komakino

2019.ápr.16.
Írta: KomaKino

SHOW ME THE BODY - Dog Whistle

(2019. Loma Vista)

folder.jpgA SHOW ME THE BODY egy New-York-i trió, amelynek a Dog Whistle a második teljes nagylemeze. A zenekar tagjai: Julian Cashwan Pratt - ének, bendzsó, Harlan Steed - basszusgitár és  Noah Cohen-Corbett dobos. Mielőtt még a zenéjükről írnék - ami baromi jó -, mert egyébként nem is írnék róla még megemlítenék valamit. A srácok egy lassan épülő New York-i underground DIY közösséget is szerveznek CORPUS néven, ami igen izgalmasan kapcsolódik a zenéjükhöz. Főleg, hogy ők maguk is kísérleteztek és ki is adtak egy lemezt 12 közreműködővel, ötvözve a hip-hop, zaj, punk, elektronika és egyéb stílusokat egy mix kazettán.  A rövidke írásom végére rakok is egy linket róla, ha valaki olvasna még erről a projectről is, de most a lemezük lesz a téma.

Tovább
Címkék: Lemezek

LEAGUE OF YOUTH - Blackness.Darkness

(2018. TESCO ORG.)

album_cover.jpgA LEAGUE OF YOUTH első nagylemeze több mint egy éve megjelent, de azért írok csak most róla, mert eleve elég nehezen sikerült beszerezni. Plusz magyarul egy darab recenziót sem olvastam róla. Ráadásul, infó sincs nagyon róluk, még a neofolkban nálam  járatosabbak sem igazán tudnak róla/róluk semmit. Nem hiszem, hogy hosszú recenzió lesz, de azért belefogok.

A neofolk műfaj eléggé tetszhalott állapotban van. Nem sok kiadvány jelenik meg, ami meg igen, az  legalábbis engem nem kavar fel igazán.

Tovább
Címkék: Lemezek

SILVER CHAINS - All Hail!

(2019. Self Relesaed)

silverchair.jpgA SILVER CHAINS egy 2018-ban alakult banda, ami a kanadai Vancouver-ben tevékenykedik. Korábban zenéltek a srácok más zenekarokban, de ez most nem lényeges. Egy hónappal ezelőtt jelent meg az első négyszámos anyaguk, ami igazán nekem való. Súlyos basszusok, zajos gitárok és zaklatott, erős ének.

Az első This is Love-ban a dob valami post-punk cucc is lehetne, ahogy körbe - körbe "gyötrődik" a gitárral együtt, majd belép egy nagyon súlyos, komótos basszus, amire megérkezik egy elég szuggesztív és erős ének. Persze hogy beugrott a The Jesus Lizard,

Tovább
Címkék: Lemezek

JK FLESH I KLASKA - Halved EP

(2019. Avalanche Recordings)

jkflklaska.jpg

2019. 03. 25-én megjelent JK Flesh, azaz Justin K. Broadrick (Godflesh, Jesu, meg még néhány project) gitáros és KLASKA azaz Kevin Laska (Novatron, Transitional) közös EP-je. Aki súlyos gitárokra számít az el se kezdje, mert ez egy totális elektronikus zenei anyag.

Tovább
Címkék: Lemezek

TUNIC - Complexion

(Self Sabotage Records, 2019)

tunic.jpgA kanadai TUNIC néhány héttel ezelőtt járt Budapesten, amelynek a koncertjére én nem tudtam elmenni, de Tibor haverom igen, akit megkértem, hogy vegyen nekem lemezt ha már elmegy. Megvette: szóval köszönöm neki, de nem fogja ennyivel megúszni az emlegetést. Mindenesetre ennek köszönhetően a CD formátum landolt a lemezjátszómban. Szerettem volna vinylen, de állítólag sikerült a lemezeiket a koncert alatt jó magyar vörösbor leöntéssel tönkretenni, így maradt a CD verzió. Amit nem bánok, mert ez egy irgalmatlanul súlyos, energikus lemez. A  COMPLEXION a trió első teljes nagylemeze, ami 11 szerzeményt tartalmaz.

Tovább
Címkék: Lemezek

THE YOUNG GODS - Data Mirage Tangram

(2019. Two Gentlemen & Young Gods)

young.jpgKilenc év után jelentkezett új albummal a svájci The Young Gods. Plusz még egy aktualitás, hogy április 3-án Budapesten az A38-on játszik a zenekar. Nem mai zenekarról van szó, mert a banda 1985 óta működik. Igaz, némi stlíus változás is volt az elmúlt 30 évben, meg tagcserék is. Jelenleg a zenekart Franz Treichler - billentyűk, programozás, ének, Cesare Pizzi - programozás, billenytűk és Bernard Trontin dobos alkotja. Treichler és Pizzi alapító tagok, Trontin 1997-ben szállt be a zenekarba. A zenekar Treichler-en kívül számos tagot elfogyasztott már, de ez nem jelent semmi rosszat. A kezdeti The Young Gods az industrial - eletronika alap zenekarai közzé tartozott korábban. Az első két lemezük a The Young Gods és a L'eau rouge zajos, karcos, hideg gépekkel és néhol gitárokkal megspékelt "őrület" volt. K. Péter barátommal '90-en körül számtalanszor végig néztük videó kazettán, oda - vissza pörgetve az Envoyé videó klippjét, amiből mindkettőnknek csak a refrém maradt meg, de imádtuk. Aztán 1992-ben megjelent T.V.Sky lemez, ami már előre mutató volt, a sokkal jobban komponált és kicsit gitárcentrikusabb számaival.

Tovább
Címkék: Lemezek

BOY HARSHER - Careful

(2019. Nude Club Records)

boyher.jpgBOY HARSHER 2013 elején alakult Teen Dreamz néven. A projekt Jae Matthews ének, szöveg, "mesemondás" és Augustus Muller szintetizátorok, zajok, zene, egyebek alkotja. Első felvételeik Matthews által írt és olvasott történeteken alapultak, majd Muller élőben készített hozzá zenei alapokat. Majd a duó egyre tudatosabb lett, így  2014 januárjában a Teen Dreamz nevet dobták és átvették a Boy Harsher nevet.

Tovább
Címkék: Lemezek

VACANCY - Ache Promo EP

(2019. Self Released)

vacanacy.jpgA Floridában működő VACANCY 2016-ban alakult és ez a második anyaguk amit megjelentettek. A trió tagjai: Eliot - ének, Christian - gitár és Derek: dob. Felvételről felvételre egyre jobban érnek össze a számok és a megszólalás is, amit ez a háromszámos EP is megerősít. Egyre keményebb és energikusabb a zenéjük, ami jól gyomron is fog vágni, ha meghallgatod.

Tovább
Címkék: Lemezek

DAVID BOWIE IN - Egy APP a Mester születésnapja alkalmából

bowie-david-bowie-348995_800_1268.jpg

Nem vagyok egy okos telefon, android, kütyü és egyéb mágus, de azoknak akik ezeket a dolgokat imádják és megfelelő kaliberű Androidos eszközük van 2019. január 8-a óta letölthetik a GOOGLE PLAY-ből a fent nevezett David Bowie App-ot. Az applikáció a 2013-as BOWIE kiállítás "átirata", feldolgozása, közzététele. Ez az a kiállítás, amiről korábban írtam, hogy készült hozzá még Bowie életében egy dokumentumfilm is.

Mit lehet benne nézegetni?

Tovább
Címkék: Egyebek

JARS - ДЖАРС

(2019. P.O.G.O. Records)

jars.jpgRitkán fordul elő, hogy a minimálisan megmaradt orosz tudásom bevillan. Ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy a ciril betűket ismerem és viszonylag folyamatosan ki is tudom olvasni a szavakat. (Oké, még  a tanórák elején volt jelentésre is emlékszem. Most már sajnálom, hogy csak ennyi maradt meg.) Na, most szükség volt erre a minimálisra a számcímekhez legalábbis. A JARS egy orosz zenekar, aminek a ciril betűs lemezcíme a zenekar neve.  (Csak annak írom, aki nem tudja kiolvasni fent.) A lemez 2018-ban került fel a zenekar oldalára, de a P.O.G.O. Records, januárban tette közzé a bandcamp-en az albumot. Hatalmas ország Oroszország, de mégis meglepődöm mindig, ha valami jó banda kerül elém onnan, pedig nem kéne, mert a nagy számok törvénye alapján miért ne lehetne sok jó. Milyen zene? Noise-rock - metal - punk egyben, váltva, néha, mindig, kísérletezve, néha megőrülve....

Tovább
Címkék: Lemezek