komakino

2019.aug.01.
Írta: KomaKino

TEMPLE OF ANGELS - Cerise Dreams/Breathless (2019) 7" - Foiled EP (2018)

(2019. Funeral Party Records)

(2018. Self Released)

toaband.jpg

Szokatlan lehet, hogy két lemezről is írok egyszerre, de  igazából a két anyag összesen hét dalt takar. Az sem véletlen, hogy az újjal fogom kezdeni. A TEMPLE Of ANGELS egy egyesült államokbeli zenekar, amely a texas-i Austinban alakult, de van valamiféle kapcsolatuk a  california-i Los Angeles-sel  is, de ez nem lényeges annyira és nem is akarom boncolgatni. A zenekart Bre Morell - ének, Rob Glynn - gitár, Cole Tucker - basszusgitár, Patrick Todd - dob, ének, Avery Burton - gitár alkotja.

Tovább
Címkék: Lemezek

USA NAILS - Life Cinema

(2019.Big Out Records)

lc.jpgA USA NAILS négyesének ez a negyedik teljes nagylemeze. A Daniel Holloway, Gareth Thomas, Mathew Reid, Steven Hodson alkotta angol brigád megint rendesen oda tette magát az új lemezén. A korábbi albumok is rendben voltak, de most ez is nagyon elkapott. Főleg azoknak fog bejönni - de nagyon - , akik a noise-rock/punk határvonalán lévő bandákat szeretik. Mondjuk nekem Ők inkább noise-rock zenekar. Legalábbis ez a lemez totálisan az. Az album 12 számot tartalmaz és egytől - egyig remek darabok.

Tovább
Címkék: Lemezek

STATE FAULTS - Clairvoyant

(2019. No Sleep Records)

sf.jpgElőször a  lemeznek a borítója fogott meg és ezért is hallgattam bele a STATE FAULTS új albumába. A Jonny Andrew, Michael Weldon, Jared Wallace californiai triójának a harmadik nagy lemeze a Calirvoyant. Lehetséges, hogy többen is ismerik őket, mert elég szép számú rajongó táboruk van és a napokban éppen Európában koncerteznek. Én viszont eddig nem hallottam róluk, de a borító miatt neki ugrottam, hogy meghallgatom őket.

Az új album 11 szerzeményt tartalmaz, olyan jó félórában és elsőre annyira nem is fogott meg. Jöhet a kérdés: Akkor hogy-hogy írsz róla? Elsőre tényleg nem, mert csak bele - bele ugrottam néhány dalba. Oké, screamo/post-hardcore/mathcore keverék,

Tovább
Címkék: Lemezek

C.M.C. - Vörös földek MMXIX

(2019. Self Released)

cmc.jpgÍrtam már a korábban a C.M.C-ről (Cro-magoni Cola) (itt), mert számomra az egyik legfontosabb hatású magyar zenekar volt, ami meghatározta, hogy milyen zenék érdekeljenek. Nagyon fiatalon láttam Őket és abban az időben olyan zenét játszottak, amit más akkor itthon nem, de azt hiszem külföldön is kevesen csináltak hasonlót és mély nyomokat hagytak bennem a fellépéseik. A C.M.C egyébként legalább 25 éve nem aktív, de így 30  évvel az első lemezük megjelenése után, most sorban kerülnek fel anyagok a bandcamp oldalukra. Első ötszámos megjelenés a Vörös földek című szerzemény különböző verzióit takarja.

Tovább
Címkék: Lemezek

THE AUSTERITY PROGRAM - Bible songs 1.

(2019. Controlled Burn Records)

tap.jpgJustin Foley (gitár, ének) és Thad Calabrese (basszus) duója kiegészülve egy dobgéppel nem olyan régen  Magyarországon járt, aminek én nagyon örültem, mert hosszú évek óta követem a duó dolgait. Igaz, nem sűrűn adnak ki lemezt, de akkor mindig olyat, hogy rommá hallgatom. Szerintem aki a SUMAC előtt megnézte őket a Dürer Kertben az nem csalódott bennük. Nagyon erős előadás volt a new-york-iaktól, ahogy a lemez is az lett. Hogy került egy súlyos noise-rock duó a SUMAC elé? Úgy, hogy Aaron Turner SUMAC vezér Hydra Head kiadója adta ki 2007-ben az első The Austerity Program lemezt. Ami nagyon jó ötlet volt, ha csak azt nézem, hogy így ismertem meg a zenekart. 

Tovább
Címkék: Lemezek

CRISIS - Paris '18

(2018. Self Released)

crisis.jpgEzen a néven működött már néhány zenekar, de nekem az 1977-ben alakult brit CRISIS mindig nagy kedvencem volt. Ez a  koncert lemez tavaly jelent meg, de mégis írok róla. Miért? Azért, mert a zenekar újra működik és magyar cikket egyet sem találtam róluk. Plusz, a  '90-es években rongyá hallgattam a nagyon nehezen megszerzett HOLOCAUST című lemezüket, amit azóta egyébként 2005-ben  kiadtak újra CD-n Holocaust Hymns címmel. A zenéjük brit punk, egész pontosan ma punknak és post-punknak hívnák és elég nagy áthallás van néhol a korai Joy Division-al (Warsaw). A zenekar 1977-ben alakult, a következő felállásban: Phrazer ének, Lester Jones ritmus gitár, Douglas Pearce gitár (Death In June), Tony Wakeford (Sol Invictus) basszus és Insect Robin dobok. Ez a felállás 1981-ben szétszéledt. Douglas P. és Tony Wakeford létrehozta a neofolk két alapzenekarát és egy stílust teremtettek ezután. Hogy jön ez ide?

Tovább
Címkék: Lemezek

ON GRAVES - All Must GO

(2019. Self Released)

ongr.jpgElőre bocsájtom, hogy nem vagyok black-metal rajongó, ezért szokatlan lehet, hogy ez a stílus megnevezés az írásban néhányszor elő fog fordulni. Ennek az egy mondatnak az elolvasása után, lehet elkattint valaki, mert nem bírja a black-metalt, de azért szólok, hogy a Budapesten működő ON GRAVES anyaga azért nem egészen ezt a stílust takarja, még ha az album borító is ezt sugallja. Emiatt  javaslom a tovább olvasást.

A zenekar duó formáció, ami dob, gitár - ének felállásban működik.

Tovább
Címkék: Lemezek

Archiváltunk: TROTTEL - 1993. 10. 08. - Szentes - MÁV Müv. Ház

trottelsame.jpg

Akkor folytatódjon a sorozat! A videó a szokásos minőségű, de azért van még is csak egy kis aktualitása. Még pedig, hogy a TROTTEL Records  nem csak mások, hanem a névadó zenekar a Trottel anyagait is megjelenteti újra. Természetesen vinyl formátumban. ( Ez a borító az eredeti megjelenésé. )

Ezen a 1993-as koncerten a TROTTEL zenekar,

Tovább
Címkék: Egyebek

CHRISTIAN FITNESS - You are the Ambulance

(2019. Self Released)

cf.jpgÚjabb csemege Cardiffból, persze csak annak akinek bevillan a post-hardcore, noise-rock mclusky, meg a hasonszőrű Future of the Left zenekarok neve. Igaz előbbi hamar nyugovóra tért három lemez után, míg utóbbi a mai napig aktív. Ja, hogy hogy jön ez ide még? Mindkét zenekarban játszott és játszik Andrew Falkous gitáros, énekes. A most tárgyalt lemezt, meg egész konkrétan ő rakta össze. Ahogy az ezt megelőző tizenhármat is, amit 2014 óta elkövetett. Még mielőtt röviden írnék az új lemezről, még annyit, hogy a CHRISTIAN FITNESS nem olyan, de mégis és mégsem. Érted!?

Tovább
Címkék: Lemezek

GYILKOS - EP felé utazóknak

gyilkos.jpg

Rendesen ég a képemen a bőr, mert a GYILKOS II. lemezét nagyon bírtam, de élőben a megjelenés óta nem láttam őket. Pótolni kellene, de mindig közbe jön valami sajnos. Mégis hatalmas öröm számomra, hogy a trió új EP-re készül Obelix Of Power címmel, ezért ízelítőnek közzé is tettek egy dalt a készülő anyagról, Be The Voyager címmel.

Tovább
Címkék: Lemezek

MANDIVULA - Nonsense

(2019.Self Released)

mandi.jpgKaptam a napokban egy levelet és néhány linket, egy elég érdekes ajánlóval. Belehallgattam a bandcamp-en és tudtam, hogy ezt a lemezt végig akarom hallgatni. Néhány napra rá megkaptam hozzá egy  letöltő linket is, amit köszönök! A MANDIVULA egy spanyol formáció, a mögötte álló személyről vagy személyekről nem sokat tudok. Amennyiben jól gondolom akkor egy duó, ahol az elektronikus hangszerek és fő zenei képletek egy emberhez köthetőek. Persze tudok egy nevet, de ha ők nem tartják fontosnak nekem sem az, mert úgyis a zene a lényeg. A másik tag dobokon játszik, erősítve a zene lüktetését és erejét.

Tovább
Címkék: Lemezek

Archiváltunk: LEUKÉMIA - 1993. 10. 08. - Szentes MÁV Müv. Ház

leuk.jpg

Talán aktuális is a feltöltés, mert a három zenekarból kettőnek, pontosabban: egynek már, a másiknak hamarosan megjelenik az 1993-ban turnéztatott lemezének vinyl kiadása. Ami már megjelent tavaly, az a LEUKÉMIA - Közel a fejhajlító-géphez lemeze - ez korábban nem jelent meg bakeliten - , ami pedig megfog az a TROTTEL -  The Same Story Goes On... albumának  újbóli vinyl kiadása. Természetesen mindkettőt megint csak a TROTTEL RECORDS gondozza.

Tovább
Címkék: Egyebek

BASTARD DISCO - China Shipping

(2019. Antena Krzyku)

bdisco.jpgA varsói BASTARD DISCO debütáló lemezéről már írtam tavalyelőtt, sőt élőben is láttam őket. Pavel, a basszusgitáros küldte el nekem az új lemezük anyagát emailben, hátha ez is tetszeni fog. Digitális formátumban jött, de a meghallgatás után biztosra mondhatom, hogy az idei katowicei OFF Fesztiválon a kiadó standján ez lesz az első lemez, amit meg fogok venni. A lemez kilenc számot tartalmaz, olyan jó fél órányi játékidővel. A zenekar tagjai továbbra is: Kamil Fejfer - gitár, Marek Kamiński - dob, Paweł Cholewa - basszusgitár és  Yuri Kasianenko - ének. 

Tovább
Címkék: Lemezek

THE UNDERGROUND YOUTH, The pUnch - 2019. 05. 16. - Ellátóház - Budapest

underground.jpgAz angol Craig Dyer vezetésével működő gitárcentrikus, nyers post-punk zenekar a  The Underground Youth 2018 után, másodjára tette tiszteletét Budapesten. Ezúttal, a Dob utcában lévő Ellátóházban lépett fel a zenekar, ahová én nem sűrűn járok valamiért. Utoljára is egy post-punk zenekar koncertjén jártam ott, ami nagyon tetszett, így jó érzésekkel mentem újra a helyre. Az angolok idei koncertjének apropója a 2019-ben megjelent Montage Images of Lust & Fear album megjelenése volt.

Tovább
Címkék: Beszámolók

LAJKA - Аляска

(2019. Szerzői kiadás)

lajka.jpgNagyon nehéz olyan zenekarról írni, akinek a tagságát jól ismeri a poszt írója és még kedveli is. Persze nem mindenkit egyformán mélyen ismertem meg az évek alatt, de a LAJKA tagságának a háromnegyedét hosszú évek óta ismerem. A fennmaradó egynegyedet - bocs a negyedelésért -  meg a korábbi zenekar miatt leginkább, de vele is jó viszonyban vagyunk mostanság. Természetesen azt kell mondjam  (Tudom: nem kell. De mégis!), attól mert ismerem és kedvelem egy zenekar zenészeit nem kell, hogy szeressem is a zenéjüket. Amennyiben nem jön be, akkor legfeljebb nem írok róla és nincs harag. A LAJKA első teljes nagylemeze nem ez a kategória, mert igazán színesre és érdekesre sikerült ez az anyag. 

Tovább
Címkék: Lemezek