REN FLOWERS - Anhedonia

(2022. Self Released)

ben.jpgA REN FLOWERS egy new-yorki zenekar, pontosabban egy előadó. Ahogy "letudtam szedni", 2019 óta pakol felvételeket a bandcamp-re. Az Anhedonia a debütáló nagylemeze, amim 11 felvétel van és eléggé egységes lett hangulatban, még sem lett unalmas. Gyorsan lelehetne csupaszítani post-punk-ra, de mégsem csak az.

Az album minden dala egyfajta keveréke a szinti-wave-nek, a goth-rocknak, meg némi dark-wavenek. Egy fővel működik a gépezet, ami minőségi szempontból semmi rosszat nem jelent ma. Nekem sok áthallás van benne a lemez dalaiban. Hülyén hangzik, de még magyar zenekar is. Az indító Provanance egy klasszikus dobgépes, "darker" szám. A második Time by Design meg '80-as évek sötétebb zenéit juttatta eszembe, egész konkrétan erről a számról nekem, a Bery Ari és a Pillangók jutott eszembe. A harmadik dal már egy szokatlanabb megszólalású darab, az érdekesen effektezett énekével, meg a húzós basszusával. Második hallgatásra egyébként izgalmasabb is volt számomra. A negyedik Windsept egy minimalista dobgéppel, natúr basszussal, torzított énekkel felvett menetelős cold-wave szám.

Az ötös dal is analóg szintire épül és jó befelé fordulós. Mondjuk engem annyira nem győzött meg, de az analóg szinti-wave-ért rajongóknak szerintem befog jönni. Főleg, hogy a háttérben a gitár csilingelés puhít rajta kicsit. A végén meg van azért egy kis gitár elszállás is.  Persze az ének meg jó komor lett. Ez a recept megy tovább a hatos trackben is, ami nekem jobban bejött, mint az előző. Főleg az ének tetszett jobban, meg a szintetizátor hátterek.

Egyébként az  ezt követő dalok is nagyjából erre a receptre készültek. Az érdekes az, hogy a hangzás hasonló minden számban, de amennyire belehet tőlük fordulni, azért az különböző szint. Vannak nagyon mélyre húzó dalok, mint az Intuder, az Eden vagy a Faulity. Az egész lemez egyébként nem könnyű, pedig nincsenek benne extrém kilengések, nagy megfejtések. Dark, goth, szinti alapok, némi gitározással, basszusgitározással, befelé forduló énekkel. Egyébként a végére pont a lemez címével azonos érzések kerítettek hatalmukba, a hűvössége miatt. Így kicsit befordult állapotban nem annyira ajánlom. Viszont a szinti - dark - goth rajongók mindenképpen tegyenek vele egy kísérletet.

Bandcamp: https://renflowers.bandcamp.com/album/anhedonia

Fbook: https://www.facebook.com/rentimeerror

Címkék: Lemezek