ODVAS - The Haunting Turmoil Of The Stormcorner Soul

(2020. Perverse Homage)

82201381_108932623975104_8743731362210512896_n.jpgVannak olyan műfajok, amelyek szerintem nagyon magányosak és talán ettől mélyek és jók. A dark - ambient ilyen szerintem, mert valahogy ebben a műfajban alkotni elég nehézkes lehet közös erővel. Elsődlegesen azért, mert az alkotó "képei" jelennek meg hangok formájában, aztán az megint egy másik kérdés, hogy a hallgatóban ez a "teremtett világ" hogyan csapódik le. Az ODVAS, ha jól számolom negyedik kazetta megjelenése a The Haunting Turmoil Of The Stormcorner Soul.

A kazetta a 26 perces és három felvételt hallható rajta, ami az egyesült államokbeli Perverse Homage kiadónál jelent meg. Az nyitó Kargatronas Odvas be is tölti az A oldalt végig. Ami  egy tényleg ködös, gomolygó hangfelhő. Kicsit durvábbra és sötétebbre számítottam, de fejhallgatóval hallgatva nagyon jó volt. (Mondjuk alapból az ilyen zenéket azzal szoktam, mert úgy az igazi.) Pont megtalálva az egyensúlyt a tisztább ambient hangzás és a dark - ambient sötétsége között, bár azért az utóbbi felé "billen a mérleg". Még elhallgattam volna kicsit egyébként.

A B oldalon két szerzemény található.  Az első Embrace OF Wounded Grey Foliage, teszik, de be kell valljam, hogy nagyon emlékeztet egy Larrnakh szám alaphangulatára, ami nem véletlen, mert azért elég szoros az összefüggés  az ODVAS és a Larrnakh alkotója között. Nem fogok úgy írni, hogy azt lehessen érezni, hogy nincs semmilyen kapcsolatom a két projecthez, de  semmiképpen sem annyira hangsúlyos, hogy az ODVAS-sal elfogultnak kellene legyek. Amennyiben ezt az "emlékeztető faktort" kiszedem, akkor ez is egy elég rendesen megkomponált "világ" lett, a hallgatható dark - ambient és a hagyományosnak értelmezhető ambient határán.

105856541_169291301272569_6739553950647388647_o.jpg

Az utolsó Rising Of The Stormcorner tetszik nekem a legjobban. A dob behív egy erős ritual - ambient hangulatot, ami fölé nagyon jól épül a sötét hangképek összessége. A második hallgatásnál is azt vártam, hogy ezt a szerzeményt érje el a magnó deck! Ez is olyan lett nálam egyébként, mint az első felvétel, még hallgattam volna szívesen. Akár még egy hasonló karakterű is elfért volna a fülemnek! Persze a kazira, már nem fért volna rá sajnos!

Kevés jó magyar dark  - ambientbe oltott anyaggal találkozom mostanában. Leginkább azért, mert sokszor azt érzem, hogy: "aki sokat markol, keveset fog", túl vannak zajozva és effektezve a hasonló anyagok. Ezekben a tételekben ez a hiba nem jelenik meg szerencsére. Az ODVAS anyaga jó, mert próbálja a műfaj gyökereit is megfogni és segít becsatlakozni egy "másik világba". Fülessel, otthonra, kiszakadni, "beszakadni" ajánlom.

Az anyag nincs fent sehol és el is fogyott a fizikai formátum. Írj az ODVAS-nak ha érdekel, hátha...

infók: odvas.odvas@gmail.com

 Fbook. https://www.facebook.com/ODVAS-108930507308649/

Címkék: Lemezek