komakino

2019.jan.17.
Írta: KomaKino

ILS - Pain Don't Hurt

(2018. Self Released)

ils.jpgTudom, hogy már 2019 van, de a december nincs még olyan messze,  ez az anyag meg még tavaly jelent meg. Szóval, majdnem idei már! Meg amúgy is az ILS lemeze a legnagyobb szétcsapás, ami az elmúlt hetekben hallottam és vétek lenne számomra, ha nem írnék róla. Ez a  négytagú portlandi banda olyat nyom alig negyedórában, hogy a csak pislogtam. Noise-rock, post-harcore, metal? Egyik se? Vagy mindegyik?

A zenekar tagjai: Nathan Abner - gitár, Christopher Frey -  basszusgitár, Tom Glose - ének, Tim Steiner - dob. A basszus fronton játszó Christopher Frey ismerős lehet, mivel játszik a PORCH-ban és a korábban a Today  Is the Day-ben is megfordult.

Tovább
Címkék: Lemezek

MEATRAY - Meatray

(2019. Self Released)

meatry.jpgAz ausztrál MEATRAY bemutatkozó két számát hallgattam a napokban a bandcamp oldalukon. Sok információm nincs róluk azon kívül, hogy duó felállásban működnek és valahol a post-punk és a gitározós indie határán mozognak. Elég ígéretes két számot jelentettek meg a napokban, ami remélhetőleg egy teljes  album előhírnöke!

A zenekar tagjai: Hendrik Wipprecht - ének, gitár, billentyűk, programozás, keverés és Sam Varney - ének, gitár, basszusgitár.

Tovább
Címkék: Lemezek

KENTIN JIVEK - No Age

(2016. Self Released)

Ikentin.jpggen, ez a lemez 2016-ban jelent meg. Miért most írok róla? Szerintem a végére kiderül. KENTIN JIVEK egy Párizsban élő zenész, énekes, aki a napokban küldött nekem egy barátságos emailt a lemez linkjével. Belehallgattam és tudtam, hogy írni fogok róla. Főleg azért, mert eleve csak olyan dolgokról írok, amikben érzek valamit és nekem tetszenek. Pusztán csak azért, mert jön egy link ezt nem teszem meg, ha nem tetszik. Leginkább azért nem, mert ami nekem nem jön be, attól az előadónak energiái vannak benne és ez csak az én nézőpontom és másnak még tetszhet. Ebből kitalálható, hogy ez a lemez elsőre bejött nekem. KENTIN elég régóta jelentet meg lemezeket, ahogy ez a bandcamp profiljából kiderül és az utolsó nagylemeze a NO AGE. Több hangszeren játszik a zenéje itt leginkább elektronikus alapú, de van benne ambinet, pszihedelikus-folk (ezt ő hívja így és közel is áll a valósághoz), kicsit sötét tónusú zenei képvilág  jelenik meg nála, ha csak gitárral játszana, akár a neofolk kategóriába is beillene. Bár, sok előadó nem szereti ezt a stílus címkézést.

Tovább
Címkék: Lemezek

FREQUENCY KILLER - Lupercalia/Too High Too Low

(2019. Self Released)

fq.jpgAz egyesült államokbeli Portlandben működő Frequency Killer bemutatkozó kétszámos anyaga, ami ma szembe jött velem a neten. Gyorsan meg is hallgattam. Kellően izgalmas és feszes, hogy írjak róla egy rövidet. A zenekar egy másik portlandi banda romjain alakult, ami állítólag post-rock zenekar volt. Na, ez nem a zene!. A triót a következő arcok alkotják: Obert Firman - basszus, Paul Beaulie - dob és Bret van Horn -gitár ének.

A két szám összesen kicsit több csak mint hat perc, de valami elképesztően súlyosak és feszültek.

Tovább
Címkék: Lemezek

Ezek a koncertek tetszettek legjobban 2018-ban!

20180804_220825.jpg 

Megint elég sok koncertet láttam a 2018-as évben is. Általában ezen a listán azokat írom le, amik egyből beugranak. Nem fogok körítést hozzájuk fűzni, mert az csak magyarázkodás lenne. Van néhány videó is az adott koncertekről, ha van kedved nézz bele. Ha nincs, akkor ne...  Próbáltam azért az emlékezetem erőssége szerint rangsorolni őket, de nekem mind tetszett. Természetesen mind más és más miatt. 

Tovább
Címkék: Egyebek

Lemezek 2018-ban, amik nagyon mentek nálam.

 vinyl.jpg

Hagyjuk a rangsort, meg a lista erősségét, mert tuti kifogok egy csomót hagyni, ami baromi jó album volt idén. Most, hogy írogatom a listát igazán, így csípőből egy magyar banda került rá, ami nagy baj. Persze ezt is úgy írom, hogy ami egyből eszembe jut. Nem matekolok. Azt hiszem több magyar zenét kellene hallgatnom. Tudom, hogy nem sok mindenkit érdekel, de sajnos a mindenféle portálokon agyon túráztatottaktól elmegy a kedvem mire meghallgatnám. Ez az én hibám! Jövőre megpróbálok jobban résen lenni az új, magyar megjelenésekkel, mert vannak nagyon jók a nem mainstream vonalban. Meg küldhetnétek Ti is!

A lista:

Tovább
Címkék: Egyebek

THE LIVING JARBOE - The Cut of The Warrior

(2018. Self Released)

jarnocut.jpegAnnyit elöljáróban, hogy ez egy gyönyörű szép kiadvány és szívesen meg is rendeltem volna a majd 60 dolláros ára ellenére is. Viszont a  postaköltség olyan izmos egyedül, hogy kénytelen voltam a realitás talaján maradva lemondani a fizikai formátumról. JARBOE munkáihoz nagyon régóta kötődöm, minden alkalommal megnéztem ha Magyarországon lépett fel, mert olyan erő és spiritualitás van benne, mint kevés előadóban és engem már a színpadon való megjelenése is magával ragad. Az új lemezének a címe és a borító is teljesen egyértelműen szellemi minőséget képvisel. A cím egy tibeti buddhista és bőn (Tibet ősvallása a buddhizmus előtt.) vallásban gyakorolt gyakorlatra a Cső-re (Chod)  utal, ami  nagyon elnagyolva, az  ego-hoz való ragaszkodás elvágásának gyakorlata. A borító pedig pergamenpapírra nyomott, ami nagyon szép lett és ez a megrendelő oldalról kiderült. Ez egy nagyon - nagyon szép vinyl kiadvány.

Tovább
Címkék: Lemezek

FEKETE ZAJ TÉL 2018 - 2018.12. 28.

fzaj.jpg

Igen, van ilyen fesztivál nyáron és lesz megint télen is. Mikor? Hol? 2018. december 28-án a Dürer Kertben. Olyan zenekari felhozatallal, amiért a belépőjegy ára minden forintot megér. A heti punnyadás után, nagyon jó kis estének ígérkezik. Lesznek külföldi bandák  is, mint a török  darkos, kjúros She Past Away, az olasz elektro-postpunk keverék Geomatric Vision vagy a mexikói  Hocico oldalhajtás a Rabia Sorda. Természetesen mindjárt kotrok videókat is a posztba, hátha megjön a kedvetek. Jó lesz, ha lesz időtök a szünetekben dumálhattok is talán régi ismerősökkel. Bár elég feszes a program, így unatkozni nem fogunk. Gyertek! Jegyinfó, magyar fellépők és klippek "beljebb"!

Tovább
Címkék: Egyebek