

(2020. Self Released)

grime.jpgA Budapesten működő ON GRAVES első anyagáról már írtam tavaly (itt), erre most itt az új négy számos EP. Mivel egyáltalán nem voltam rá felkészülve hogy lesz, meg is lepett bandcamp-re való kikerülése. Napokkal azelőtt próbálkoztam egyébként eljutni egy koncertjükre, mert valamiért azt éreztem, hogy szívesen megnézném a  duót újra a szokatlan black - metal / hard-core / nemtudommi zenei keverékével. Erre megjött az új EP!

Tovább
Címkék: Lemezek

FEKETE ZAJ Fesztivál, 2020. 08.19 - 22. - "Eléggé ott van!"

fzaj2020.jpg

Nem tartom valószínűnek, hogy az én kis blogomnak túl nagy reklám értéke lehet a fesztivál szempontjából. Ugyanakkor, az egész rendezvény mögött lévő munka előtt, amit a szervezők csinálnak megemelem a nem létező kalapon. Ennek okán, mindenképpen akartam írni egy figyelemfelkeltő posztfélét a rendezvényről. Először is fontos megjegyezni, hogy évközben is szervez a FEKETE ZAJ csapata  koncerteket, amik nagyobb része igen csak közel áll hozzám. Amikor tudok, részt is veszek ezen - azon. A másik, hogy egy haverommal beszélgetve kérdeztem, látta-e kik lesznek idén fellépőként a Mátrában. Az Ő válasza volt a címben szereplő mondat: "Igen. Eléggé ott van!".

Tovább
Címkék: Egyebek

CONVERT - Live At WMSE 02.18.20.

(2020. Self Released)

convertcover.jpg

Ez az anyag, tényleg friss és ropogós, mert egy idén februári stúdió koncert három száma. A Wisconsin államban működő CONVERT-ről sok infót nem találtam a facebook profiljukon kívül. A zenekar amennyiben jól gondolom 2019-ben alakult és öttagú, akik a következők: Dillion - ének, Richie - basszusgitár, Sam - gitár, Ben - dob és TSC - elektronika. Egyébként a minimális infót elnézve, belehallgatva az anyagba a srácoknak nem ez az első zenekara az biztos. Milyen a zene? Ez derül ki a posztban

Tovább
Címkék: Lemezek

SOOMA - It's All About To Change

(2020. Radicalis)

sooma.jpgAhogy elkezdtem a SOOMA lemezét hallgatni, akkor jöttem rá, hogy milyen kevés svájci zenekart ismerek. Persze, hogy egyből a The Young Gods, a Yello, meg az egykori noise-core Autopshy  ugrott be, de igazán ennek a triónak semmi köze az említett zenekarokhoz. A Zürich-ben működő SOOMA 2014-ben alakult és számos koncertet lenyomták már, leginkább Franciaországban és Svájcban. A most megjelent It's All About Change című lemezük sem az első megjelenésük. A zenekar hármasát a következők fejek alkotják: Fidel Aeberli - dob, Yannick Consaël - gitár, ének és Victor Rassov - basszusgitár. Náluk nincs mellé beszélés, mert a zenei totál vegytisztán belőhető: nagyon vastagon noise-rock cucc az egész album.

Tovább
Címkék: Lemezek

TIMELOST - Don't Remember Me For This

(2019, 2020 Self Released)

timelost1.jpgNem írtam el az évszámokat a megjelenésnél, mert a Don't Remember Me For This című nagylemeze a philadelphiai zenekarnak tavaly jelent meg. Ugyanakkor januárban még kipakoltak a bandcamp-re egy két számos bónuszt, ami lemaradt a tavalyi megjelenéskor az oldalról. Szerintem elég izgalmas eleve az egész lemez, meg ez a két szám is, mert néhány stílust elég "csibész" módon ötvöznek a számokban.

Tovább
Címkék: Lemzek

JARBOE (us) - Új lemez hamarosan! Májusban ismét Budapesten!

jarboebanner.jpg

Elég sok zenét hallgatok, de kevés olyan előadó van, akinek minden megjelenő anyagát megpróbálom megszerezni.  Az egyik ilyen JARBOE, akinek a SWANS utáni szóló munkáit és kollaborációit (Neurosis, Justin Broadrick, Helen Money) is nagyon szeretem. Igaz, a SWANS lemezei közül is a vele készültek állnak legközelebb hozzám még mindig. Idén április 16-án jelenik meg az ILLUSORY című, új hétszámos nagylemeze.

Tovább
Címkék: Lemezek

GOYOKIN - III

(2020. Self Released)

goyokin.jpgA GOYOKIN egy Lyonban működő trió felállású kollektíva, aminek a tagjai: Anthony MOWAT - szintetizátorok,  , Jean-Luc Navette sampler, loopok., Tommy Rizzitelli - ütősök. A III nem az első anyaguk, de egyenlőre én még csak ezt hallgattam meg. Pontosabban mégiscsak az első, mert korábban csak egy - egy felvételt publikáltak. A zene

Tovább
Címkék: Lemezek

WHAT'S YOUR DAMAGE? - What's Your Damage?

(2020. ZAP Records)

whatsyour.jpgTiltakozom néha a nosztalgiázás ellen, de azért mindig sikerül olyan bandákba belefutni, akik visszahajítanak a '80-as évekbe. A chicagói WHAT'S YOUR DAMAGE? pont ilyen banda. A négyes fogatot, Quinn - ének, Sean - basszus, Wiley - dob és Bob - gitár alkotja. Becímkézték magukat post-punknak, new - wave-nek, de az utolsó stílus megjelölésük ami ezek közül egyik sem, közelebb áll a valósághoz.

Tovább
Címkék: Lemezek

BLOOD BUILT EMPIRE - Fractured

(2020. Self Released)

bllodbu.jpgGondoltam keresek valami jófajta zajt, mert ahhoz éreztem kedvet az egyik ködös reggelen. Plusz nem csak az idő volt ködös,  hanem kellett valami ami kisöpri a fejemben lévőt is. Így akadtam rá a BLOOD BUILT EMPIRE új EP-jére. 

A trió Massachusetts állam, Somerville nevű városában működik, melynek tagjai: Jared Marsh - gitár, ének, Deb  Grant -basszusgitár, ének és Rob Adams - dob. A lemez hat szerzeményt tartalmaz és pont olyan, mint amit kerestem. Hamisíthatatlan egyesült államokbeli noise-rock lemez.

Tovább
Címkék: Lemezek

SECRETISMO - Konets

(2019. Tres Incendios Temporales)

secrim.jpgA Tres Icendios Temporalis egy kolumbiai kiadó, ami főleg dark, szintipop, cold-wave kiadványokat jelentet meg. Ezzel nagyjából el is árultam, hogy mire lehet számítani a SECRETISMO anyagán.

A kolumbiai, Bogotában működő zenekar, tulajdonképpen nem is zenekar, hanem egy Niebla Páramo nevű kolumbiai hölgy projectje. A Konets a harmadik EP-je, ami megjelent. A 12 perces anyag nagyon egységes, hozza a cold-wave és a dark hangulatot is frankón.

Tovább
Címkék: Lemezek

Cro-magnoni Cola (C.M.C.) - Genocidio

cmcgeno.jpg

Remélem nem haragszik meg a zenekar, hogy nem az angolos nevét használtam a címben! Nekem a magyar verzió  maradt meg a fejemben, mert túl régóta "velem van" a zenéjük. A tavalyi év legnagyobb meglepetése volt számomra a régi számok  előkerülése, újrakeverése, sőt az egész C.M.C. név felbukkanása.

Tovább
Címkék: Lemezek

Ezeket hallgattam 2019-ben a legtöbbet!

vinyl.jpeg

Teljesen szubjektív lista, persze ennél a tíznél több jó lemezt hallottam, de elsőre ezek ugrottak be. Persze most, az összeírás után még bevillan: a spanyol Mandivula, a lengyel Underttheskin, az új Swans, a Tool, Sick Of It All, a magyar LanternI bemutatkozó anyaga, a Gyáva koncert demója, a remek magyar Arkas EP-je, az "Entrópiás" Csaba Der_Zunder nevű személyes projectjének youtube-os videója (itt), a nálam legendás magyar C.M.C. anyagainak újra előkerülése és új számok előkészületei,  most barátkozom a  Perihelion új lemezével és így tovább... 

Tovább
Címkék: Lemezek